Siisti koti, siistimpi arki.

Keittiön säilytysratkaisut – 10 vinkkiä, joilla lisäät keittiön säilytystilaa

Keittiön säilytys on tärkeä osa nykyasuntojen viihtyvyyttä. Asuit sitten yksiössä keskustassa tai rivitalossa lähiössä, aina tuntuu että keittiön säilytys vaatii koko järjestyksen muuttamista, tai että sitä tilaa ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi koko kotitalouden tavaroille. Päivittäin ongelma tulee silmien eteen siellä, missä eniten aikaa vietetään. Useimmille tämä paikka kodissa on luonnollisesti keittiö, muun muassa jääkaapin strategisen sijainnin vuoksi. Ruokaa laittaessa tai viimeistään vieraita kestittäessä keittiön tavarakaaos voi pamahtaa silmille. Mikä siis neuvoksi?

Keittiöntavaran säilytys – Vinkit keittiökaaokseen

Miten saada keittiöön enemmän tilaa, ja mihin laittaa kaikki sellainen tavara, jota ei välttämättä tule käytettyä joka päivä? Säilytystila keittiössä vaatii usein hieman kekseliäisyyttä, joskin on helppo myös hankkia esimerkiksi säilytyspenkki tai erillinen säilytyslaatikko keittiövälineille, mutta toisaalta tämä ei välttämättä ratkaise keittiön säilytysongelmaa. Vaikka sinusta siis tuntuisi, että olet käyttänyt keittiön säilytystilasta jo kaiken, voidaan näillä vinkeillä puristaa vielä muutama sentti tilaa sinne ja tänne!

1. Laita tavarat sesongeittain esille ja kaappiin

Keittiön säilytys onnistuu astioiden osalta hyvin yksinkertaisillakin ratkaisuilla. Kuvassa kuppiteline

Tämä vinkki toimii etenkin suuremmissa kotitalouksissa, joissa tavaraa on paljon. On useita keittiövälineitä, joita ei tule käytettyä kuin kerran tai kaksi vuodessa. Tee inventaario keittiöön ja tarkasta, mitä kaikkea olet oikeasti käyttänyt edellisen puolen vuoden aikana. Inventaarion aikana tee itsellesi lista jossa jaat tavarat kolmeen eri kategoriaan:

  1. Tavarat, joita käytät vähintään kerran viikossa
  2. Tavarat, joita käytät vähintään kerran kuukaudessa (tähän tarvitaan jo rehellisyyttä: Oletko käyttänyt kyseistä tavaraa viimeiseen kuukauteen?)
  3. Tavarat, joita et ole käyttänyt viimeiseen puoleen vuoteen, mutta joita tulet käyttämään vielä jonain päivänä – Jos et ole käyttänyt tiettyä keittiövälinettä viimeiseen vuoteen, et luultavasti tule käyttämään sitä enää koskaan. Laita nämä keittiövälineet erilliseen paikkaan ja hankkiudu niistä eroon esimerkiksi seuraavan suursiivouksen yhteydessä. 

Kun invis on suoritettu, voit hankkia muutaman säilytysastian keittiöön. Pienemmät säilytysrasiat ovat hyviä etenkin pienelle tavaralle. Säilytysastia tai säilytysrasia keittiöön on helpoin hankkia joko rautakaupasta tai Tokmannilta.

Tee inventaario keittiöön ja tarkasta, mitä kaikkea olet oikeasti käyttänyt edellisen puolen vuoden aikana.

2. Lisää säilytyshylly kaappien päälle

Jos oman kotisi keittiön kaapit eivät ole kattoon asti, väliin jäävä, usein noin puolen metrin korkuinen tila on oiva paikka laittaa keittiötarvikkeet säilytykseen, mutta esille. Säilytyshyllyn rakentaminen keittiöön vaatii hieman kekseliäisyyttä, sillä tähän lokeroon tehtyä mallia ei suoraan välttämättä löydä Tokmannilta tai Puuilosta. Koska kaappien päällä olevaan tilaan laitettavat ovat poissa tieltä, mutta toisaalta taas hieman käsien ulottumattomissa, sinun kannattaa laittaa tänne sellaiset tavarat, joita käytät harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Tällaisia tavaroita voivat olla esimerkiksi mehumarja, vohvelirauta tai valurautapannu.

3. Tyhjän seinän säilytysratkaisu keittiöön

Keittiön hyllyt voi myös rakentaa itse, eikä kyseessä tarvitse olla umpinainen hyllykkö. Käyttämällä hieman mielikuvitusta saa keittiön hyllyköstä omaan sisustukseen sopivan.

Myönnettäköön, että kaikkien huoneiden jokaista seinää ei suinkaan kannata täyttää tavaralla, sillä tyhjä tila lisää huoneen avaruutta ja tekee keittiöstäkin avoimemman. Kuitenkaan tyhjän seinän täyttäminen ei tarkoita, että sen tilalle tulisi koota kaappi tai koko seinän täyttävä keittiön säilytyshylly. Voit esimerkiksi rakentaa keyvyen ja kapean hyllykehikon, joka pitää tilan avoimena, mutta pitää keittiötavarat hyvässä järjestyksessä. Toinen fiksu tapa, joka toimii etenkin pienemmissä keittiöissä, on harkita taittavaa keittiöpöytää, jonka saa tilaisuuden vaatiessa seinälle.

4. Säilytä keittiötavarat magneettisessa keittiövälinetelineessä

Jos tuntuu että tiskialtaiden alue on jatkuvasti täynnä tavaraa, voi olla hyvä hankkia tiskikaapin alapuolelle magneettinen veitsiteline, johon saa omien mieltymysten mukaan ripustettua lähes mitä tahansa metallista, kuten keittiöveitsiä, syömäaseita, kattiloita ja pannuja.

5. Roikkuva kori keittiön säilytyksessä haarukoille, veitsille ja lusikoille

Keittiön säilytysvinkkinä on hyvä laittaa pannut ja leikkuulaudat koristeellisesti esille - Myös veitset voi laittaa esille magneettitelineeseen

Suomalaisessa keittiössä käytettävän tiskikaapin metalliset ritilät tarjoavat säilytyksen luovia ratkaisuja etsiville hyviä mahdollisuuksia. Hanki Ikeasta tai muusta alan liikkeestä pienille kukkasille tai muille puutarhatuotteille tarkoitettu metallikori ja muutama pyyhesäilytykseen tarkoitettu koukku. Laita metallikori roikkumaan koukuista ja tämän jälkeen kuivaa ja säilytä aterimet metallikorissa. Metallikorin on hyvä olla ritilämuotoinen, että aterimien pesuvesi ei jää koriin lillumaan, vaan valuu suoraan altaaseen.

6. Keittiön säilytys keittiökaappien ulko-ovia

käyttämällä…

Kaapin ovia kannattaa ehdottomasti hyödyntää etenkin, jos keittiön kaapin ovet ovat lastulevyä tai puuta. Käytä kaapiston ovia etenkin pienien asioiden säilytykseen. Hyvä esimerkki tästä ovat vaikkapa leikkuulaudat, leipomisvälineet tai maustepurkit. Jos asut vuokratalossa, alan liikkeistä on saatavilla myös tarrapintaisia ratkaisuja keittiön säilytykseen, jotka saa kätevästi irroitettua kotia vaihtaessa.

7. …ja ovien sisäpuolen käyttö samaan asiaan!

Jos keittiön kaapeissasi on tilaa, voit laittaa esimerkiksi keittiöpyyhkeen, tai muutaman muun litteän asian roikkumaan myös keittiön kaappien sisäpuolelle.

8. Kapeiden verhotankojen käyttäminen tavaroiden järjestämisessä

Voit käyttää kapeita, pienille verhoille tarkoitettuja tankoja myös esimerkiksi tiskialtaan alapuolisen kaapiston järjestämisessä, jos kaapissa ei ole hyllyjä. Tangolla saat esimerkiksi pyyhkeet ja rätit roikkumaan nätisti, ja toisaalta tätä voi käyttää venetyyliin myös tavaroiden järjestelyssä kaappien sisällä.

9. Keittiövälineiden roikuttaminen narulla

Keittiön säilytys helpottuu myös pelkällä mökkimäisellä naruratkaisulla. Keittiövälineitä voi myös roikottaa vahvalla narulla joko seinällä tai kaappien sisällä. Keittiötavarat, kuten pannut ja kattilat, toimivat tällöin myös sisustusvälineinä. Tähän tarvitaan tavallisesti hieman poraamista, jotta naru saadaan asetettua tarpeeksi kireälle. Seinänarulla roikkuvat pannut ja kattilat ovat myös nopeasti käytettävissä.

10. Keittiön säilytys – Keittiötarvikkeiden säilytys uunissa

Kuinka usein sinun tulee käytettyä uunia? Jos teet ruokaa pääasiassa liedellä paistaen ja kiehuttaen, voit käyttää myös uunia säilytystilana. Uunissa on helppo säilyttää varsinkin ne keittiövälineet, joita käytät kokatessa ruokaa – uunissa. Tällöin ne ovat poissa päiväjärjestyksestä, mutta mikä tärkeämpää, muistat myös ottaa tavarat pois silloin kun uunin käytölle on taas tarvetta!

Näillä kymmenellä ratkaisulla on helppo saada hieman lisää tilaa keittiöön. On hyvä kuitenkin myös pyrkiä aika ajoin hankkiutumaan eroon turhasta tavarasta ja muistaa kierrättää vanhat pannut, padat ja muut keittiövälineet, sekä etenkin kodin elektroniikka. Jos sinulla on pieneen keittiöön sopivia säilytysratkaisuja, laita meille sähköpostia osoitteeseen [email protected]! Ja hyvää kesää kaikille lukijoillemme 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös