Siisti koti, siistimpi arki.

Ekologinen eli ympäristöystävällinen siivous

Ekologinen siivous säästää ympäristöä ja läheisiäsi turhilta kemikaaleilta. Ekologinen puhdistusaine on helppo tunnistaa Joutsenmerkistä tai eurooppalaisesta ympäristömerkistä.

Ekologinen siivous eli ympäristöystävällinen siivous pyrkii minimoimaan siivouksesta aiheutuneen kuorman ympäristölle. Vaikka 2010-luvulla luulisi, että lähes kaikki siivous olisi jo ympäristöystävällistä, tuntuu että erilaisten markettipesuaineiden ja -myrkkyjen määrä vain lisääntyy.

Ekologinen siivous – näin siivoat ympäristöystävällisesti

On monia eri tapoja vähentää oman siivouksen ympäristörasitusta, joista tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja ovat oikea veden käyttö, pesuaineiden valinta ja oikeat siivoustekniikat. Mitä kaikkea ympäristöystävällinen siivooja ottaa siivouksessaan huomioon?

Tee kotisiivous usein

Kotisiivous kannattaa tehdä mielummin tiheämmin kuin harvemmin, sillä säännöllisesti siivoamalla et tarvitse ympäristölle haitallisia myrkkyjä siivoukseen:

 • Likatahrat kannattaa puhdistaa heti kun ne ovat ilmestyneet, jotta tahra ei pääse pinttymään. Pinttynyt tahra vaatii usein tehokkaampaa pesuainetta puhdistukseen.
 • Älä käytä kertakäyttöisiä siivousvälineitä viikkosiivouksessa.
 • Lajittele roskat oikein ja pidä viemärit puhtaina ruoantähteistä, öljyistä, topsipuikoista ja hiuksista.
 • Säännöllisessä siivouksessa on paljon tilanteita, joissa pelkkä vesipesu tai nihkeällä siivousliinalla pyyhkiminen riittää. Älä siis käytä mitään veden lisäksi silloin, kun sitä ei tarvita.
 • Pidä myös kodinkoneet puhtaina, sillä astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen puhdistus lisää niiden käyttöikää ja takaa paremman pesutuloksen. Pese mahdollisuuksien mukaan vain täysiä koneellisia.

Ekologiset puhdistusaineet

Ekologinen siivous tarkoittaa ympäristöystävällisiä siivousaineita. Ekologiset siivoustuotteet voivat merkittävästi vähentää siivouksesta ympäristölle muodostuvaa rasitusta. Edelleen liian harva tulee ajatelleeksi sitä, mitä omille likavesille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on laskenut lavuaarin kautta pois. Vaikka suuri osa vedestä saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamossa, pesuainejäämiä pääsee silti jätevesien kautta myös järviin ja muille vesialueille, joihin ne eivät kuulu. Valitsemalla ekologiset siivousaineet säästät ympäristön lisäksi myös itseästi, sillä ekologinen puhdistusaine puhdistaa kodin pinnat luonnollisesti ja ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Euroopassa pesuaineilla on tiukka sääntely ainesosien kannalta. Euroopan unionissa REACH-kemikaaliasetuksella säädetään pesuaineiden kemikaalivaikutuksista niiden käyttäjille ja ympäristölle.

Ekologinen puhdistusaine löytyy siivoushyllyn sijaan ruokahyllystä. Etikalla, soodalla ja suolalla saat melkein kaikki kodin tahrat puhdistettua.

Kaupasta ostettaviin ekopesuaineisiin liittyy paradoksi etenkin silloin, jos ne on kuljetettu Suomeen toiselta puolelta maailmaa, ja sisältävät pääasiassa vettä. Tärkeää ekopesuaineiden valinnassa onkin lukea pienet präntit kaupassa tarkkaan. Missä maassa tuote on valmistettu, mitä sen ainesosat ovat, ja onko ekologisuus vain mainostajan viherpesua hienon logon ja pakkauksen muodossa?

Kodin tavallisessa siivouksessa ei tarvita vahvoja pesuaineita. Esimerkiksi desinfioivat tai antibakteeriset pesuaineet ovat tarpeettomia tavallisessa kodissa. Siivousaineiden pH-arvoilla mitattuna kannattaa panostaa muutamaan eri tuotteeseen ja jättää loput kaupan hyllylle:

 • Ekologinen yleispuhdistusaine jonka pH-arvo on 7-8 välillä.
 • Lievästi emäksinen puhdistusaine rasva- ja valkuaisainetahroille, pH-arvo 8-10 välillä. Ruokasoodan pH-arvo on liemästi emäksinen, noin 8,5 pH-asteikolla.
 • Hapan puhdistusaine kalkkisaostumien ja -tahrojen poistoon sekä hellään desinfiointiin. Etikka ja sitruunahappo ovat pH-asteikolla happamia aineita, joiden pH-arvo on noin 3.
 • Ekologinen pyykinpesu onnistuu käyttämällä Joutsen-merkittyä pesuainetta tai pesupähkinöitä. Vaikeisiin pyykinpesutahroihin kannattaa kokeilla sappisaippuan käyttöä tahranpoistajana.

Sen sijaan että ostaisit jokaiselle eri pinnalle oman puhdistusaineen, näillä muutamalla tuotteella saat kodin pidettyä puhtaana vähentäen samalla pesuaineiden ympäristökuormaa. Kannattaakin panostaa mielummin kunnollisiin ja kestäviin siivousvälineisiin kuin itse pesuaineisiin. Myönnettäköön, että välillä siivouksessa saattaa tarvita jotain etikan, ruokasoodan ja pesupähkinöiden lisäksi, mutta tämä on vuositasolla yksittäinen poikkeus. Yleispuhdistusaineena toimii hyvin tavallinen käsitiskiaine, joka toimii hyvänä yleispuhdistusaineena kaikille pinnoille. Tärkeää on annostella pesuaine veteen oikein, sillä liian suuri pesuainemäärä ei auta puhdistuksessa, vaan nostaa ympäristökuormaa.

Ekologinen siivous – Ruokasooda ja etikka siivouksessa Itsetehty yleispuhdistusaine valmistuu helposti etikan, sitrushedelmien ja veden sekoituksena. Muista säilyttää yleispuhdistusaine jääkaapissa. Suihkepullolla annostelet puhdistusaineen oikein.

Jos markettien siivousaineet eivät houkuttele, ekologinen siivous onnistuu todella hyvin ruokahyllyn ainesosilla: Etikka siivouksessa toimii happamana aineena hyvin rasvatahroja ja pinttynyttä likaa vastaan. Se myös poistaa helposti pyykistä ummehtuneita hajuja. Se on myös halpa puhdistusaine, jonka kanssa tarvitaan tavallisessa siivouksessa vain vettä. Jos etikan tuoksu ei miellytä, voi sekaan sekoittaa sitruunamehua tai teepuuöljyä taittamaan pistävää tuoksua. Etikka toimii puhdistusaineena myös pinttyneellekin lialle lämpimän veden kanssa.

Etikan haju poistuu siivouksen jälkeen helposti myös ruokasoodaa käyttämällä. Ruokasooda ja etikka ovat ekologisen siivouksen perusainesosat. Ympäristön kannalta parhaat siivousaineet löytyvätkin pesuainehyllyn sijaan kaupan ruokahyllyiltä. Valitsemalla ympäristöystävälliset siivousaineet vähennät myös tarpeetonta kemikaalikuormitusta itsellesi ja perheellesi.

Ympäristöystävällinen Joutsen-merkki

Joutsenmerkki on pohjoismaissa käytettävä puhdistusaineiden ympäristöystävällisyyden merkki.  Joutsenmerkkiä voidaan hakea sekä tuotteille että palveluille, jos ne täyttävät tietyt kriteerit. Joutsenmerkki on käytössä noin 60 eri tuoteryhmässä, joilla kaikilla on omat kriteerinsä. Tärkeintä Joutsenmerkin käytössä on se, että joutsenmerkin saaneissa tuotteissa on otettu huomioon tuotteen ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajalta. Joutsenmerkin kriteerit myös tiukentuvat jatkuvasti, jolloin otetaan huomioon myös uusin tieto ympäristön tilasta. Joutsenmerkki on helppo tapa tehdä hyviä ja ympäristöä säästäviä valintoja myös kaupasta saatavien pesuaineiden osalta. Muita tuoteryhmiä joissa joutsenmerkkiä voidaan käyttää ovat esimerkiksi talouspaperit, siivousvälineet ja huonekalut. Tämän lisäksi eri alojen palvelut voivat saada Joutsenmerkin.

Ympäristöystävällinen puhdistusaine – Elinkaariajattelu

Puhdistusaineiden ja muiden tuotteiden ostamisessa kannattaa muistaa, kuinka paljon eri tuotteet rasittavat ympäristöä kehdosta hautaan. Ekologinen siivous alkaa elinkaariajattelusta. Tämä alkaa tuotteen suunnittelusta ja materiaalien alkuperästä, valmistuksen tuottamasta energiankulutuksesta, kemikaaleista ja jätteiden syntymisestä. Elinkaariajattelulla tuotteelle tai palvelulle kohdennetaan kaikki ne ympäristövaikutukset, jotka hyödyke aiheuttaa koko elinkaarensa ajalta.

 • Tuotteen raaka-aineet eli vesi, materiaalit ja kemikaalit kuormittavat ympäristöä.
 • Tuotteen tekeminen eli tuotanto kuormittaa ympäristöä, sillä tuotannossa tarvitaan energiaa. Tähän vaikuttaa myös tuotteen kuljettaminen, joka saattaa lisätä tuotteen energiankulutusta ja ympäristövaikutusta huomattavasti. Sillä on siis väliä, ostatko yhdysvaltalaisen vai suomalaisen pesuaineen. Kannattaa myös suosia Suomessa valmistettuja tuotteita jotka tunnistaa Avainlipusta tai pohjoismaisia tuotteita, joille on myönnetty ekologinen Joutsen-merkki. Parasta tietysti on, jos tuotteessa ovat nämä molemmat merkit.
 • Tuotteen kulutus vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen. Siivoustuotteissa tärkeää on ostaa kestäviä siivousvälineitä ja riittoisampia siivousaineita, jotka kestävät pidempään. Pesuaineiden ympäristökuormasta suuri osa syntyy käytön aikana siitä, että pesuainetta ei annostella oikein.
 • Kun tuote tai palvelu on käytetty eli kulutettu, sen ympäristökuorma jatkuu esimerkiksi jäteveden mukana tai pakkausmateriaalien kautta. Ekologinen puhdistusaine kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. On myös tärkeää, että pakkausmateriaalit saadaan joko kierrätettyä tai käytettyä muuten energiaksi, esimerkiksi jätepoltossa. Biohajoavat pesuaineet hajoavat ympäristössä pienemmiksi yhdisteiksi. Esimerkiksi pinta-aktiivisten aineiden eli tensidejen tulee olla biohajoavia.

Itse tehty yleispuhdistusaine

Ekologinen yleispuhdistusaine valmistuu perinteisillä tee-se-itse menetelmillä veden ja muutaman muun ainesosan yhdistelmällä. Paras tapa on tosin pitää ainesosat erillään ja valmistaa yleispuhdistusainetta vaaditun siivousoperaation mukaan, sillä suurin osa tahroista lähtee lämpimällä vedellä. Kun ainesosat pitää erillään toisistaan, ne säilyvät huomattavasti pitempään. Etikka ja sitruuna poistavat tehokkaasti pinttynyttäkin rasvalikaa lähes kaikista kodin pinnoista sekä hajuja ja pinttynyttä likaa pyykeistä.

Ruokasooda emäksisenä pesuaineena soveltuu esimerkiksi kalkkitahrojen poistoon, ja veden kanssa se on ekologinen WC-puhdistusaine, jolla kalkkisaostumat irtoavat hyvin. Tämän lisäksi ruokasooda itsessään toimii hyvänä hajunpoistajana, jolla saa epämiellyttävät hajut irti myös tekstiileistä ja matoista.

Myös ruokasuolaa voi kokeilla ekologisena puhdistusaineena etenkin sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vaativat hankausta. Suola auttaa myös kankaiden kellastumien poistossa.

Jos kuitenkin haluat tehdä itse yleispuhdistusainetta kerralla enemmän, laita hillopurkkiin tai muuhun kannelliseen astiaan sitruunaviipaleita ja etikkaa niin paljon, että sitruunaviipaleet peittyvät. Tämän jälkeen anna seoksen maustua yön yli, siivilöi sitruuna pois ja täytä suihkepullo sitruunaetikalla ja tämän jälkeen vedellä. Säilytä seosta jääkaapissa. Itsetehty yleispuhdistusaine säilyy etikan avulla huomattavan pitkään, ja saat sillä lähes kaikki kodin tavallisimmat tahrat puhdistettua.

Ekologinen siivous – Säästä vettä siivouksessa

Veden käyttö, etenkin kuuman veden käyttö, rasittaa ympäristöä energiankulutuksen ja vedenkulutuksen kautta. Kannattaa oppia siivoamaan pienemmällä vesimäärällä, jolloin myös pesuaineiden teho on parempi eikä pesuainetta tarvitse annostella liikaa. Myös pyykinpesukoneessa ja astianpesukoneessa on hyvä mahdollisuuksien mukaan käyttää alempia pesulämpötiloja, sillä esimerkiksi 30 asteen tai 40 asteen pyykinpesuohjelma riittää useimpien tahrojen poistamiseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös