Siisti koti, siistimpi arki.

Astianpesukoneen puhdistaminen – Näin puhdistat astianpesukoneen oikein

Astianpesukone kerää helposti kalkkisaostumia, likaa ja rasvaa, joiden puhdistaminen on hyvä tehdä muutaman kerran vuodessa.

Astianpesukoneen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin jos haluaa, että astiat ovat pesun jälkeen oikeasti puhtaita. Astianpesukoneen puhdistaminen on helppo tehdä esimerkiksi suursiivouksen yhteydessä, muutaman kerran vuodessa. Vaikka luulla saattaisi, astianpesukone ei puhdistu itsestään käytön yhteydessä, vaan etenkin tiivisteet ja kolot keräävät itseensä likaa ja astianpesuainejäämiä, jolloin astianpesukone haisee. Lisäksi jos aikaisemmasta puhdistuksesta on kulunut jo paljon aikaa, saattaa ongelmana olla ruoanvalmistukseen käytettävistä astioista ja muista tiskeistä koneeseen päätynyt rasva, joka tukkii komeasti myös poistoletkun, roskasihdin, suihkuvarret ja niiden putket. Etenkin tukossa olevien suihkuvarsien takia saattaa tuntua, että astianpesukone ei toimi ollenkaan. Pahimmassa tapauksessa täysin tukossa olevat suihkuvarret tulee vaihtaa uusiin, mutta kunnon puhdistuksella vanhakin voidaan saada toimivaksi.

Astianpesukoneen puhdistusaine

Astianpesukoneen puhdistusaineita on lähes jokaiselta eri valmistajalta. Astianpesukoneen
puhdistusaine laitetaan koneen pesuainalokeroon samalla tavalla astianpesuaineen kanssa, jonka jälkeen ohjelma ajetaan ilman tiskejä pari kertaa läpi. Tavallisia puhdistusaineita voit etsiä muun muassa seuraavilta merkeiltä: Dr. Beckmann, Sun, Cleanosan ja Finish.  Suomalaisista merkeistä ainakin Pirkka myy koneenpuhdistustabletteja. Myös tiskikoneiden valmistajilla on omat puhdistusaineensa. Pesukoneen puhdistusaineen vaikuttavat aineet ovat normaalisti joko happipohjaisia valkaisuaineita kuten natriumkarbonaattiperoksidia, tai sitruunahappoa. Inoittomia tensidejä käytetään myös monissa puhdistusaineissa rikkomaan veden pintajännitystä ja poistamaan likaa.

Astianpesukoneen puhdistaminen

Jos puhdistuksesta on kulunut jo pidemmän aikaa tai tuntuu siltä, että astianpesukone on tukossa, kannattaa siis kääntyä kaupan koneenpuhdistusaineiden puoleen. Tavallisessa siivouksessa myös etikka tai sitruunahappo poistaa tehokkaasti muun muassa kalkkisaostumia. Astianpesukoneen puhdistus rasvasta on kaikista helpointa kunnon välineillä, jotka irrottavat rasvaa oikeasti.

Astianpesukoneen suihkuvarren puhdistaminen

Astianpesukoneen suihkuvarren puhdistaminen tapahtuu irroittamalla ylä- ja alasuihkuvarret ja puhdistamalla ne juoksevalla vedellä. Jos suihkuvarret ovat tukossa eikä pesuohjelma pyöri kunnolla loppuun, ota molemmat astiatasot astianpesukoneesta pois ja irroita suihkuvarret. Laita suihkuvarret likoomaan veteen, jossa on tavallista tiskiainetta. Anna liota vähintään tunti ja huuhtele sen jälkeen hyvin. Tämän jälkeen kiinnitä suihkuvarret ja laita astioiden alataso paikoilleen. Laita astiatasolle kulho, jossa on etikkaa. Anna pesuohjelman pyöriä tavallisesti läpi. Etikasta saattaa jäädä hajua astianpesukoneeseen, joten pesuohjelma on hyvä pyörittää vielä toisen kerran läpi ennen astioiden laittamista pesukoneeseen. Etikka poistaa tehokkaasti likaa ja kalkkisaostumia. Tukkeutuneet suihkuvarsien suuttimet voi yrittää saada puhtaaksi vaikkapa hammastikulla.

Astianpesukoneen jätesihdin eli siivilän puhdistus

Irroita jätesiivilä astianpesukoneesta ja putsaa jätessiivilän tiivisteet huolellisesti. Jos koneen poistoletkussa ei ole tukoksia, voi jätesihdin pestä tavallisesti tiskiaineella ja tiskiharjalla. Siivilä kannattaa puhdistaa pikaisesti jokaisen pesukerran jälkeen esimerkiksi talouspaperilla. Jos astianpesukone on päivittäisessä käytössä, pese jätesiivilä vaikka joka viikko tiskiharjalla ja tiskiaineella.

Astianpesukoneen poistoletkun ja poistoaukon puhdistaminen

Tiskikoneen putkien ja poistoletkun puhdistus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Ensimmäisenä oireena
tukkeutuneelle  putkille tai poistoletkulle on se, että astianpesukone haisee. Tarkasta astianpesukoneen putket ja poistoletku sen varalta, että niissä ei ole tukosta taittuneen letkun tai vesilukon kohdalla. Tiskikoneen poistoletkun ja poistoaukon tukkeuma saattaa pahimmillaan aiheuttaa kalliin vesivahingon, joka voitaisiin välttää helposti vaihtamalla poistoletku silloin tällöin. Yleisenä sääntönä on, että ruoantähteet kannattaa kaapia biojätteeseen ennen astioiden laittamista astianpesukoneeseen.

Poistoletkun ja poistoaukon puhdistuksessa ongelmaksi muodostuu usein poistoletkuun kertynyt rasva, joka ruoantähteiden kanssa tukkeutuu helposti. Jos poistoletku on kunnolla tukossa ja astianpesukone ei tyhjene kunnolla, kannattaa harkita poistoletkun vaihtamista. Myös rasvaa irroittava konepuhdistusaine voi auttaa. Jos tuntuu siltä, että kaikesta huolimatta koneen putket ovat tukossa eikä poistoletkun vaihto auta, kannattaa suoraan kääntyä ammattilaisen puoleen ja tilata putkimies. Myös siivouspalvelu voi aikaisemmassa vaiheessa auttaa astianpesukoneen puhdistuksessa.

Astianpesukoneen puhdistaminen – Vesipumppu Astianpesukoneen jätesiivilän alla on vesipumppu, jonka avaamisen saatat tarvita pientä ruuvimeisseliä.

Astianpesukoneen poistopumppuun tai vesipumppuun voi syntyä tukos. Jos poistopumppu on tukossa, likavesi ei pääse poistumaan astianpesukoneesta kunnolla. Tarkasta että olet ottanut poistopumpun puhdistuksen ajaksi tiskikoneen pois seinästä. Ota jätesiivilä pois ja huuhtele se vedellä: Vesipumppu löytyy jätesiivilän alta, joten ota ensin pumpun suoja pois (tähän saatat tarvita pientä ruuvimeisseliä) ja tarkista, onko vesipumppuun päätynyt jotain kiinteää sinne kuulumatonta, joka tukkii pumpun. Tämä voi olla  esimerkiksi ruokaa tai palasia hajonneesta astiasta. Poista mahdollinen tukos, laita vesipumpun suoja paikoilleen ja laita jätesiivilä paikoilleen.

Astianpesukoneen luukun ja sisäpintojen puhdistaminen

Tiskikoneen luukun ja sisäpintojen puhdistaminen on helppoa. Tiskikoneen luukku ja sen tiivisteet voi puhdistaa rätillä ja tiskiaineella. Sisäpintojen puhdistamiseksi pyöritä pesuohjelma läpi niin, että
laitat pesuainelokeroon 3-4 ruokalusikallista sitruunahappoa, jota saa apteekista. Tällä saat taas puhtaan astianpesukoneen, jolla astioistakin tulee puhtaita!

Ulkopuolelta tiskikoneen saa helposti puhtaaksi tavallisella pesuaineella ja puhtaalla tiskirätillä. Toivottavasti näillä vinkeillä saat taas puhtaan ja hajuttoman tiskikoneen, jolla astiatkin puhdistuvat. Astianpesukone on kuitenkin yksi käytetyimmistä kodinkoneista, joten siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Ja kuka nyt haluaisi syödä likaisilta lautasilta! Jos sinulla on asiasta parempaa tietoa tai kommentoitavaa, laitappa meille mailia osoitteeseen siivousvinkit(miukumauku)siististi.com!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös