Siisti koti, siistimpi arki.

Keittiötavaran kierrätys – Näin kierrätät keittiötavaran oikein

Heipparallaa taas, nyt puhutaan kierrätyksestä, joka monelle lukijalle tuntuu olevan hieman vaikea teema ymmärtää kokonaisuudessaan. Tässä artikkelisarjassa paneudutaan kierrätykseen ihan pähkinän kuoressa lähtien siitä, mitä kierrätys ylipäätään on, ja toisaalta miten omassa kotitaloudessa tulisi kierrättää. Vaikka suomalaiset ovat ainakin maailman mittaluokassa hyviä kierrättämään, välillä voi olla vaikea hahmottaa mihin romu tai jäte laitetaan. Yksi tärkeä osa keittiön säilytystä on aika ajoin päästä myös vanhoista tavaroista eroon, kuitenkaan hankkimatta tilalle mitään. Lajittelu on nykyisten taloyhtiöiden roskakatoksilla tehty todella helpoksi etenkin kaupungeissa. Mutta mitä tehdä, jos romu sisältää esimerkiksi myös muovia?

Keittiövälineiden kierrätys: Miten lajitella oikein?

Keittiövälineiden kierrätys on asia, joilla monille tulee nopeasti tenkkapoo: Miten ihmeessä keittiötavaroiden kierrätys tapahtuu? Tämä on toisaalta hyvä ymmärtää, sillä monet nykyisistä keittiövälineistä, etenkin veitsistä, padoista ja pannuista, sisältävät myös muuta materiaalia kuin pelkkää metallia. Ja mitä kaikkea siitä metallin kierrätyksestä tulikaan muistaa, saiko sitä alumiinia kierrättää, entäs terästä? Kuuluvatko keittiöveitset muovinkeräykseen, metallinkeräykseen vai sekajätteeseen?

Keittiövälineiden kierrätys – Keittiötavara

Keittiöveitset ja aterimet

Keittiöveitset ja metalliset aterimet kuuluvat pienmetallikeräykseen, myös silloin, kun veitsen tuppi on muuta materiaalia, kuten muovia. Pienmetallille voi olla oma metallinkeräysastia taloyhtiön pihalla, mutta omakotitaloasujille pienmetallin kierrätys vaatii tavallisesti reissua lähimmälle Rinki-ekopisteelle. Metallikeräyksen osalta Rinki-ekopisteitä on Suomessa yli 1800 kappaletta, ja niitä hallinnoi Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.  Monet kaupungit järjestävät myös pari kertaa vuodessa keräysautokierroksia. Esimerkiksi Helsingin YmpäristKeittiöveitsien ja aterimet eivät kuitenkaan juurikaan kulu käytössä, joten ennen kuin heität tylsän veitsen pois, hanki mielummin veitsen teroitin. Hyvä veitsi kestää tuhansia teroituskertoja.

Kattilan kierrätys

Myös kattilat kuuluvat joko oman taloyhtiön pienmetallikeräykseen tai metalliromuksi Rinki-ekopisteelle. Lähimmän ekopisteen löydät kätevästi Rinki-nettisivulta. Useat ekopisteistä sijaitsevat supermarkettien yhteydessä.

Paistinpannun kierrätys

Paistinpannun kierrätys voi vaikuttaa ensikäteen haastavalta, koska useimmat pannut ovat teflonpintaisia. Teflon on kauppanimi polytetrafluorieteenille, ja se on käytännössä muovipinnoite. Kuitenkin myös teflonpannut kuuluvat metalliromuksi tai pienmetallikeräykseen.

Keittiövälineiden kierrätys: Keittiökoneet, elektroniikka

Keittiön kierrätyksessä erilaiset keraamiset tuotteet ja posliinit kuuluvat tavallisesti sekajätteeseen

Kuluttajalle elektroniikan kierrätys on helppoa, mutta silti vanhoja kodinkoneita näkee hylättävän suoraan roskakatokseen: Poissa silmistä, poissa mielestä. Keittiössä käytettävät kodinkoneet, kuten leivänpaahdin, kahvinkeitin, vohvelirauta, vedenkeitin ja muut elektroniikkatuotteet luetellaan sähkölaitteiksi, joille on oma keräys. Esimerkiksi Helsingin seudulla sähkölaitteita ottaa vastaan Sortti-keräysasema, joita on Helsingin seudulla viisi kappaletta muun muassa Konalassa, Kivikossa ja Jorvaassa. Vantaalla Sortti-asema sijaitsee Ruskeasannassa ja Espoossa Ämmässuolla. Huom! Jos kyseessä on toimiva sähkölaite, kannattaa sitä tarjota myös netin palveluissa, joko Facebookin kierrätysryhmien tai Tori.fi:n kautta.

Huonekalut

Keittiön huonekalujen, kuten keittiönpöydän tai keittiötuolien, kierrätys ei myöskään tapahdu oikein jättämällä vanhat huonekalut roskakatokseen. Jos kyseessä on käyttökelpoinen tuote, myös huonekaluja kannattaa tarjota ilmaiseksi hakua vastaan netissä. Tällä pääsee tavarasta helposti eroon muutamalla älypuhelimen klikkauksella: Luo vain tili esimerkiksi Tori.fi:n, ota pari kuvaa tuotteesta ja tavara tullaan hakemaan pois luultavasti muutamassa päivässä.

Kierrätyksestä voi kysyä myös alan ammattilaisilta, kuten siivouspalvelulta. Onko sinulla kysyttävää kierrätyksestä? Laita viestiä meille osoitteeseen [email protected]!


 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös