Siisti koti, siistimpi arki.

Keittiö ja sisustus: 5 + 5 uutta trendiä (ja vanhaa) vinkkiä keittiöön!

Keittiön sisustus ja keittiövälineet: Syksyn 2019 trendit

Hei hyvä lukija, ja oikein mukavaa alkavaa elokuuta mistä ikinä sitten meidän juttuja luetkin! Tässä artikkelissa keskitytään aika perustavanlaiseen asiaan eli keittiön sisustukseen sekä tämän vuoden syksyn uusiin tuuliin. Keittiösisustukseen liittyen avattiin myös Siististi.comin oma Pinterest-tili, joka sisältää paljon ideoita ja inspiraatiota liittyen kodinhoitoon ja sisustukseen.

Keittiövinkkejä syksyyn

Oletko ajatellut keittiön uudelleenlaittamista tänä syksynä? Erilaisille kokkaajille tämä voi toki tarkoittaa paljon eri asioita. Ehkä suunnitelmissa on uusia keittiön kaapistot, hankkia pari uutta keittiökonetta, tai vaan toteuttaa pientä pintaremonttia maalaamalla. Yksi ikuisuuden aihe on tietysti myös keittiön säilytys. Uusimalla tai pienellä keittiön säilytystilojen päivityksellä saa ihmeitä aikaan. Kuitenkin riippumatta siitä, mikä oma keittiöösi liittyvä idea on, saat tästä artikkelista ideoita keittiön sisustukseen liittyvistä uusista, mutta myös kierrätyistä trendeistä tälle syksylle.

Mattapinta tuo myös pinnoille tiettyä arvokkuutta. Tämän faktan voit varmistaa vaikkapa autokauppiaalta.

Itseasiassa vaikka vaikka puhumme uusista tai uusvanhoista keittiötrendeistä, tai tulevista trendeistä, osa niistä on jo aika kovassa käytössä. Myönnetään, kaikki näistä trendeistä ovat olleet kovassa huudossa jo keväällä. Myönnetään myös, että me Siististi.comissa ollaan tutkittu keittiöön liityviä trendejä suhteellisen vähän viimeaikoina. Oli miten oli, on ainakin hyvä muistuttaa ihmisiä siitä, mikä keittiössä on tyylikästä vuonna 2019, ja mikä toisaalta ei.

Uudet vinkit keittiön sisustukseen ja ruoanlaittoon

1. Mattapintaiset ja tummat pinnat

Tässä keittiössä tummat mattapinnat on yhdistetty hienosti vaaleaan puuhun.

Mattapintaiset ja tummat pinnat ovat keittiössä todella in. Tummat pinnat ovat muutenkin hyvä tapa myös keittiön ulkopuolella, sillä niillä on helppo luoda etenkin vaaleapintaisiin huoneisiin hieman kontrastia; erityisesti suomalaiset keittiöt tuppaavat olemaan aika vaalean sävyisiä. Mattapinta tuo myös pinnoille tiettyä arvokkuutta. Tämän faktan voit varmistaa vaikkapa autokauppiaalta. Lisäksi tummat pinnat näyttävät säteilevän hyviltä myös tummien keittiövälineiden, mutta myös rosteripintaisten ja metallisten keittiötavaroiden kanssa, puhumattakaan vaaleasta puusta.

Mattapintaiseksi voi vaihtaa myös pelkät keittiökaapiston ovet. Yksi kaapistojen ovien parhaista puolista on tietysti se, että ovien vaihtamiseksi ei tarvitse vaihtaa koko kaapistoa. Toisaalta jos keittiökaapistojen oviin haluaa kuviointia, myöskään maalaaminen ei ole ratkaisu. Mikä siis vaihtoehdoksi? No keittiön sisustustarrat tietysti! Sisustustarra eli kontaktimuovi on oiva ratkaisu keittiön pintojen päivittämiseen, ja tämä ratkaisu ei todellakaan tunnu liikaa kukkarossa. Sisustustarran liimaaminen on suhteellisen helppoa, tarvitset siihen vain viivaimen ja hieman pitkää pinnaa. Muista ottaa kaapin ovet irti ennen käsittelyä!

2. Viinikaappi

Okei, tämä keittiötrendi voi olla monille vähän överi, sillä viinikaapit mielletään helposti aika egoilijoiden jutuiksi. Säilytystilaa ei kuitenkaan koskaan voi olla liikaa, etenkään viinin säilytystilaa! Viinikaappi tekee lisäksi tilaa jääkaappiin. Suurimmat viinikaapit voivat olla jopa 100 pullon kaappeja, mutta nykyään viinikaappeja saa myös aika edullisesti myös pienemmille pullomäärille. Jos siis olet viinin ystävä, viinikaappi on oiva hankinta pimeneviin syysiltoihin! Mieti siis, jos kotitaloudessa menee enemmän kuin neljä pulloa viiniä kuukaudessa, olisiko aika hankkia oma viinikaappi?

3. Hedelmä- ja sienikuivain

Ihanaa, että sienestys on taas in! Ja tattikausikin on pikku hiljaa alkamassa. Kuitenkin monille tulee kanttarelli- ja supparikasojen käsittelyn yhteydessä pieni tenkkapoo: Mitäs näille sienille sitten oikein….tehdään? Helpointa on tietysti syödä sienet sellaisinaan, mutta toisaalta ei sitä kanttarellikastikettakaan jaksa muutamaa päivää enempää. Ja sama juttu käy myös marjojen kanssa, sillä harvoilla on tarpeeksi tilaa pakastaa kymmeniä litroja marjoja. Puhumattakaan omenoista, joita muutaman kuukauden päästä alkavat olla kaikki pihat pullollaan. Etenkin retkeilijöiden suosima sienikuivuri on oiva apu marjastajalle ja sienestäjälle. Hedelmä-, ja sienikuivain auttaa laittamaan luonnon antimet tiiviiseen muotoon niin, että tuotteita voi käyttää sitten kuin siltä tuntuu. Laita vaikka aamupuuron sekaan kuivattuja marjoja tai omenoita.

4. Sirkulaattori sous vide-ruoanlaittoa varten

Yksi lähiaikojen suosituimmista kokkausvillityksistä on Sous vide, joka tunnetaan suomeksi tyhjiökypsennyksenä. Sous vide- kokkausmenetelmässä raaka-aineet kypsennetään ilmatiiviissä tyhjiöpussissa vesihauteessa matalassa lämpötilassa, jonka jälkeen ruoka jäähdytetään nopeasti. Sous videellä tehty ruoka säilyy huomattavasti paremmin kuin tavalisella kypsennyksellä valmistettu ruoka. Kyseistä ruoanlaittomenetelmää on käytetty paljon hyödyksi ammattilaiskeittiössä, sillä se helpottaa niin kutsuttua food preppingiä ja antaa erityisen maun mille tahansa lihalle matalan kypsennyslämpötilan vuoksi. Myös ruoan aromit saadaan tyhjiökypsennyksellä hyvin esille. Sous vide-ruoanlaittoa varten tarvitset sirkulaattorin, joka lämpötilasäätimellä varustettu vedensekoitin. Sirkulaattori pitää kypsytettävän ruoan lämpötilan tasaisena. Esimerkiksi liharuokien sous vide-valmistuksessa ruoan haudutuksen jälkeen voit ruskistaa lihan pannulla ja voila, tarjolla on ravintolaruokaa omassa kodissa. Kun sirkulaattori on kerran hankittu omaan keittiöösi, tulet luultavasti pohtimaan monta kertaa, miten olet pärjännyt ikinä ilman sitä.

5. Keittiön ledivalot

Keittiön sisustuksessa yksi tärkeimmistä asioista on hyvä valaistus. Tunnelmallisuutta syksyyn saa lämpimäsävyisillä ledivaloilla, jotka ovat edullisia ja energiatehokkaita. Ledivalojen asennus keittiöön on todella helppoa, ja ne toimivat yleensä tavallisesta verkkovirtapistokkeesta. Oikein valitut ledivalot korvaavat pahimmassa tapauksessa tunnelmanluojana vaikkapa kynttilät!

6. Keittiön saareke

Keittiön saareke voi olla pieni, iso, tilava tai kapea. Saarekkeita on yhtä paljon kuin keittiöitä. Keittiön saarekkeet ovat tulleet jäädäkseen. Näitä jenkkityylisiä sisustusratkaisuja on vuosikausia tavalla jos toisella kartettu suomalaisissa keittiöissä, turhaan! Saareke on fiksu valinta silloin, kun etsit keittiöön ylimääräistä säilytystilaa. Eikä puolikiinteän keittiösaarekkeen rakentaminen ole itse asiassa edes hirveän vaikeaa. Tällaisen voi helposti tehdä myös suoraan lattiamateriaalin päälle pienellä pintaremontilla. Saarekkeen sisälle saa helposti kaksi hyllyllistä keittiövälineitä, ja toisaalta saareke toimii sekä ruoanlaitossa että seurustelupaikkana, vähän niin kuin baaritiski. Ruoanlaitossa saareke on voittamaton ratkaisu etenkin ruoan etukäteisvalmisteluun. Saareke sopii myös kerrostaloihin ja pieniin keittiöihin, ja etenkin jos ruokapöytä on hyvin vähäisellä käytöllä, kuten se useissa yksiöissä on, voi keittiön saareke ratkaista monta ongelmaa kerralla.

Lue myös: Keittiötavaran kierrätys ja lajittelu – Näin kierrätät keittiövälineet ja keittiön elektroniikan oikein

7. Omat yrtit ja kasvit – Kasvihuone keittiöön

Vaikka syksy ei olekaan otollisinta aikaa Suomessa omien chilien kasvattamiseen, kannattaa myös syksyllä hankkia helppohoitoisia viherkasveja keittiöön. Keittiössä pärjää lähes mikä tahansa ympärivuotinen kasvi, mutta tilan säästämiseksi kannattaa toki suosia monivuotisia kasveja. Myös kaktukset sopivat keittiöön enemmän kuin hyvin! Myös oma pieni kasvihuone on hyvä hankkia syksyllä, sillä keväällä se on jo usein liian myöhäistä. Keittiön ikkunalaudalle tai pienelle pöydälle mahtuvassa kasvihuoneessa on helppo kasvattaa chilien lisäksi vaikka mitä muuta. Useimmat aloittavat kuitenkin pippureista ja yrteistä. Yrttien kasvattaminen kotona tuo myös hyviä tuoksuja omaan keittiöön. Vihertävä keittiö näyttää tuoreelta ja viihtyisältä, ja kasvit rauhoittavat kiireisimmänkin kokkaajan!

8. Avohyllyköt

Vaikka industry-tyylinen keittiösisustus alkaa olla jo tällä kierroksella hieman mennyttä aikaa, ovat avohyllyköt saarekkeiden lisäksi tulleet jäädäkseen. Avohyllyjä on monenlaisia, ja niiden sisustuksellinen puoli tulee esiin helposti kiinnittämällä erillisen takalevyn hyllyn taakse. Voit luoda erilaisen tunnelman keittiöön asentamalla erivärisen takalevyn. Toisaalta myös puu tai metalli toimii hyvin avohyllyjen taustalevyn värinä. Keittiöön avohylly tuo hyvin paljon avaruutta, joskin tällöin pitää hieman kiinnittää huomiota myös siihen, mitä hyllyn sisällä itse asiassa onkaan. Ehkä astiastokin vaatii pientä päivittämistä? Avohyllykköjen kanssa kannattaa ehdottomasti kokonaisia astiastoja, jolloin saat astiat esiin mukavan näköisesti. Saatavilla on myös lattiamalleja. Plussana avohyllyissä on aktiivisen kokkaajan puolesta se, että astiat ovat helposti saatavilla. Miinusta tietysti tulee siitä, että avohyllyn sisälle ei voi oikein laittaa turhia tavaroita piiloon, ja toisaalta se, että astiat voivat pölyttyä vähän nopeammin kuin ovellisissa hyllyköissä. Pölyttymiseen auttaa säännöllinen siivous tai siivouspalvelun tilaaminen.

9. Älykeittiö-ratkaisut

Smart kitchen – eli älykeittiöratkaisut ovat yleistymässä kovaa vauhtia, ja keittiö on luultavasti juuri se kodin paikka, jossa älykotiratkaisut voivat oikeasti auttaa. Älykeittiö on älykäs sekä kodinkoneiltaan, mutta myös sisustusratkaisuiltaan. Yksi ensimmäisistä älykotiin liittyvistä sisustusratkaisuista ovat älykkäät valonkatkasijat, jotka toimivat ajastettuina, ja toisaalta himmenevät iltaa vasten. Muita älykeittiön ratkaisuja ovat etenkin jääkaappi, uuni ja mikro, tai toisaalta palvelu, jonka avulla kodinkoneet osaavat kommunikoida keskenään ja välittää käyttäjilleen tietoa, vaikkapa älypuhelimeen.

10. Tilaa säästävät vetarit

Yksi keittiön ärsyttävimmistä puolista on yleensä säilytystilan niukkuus ja toisaalta tilan tuhlaus. Usein vapaa tila on huonosti käytettävissä. Jos olet tottunut siihen, että keittiötuotteet säilytetään yläkaapissa ja joudut kaivelemaan ja tiputtelemaan eri tuotteita vaikkapa leivinjauhetta etsiessä, kannattaa harkita uusien keittiön vetolaatikoiden hankkimista. Tilaa säästävissä vetareissa on yleensä erilliset verkkohyllyköt, joilla oikeat tuotteet tai keittiötarvikkeet saa napattua ilman kolinaa ja kiroilua.

Näillä vinkeillä loppukesää ja syksyä kohti! Nappaa parhaat vinkit talteen ja tsekkaa, josko yhteistyökumppaneidemme tarjoukset miellyttävät sinua. Hyvää loppukesää toivottaen, Siististi.com-tiimi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös