Siisti koti, siistimpi arki.

Allergiakodin siivous

Allergiasiivous muuttotilanteessa on hyvä hankkia ammattilaiselta.

Allergioista kärsivien tulee olla siivouksen kanssa tarkkana. Allergikkojen siivousrutiineihin vaikuttavia allergioita ovat etenkin pölyallergia, mutta myös siivousaineisiin liittyvät kemikaaliyliherkkyydet ja allergiat. Pölyallergiasta puhuttaessa tarkoitetaan usein pölyyn tarttuvia asioita, ei pölyä itseään. Pölyssä on muun muassa ihmisen hilsettä ja valkuaisaineita, jotka saattavat altistaa allergisille reaktioille. Myös keväinen siitepöly kulkeutuu myös koteihin, ja voi saada aikaan reaktion. Myös huonekasvit voivat sisältää allergeeneja. Huonepölyssä oleva oman tai muiden lemmikkieläimien hilse on yksi yleisimmistä oireiden aiheuttajista allergikoille. Riippumatta siitä, mikä huonepölyn osa aiheuttaa oireet, viikottainen perussiivous auttaa pitämään huonepölyn määrän aisoissa. Toinen tärkeä seikka on turhasta tavarasta luopuminen ja allergiakodin sisustus.

Allergiakodin siivous on oma vaivansa. Tärkeää on silti muistaa, että omaa kotia ei tule pitää liian steriilinä. Pieni määrä pölyä voi etenkin keväisin siitepölykauden aikaan toimia tehokkaana siedätyshoitona sellaisille, joiden allergiset reaktiot eivät ole vakavia. Allergiset reaktiot oivat aiheutua heikosta immuunipuolustuksesta, jos oman kehon puolustusmekanismit eivät toimi täydellisesti. Puolustuksen kehittymiseen taas liittyy vahvasti se, minkälaisessa ympäristössä on kasvanut. Jos oma elimistö ei ole ollut minkäänlaisessa vuorovaikutuksessa bakteerien kanssa lapsena, voi tästä olla hallaa aikuisena.

Pölyallergia siivous

Pölyallergikon siivouksessa tärkeintä on siivousvälin pitäminen lyhyenä. Allergisen kannattaa siivota koti vähintään muutaman kerran viikossa, jotta pölyn määrä ei räjähdä käsiin. Suursiivous voi aiheuttaa pahoja allergisia oireita eri allergioista kärsiville. Ympäristöystävällinen eli ekologinen siivous sopii hyvin allergiakotiin, jos pesuaineet eivät sisällä turhia kemikaaleja tai hajusteita.

Allergiakodin päivittäinen siivous

Allergiakodin siivouksessa tärkeintä ovat siivousvälineet ja oikea järjestys. Allegiakodissa on tärkeää pitää huolta yleisestä puhtaudesta ja siivota usein etenkin ongelma-alueet. Pyyhi päivittäin pölyt pinnoilta mikrokuituliinalla tai muulla siivousliinalla, lakaise eteinen, keittiö ja olohuone ja puhdista pikaisesti WC-ja kylpyhuoneen tilat.

Allergiakodin viikottainen siivous

Allergiakodissa kannattaa siivota asunto kauttaaltaan kerran viikossa. Imuroi matot, lakaise lattiat ja pyyhi lattiat nihkeällä mopilla vähintään kerran, mutta mieluummin kahdesti viikossa. Pyyhi myös muut vaakapinnat kuin lattia nihkeällä liinalla, jolla pölyn saa tehokkaasti talteen. Puhdista WC ja kylpyhuone perusteellisemmin, ja pidä huoli että eteinen ja keittiö ovat puhtaita. Lakanat kannattaa allergiakodissa vaihtaa kerran viikossa.

Allergiakodin siivous 2-4 kertaa vuodessa

Allergiakodissa kannattaa tehdä perusteellinen vuodenajan mukaan, jolla vähennetään esimerkiksi kevään jälkeen siitepölyn määrää asunnossa. Perusteellisessa siivouksessa putsataan kaikki kodin pölyä keräävät pinnat. Vaikka perusteellisempi siivous on hyvä tehdä muutaman kerran vuodessa, viikkosiivouksella varmistetaan se, että yleisimmät pinnat eivät sisällä pölyriskiä allergikoille.

Allergiakodin siivous – Makuuhuoneet ja olohuone

Makuuhuoneissa ja olohuoneessa vietetään huomattavan paljon aikaa, joten on hyvä varmistaa, että makuuhuoneet ja olohuone pysyvät pölystä puhtaina. Allergiakodin siivouksessa lähdetään ylhäältä alaspäin. Puhdista ensin katto niin hyvin kuin mahdollista, imuroimalla ja puhdistamaan sen jälkeen nihkeällä puhdistusliinalla. Pyri imuroimaan myös kattovalaisimien varjostimet jotka ovat pölymagneetteja. Tämän jälkeen puhdista nihkeällä puhdistusliinalla seinät.

Puhdista kaapit sisältä ja ulkoa nihkeällä siivousliinalla. Etenkin kaappien päälliset kannattaa tarkastaa. Puhdista kirjahyllyt, lipastot ja muut vaakapinnat pölystä niin hyvin kuin mahdollista. Tämän jälkeen puhdista ovien karmit ja ovenpäälliset. Tarkasta samalla ikkunoiden karmit, ikkunalaudat, verhot ja sälekaihtimet. Imuroi sohvat ja tuolit. Lakaise ja imuroi lattia ja puhdista lattia nihkeällä puhdistusliinalla.  Puhdista myös muut pölypesäkkeet, kuten ilmanvaihtokanavat ja suodattimet.

Allergiakodin siivous – Eteinen

Ulko-oven kautta kulkeutuva pöly kannattaa parhaan mukaan pyrkiä pysäyttämään jo eteiseen. Kannattaa panostaa hyvään kenkäharjaan ulko-oven ulkopuolelle, jonka lisäksi eteinen ja tuulikaappi on hyvä vuorata matolla, joka ei itsessään irroita pölyä. Imuroi eteisen matot vähintään pari kertaa viikossa. Pidä ulkovaatteet naulakkojen sijaan vaatekaapeissa.

Allergiakodin siivous – Keittiö

Keittiössä kannattaa huolehtia keittiön kaappien puhtaudesta etenkin niiden päällipintojen osalta. Keittiön kaappien ylätasot jäävät monilta huomaamatta jonka takia ne keräävät paljon pölyä. Puhdista siis keittiön yläkaapit kunnolla sekä sisältä että ulkoa. Puhdista kaikki ylätasot nihkeällä rätillä. Myös liesituulettimen suodatin kannattaa vaihtaa vähintään 2-4 kertaa vuodessa. Tämän jälkeen imuroi myös vetolaatikot ja alakaapit sisältä. Puhdista uuni ja alue myös uunin takaa, jos mahdollista. Puhdista tämän jälkeen muut ruoantekoon tarkoitetut tasot ja tiskialtaat. Putsaa keittiön pöytä kostealla rätillä. Kiinnitä huomiota myös ikkunalautoihin ja ikkunoiden karmeihin. Tämän jälkeen imuroi ja pese kostealla keittiön lattia.

Allergiakodin siivous – Kylpyhuone

Allergiakodin kylpyhuoneen perusteellisessa siivouksessa aloitetaan muiden huoneiden tapaan katosta. Putsaa kylpyhuoneen katto ja peilikaapin päällinen sekä korkealla olevat hyllytilat. Tämän jälkeen puhdista kaakelipinnat vesiroiskeista, putsaa oven karmit ja ovenkahvat. Pese lavuaari ja WC-pönttö ja puhdista peilikaappi pölystä. Puhdista viemärinkansi, hajulukot ja pesukoneen nukkasiivilä. Imuroi lattia ja pese sen jälkeen runsaalla vedellä.

Allergiakodin siivousvälineet ja pesuaineet

Pölyallergia ja kissa allergia ovat yleisimmät allergiasiivouksen asiakkaatAllergikon kannattaa panostaa hyviin siivousvälineisiin ja etenkin imuriin. Ammattilaiset käyttävät allergiasiivouksessa HEPA-suodattimella varustettua imuria, joita myydään myös perusmarketeissa. HEPA-suodatin imee tehokkaasti pienimmänkin huonepölyn itseensä, eikä päästä pienhiukkasia tai hilsettä takaisin huoneilmaan. 

Kun valitset puhdistusainetta allergiakotiin, kannattaa suosia hajusteettomia ja säilöntäaineettomia pesuaineita. Siivotessa on hyvä käyttää vinyyli- tai silikonipohjaisia siivouskäsineitä. Kannattaa suosia pesuaineita, jotka on suunniteltu yhteistyössä allergia- ja astmaliiton kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi Kiillon Airi-sarja, jotka ovat hajusteettomia ja väriaineettomia. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää allergiasiivoukseen ruokahyllyn tuotteita, sillä jo etikalla ja soodalla pääsee siivouksessa pitkälle. Nämä ainesosat eivät ainakaan itsessään sisällä hajusteita tai ylimärääisiä väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

Muuttaminen toiseen asuntoon

Moniallergikon elämässä vaikea tilanne voi olla toiseen asuntoon muuttaminen, etenkin vuokra-asunnoissa, joissa asukkaiden vaihtelu voi olla suurta. Allergikolle onkin tärkeää tietää, minkälaiseen asuntoon ollaan muuttaessa ja millaisia vuokralaisia asunnossa on aikaisemmin ollut. Vaikka asunnon entinen asukas olisi suorittanut perusteellisen suursiivouksen, allergeenejä saattaa silti jäädä vuokra-asuntoon. Allergeeneja voi tulla esimerkiksi edellisen asukkaan lemmikkieläimistä. Allergia.fi-sivuilla on kattava listaus allergikkojen muuttotilanteista, joissa edellisen asukkaan toimesta on ollut lemmikkejä.

Asunnon allergiasiivous

Allergikon ei kannata tehdä uuden kodin allergiasiivousta itse, eikä siinä suositella käytettäväksi allergikon omia siivousvälineitä, sillä allergian aiheuttava hilse ja pöly saattaa jäädä myös näihin siivousvälineisiin. Helpoin tapa päästä allergiasiivouksesta on tilata se alan ammattilaiselta. Jos sinulla on esimerkiksi paha kissa allergia, siivous ennen asuntoon muuttoa ei välttämättä ole kannattavaa. Allergiasiivous on siivouspalvelu, jonka voi tilata monesta siivouspalvelusta erikseen, ja tietyt siivouspalvelut ovat erikoistuneet juuri esimerkiksi allergiasiivoukseen. Allergiasiivous hinta on tavallista kotisiivousta kalliimpi, sillä siinä joudutaan käyttämään usein eri välineitä ja työ joudutaan tekemään tavallista kotisiivousta tarkemmin. Ammattilaiset suorittavat allergiasiivouksen perusteellisesti, jolloin varsinkin vaikeasta kissa allergiasta kärsivien on ehkä parempi hankkia allergiasiivous suoraan ammattilaiselta. Kotikissoilla on tavallisesti ruokintatilat keittiössä ja ne tekevät tarpeensa kylpyhuoneeseen, jolloin kylpyhuoneen lattialla tai seinissä voi olla pinttynyttä kissan eritettä, josta tulee päästä eroon.  Jos asuntoon jää allergiasiivouksen jälkeen vielä muita hajuja, sinne voidaan tehdä myös otsonointi, jonka avulla pääsee eroon muun muassa vahvasta tupakanhajusta tai ilmassa olevista pienhiukkasista.

Allergiasiivous Helsinki

Helsingin seudulta löytyy pikaisella nettihakemisella muutama yritys, jotka tekevät allergiasiivousta ja julkaisevat hintatietonsa netissä:

YritysHintaHuomioitavaa
Clean4U 45 € / Tunti
Optimasiivous42 € / TuntiVähintään neljän tunnin siivous.
Kotipuhtaaksi Oy55 € / Tunti

Tampereen ja Turun seuduilla sekä muilla paikkakunnilla kannattaa rohkeasti lähestyä alan yrityksiä allergiasiivouksen hinnan selvittämiseksi, mutta se lienee 35-50 euron luokkaa per tunti.

Allergiakodin sisustus

Allergiasiivouksen lisäksi myös allergiakodin sisustus vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon allergeenejä huoneilmaan pääsee. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että mitä enemmän on tavaraa, sitä enemmän on myös pölyä. Varsinkin vanhat vaatteet kannattaa käydä läpi ja sulkea joko pölynkestäviin pusseihin tai laitta kierrätykseen.

Myös tekstiilien materiaalit vaikuttavat paljon. Allergiakodin sisustus ei tarvitse olla tylsä, kunhan on tiedossa minkälaisia materiaaleja käyttää. Esimerkiksi sohvien ja tekstiilipäällysteiden valinta allergiakotiin tulee tehdä sen perusteella, kuinka paljon ne pölyävät. Mattoja kannattaa olla allergiakodissa mahdollisimman vähän, jotta viikkosiivous onnistuu helposti. Suosi mattomateriaaleissa lyhytnukkaisia mattoja, jotka eivät kerää pölyä. Kodin tuoli- ja sohvamateriaaleissa nahka on oiva valinta, sillä se ei kerää itseensä pölyä muiden kangasmateriaalien tapaan.

Allergiakodin remontissa tulee suosia vähäpäästöisiä materiaaleja. Rakennus- ja remonttimateriaalit voivat sisältää voimakkaita kemikaaleja, mutta allergiakodin remontissa auttaa muun muassa kotimainen M1-päästöluokitus. Tämä allergikoille tärkeä päästöluokitus löytyy esimerkiksi vähäpäästöisistä sisämaaleista ja kertoo, että kyseisestä rakennusmateriaalista on tutkittu haihtuvat yhdisteet, kuten ammoniakki ja karsinogeenit. Tämän lisäksi on olemassa vielä erikseen Allergiatunnus. Lue lisää aiheesta Allergia- ja astmaliiton sivulta.

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös