Siisti koti, siistimpi arki.

Jääkaapin puhdistus ja sulatus

Jääkaapin puhdistus ja sulatus on hyvä tehdä silloin tällöin, jotta jääkaappi pysyy puhtaana ja hajuttomana.

Näin puhdistat ja sulatat jääkaapin

Jääkaappi ja pakastin ovat keittiön ongelma-alueita, ja jääkaapin puhdistus tulee – rehellisesti sanottuna – itsekin tehtyä liian harvoin. Ehkä se johtuu jatkuvasti kertyvistä ruokapurkeista jääkaapin keskimmäisen hyllyn takaosaan, tai ehkä syynä on laiskuus. Kuitenkin jääkaappi ja pakastin ovat niitä tiloja, missä säilytetään syötävää ruokaa – minkä luulisi motivoivan sen puhdistamiseen. Ehkä paremmin jääkaapin puhdistukseen motivoi eltaantunut haju tai jäähdyttimen ympärille kertynyt jäämassa, joka saattaa jossain vaiheessa aiheuttaa poistovesiputkiston kautta vesivahingon jääkaapin ympäristöön. Ehkä tästä poistovedestä ei tarvitse sen enempää huolehtia, mutta oikeasti:  Jääkaappi on helppo pitää puhtaana, kun sen muistaa siivota silloin tällöin. Pudhistamisen yhteydessä on myös hyvä pitää pienehkö inventaario jääkaapin tarjonnasta ja kylmäverisesti heittää pois varsinkin epäilyttävän näköisten purkkien ja purnukoiden sisältö.

Jääkaapin puhdistaminen – Muista nämä asiat

Jääkaapin puhdistamisen voi tehdä joko ilman sulatusta tai sulatuksen yhteydessä. Jääkaappi kannattaa sulattaa muutaman kerran vuodessa juuri yllä mainitusta syystä. Jääkaapin takaosassa oleva jäähdytin kerää ympärilleen jäämassaa kosteasta ilmasta. Paras tapa varmistaa että jääkaapin jäähdytin jäätyy, on pitää jääkaapin ovea usein pitkään auki, tai toinen vaihtoehto on laittaa juuri valmistuneet ruoat suoraan kuumina jääkaappiin. Ruoasta irtoava vesihöyry tai huoneilman kosteus ovat omiaan härmistymään jäähdyttimen ympärille. Pidä siis jääkaapin ovi suljettuna aina kuin mahdollista, ja anna ruokien jäähtyä ennen jääkaappiin laittamista. 🙂
Jääkaappi on hyvä puhdistaa etikalla, sillä etikka desinfioi jääkaapin bakteereista tehokkaasti.

Ennen jääkaapin puhdistusta, ota jääkaapin pistoke irti seinästä. Vaikka tarkoituksenasi ei olisi sulattaa jääkaappia, kannattaa jääkaappi kuitenkin puhdistaa ilman sähkövirtaa. Tyhjennä jääkaappi ruokapurkeista pöydälle, ja laita jääkaapin lasihyllyt joko astianpesukoneeseen tai tiskialtaaseen. Irroita myös jääkaapin oven sisäpuolen juomatelineet. Puhdista jääkaappi kostealla mikrokuituliinalla sisäpuolelta. Kiinnitä huomiota etenkin siihen, että puhdistat jääkaapin tiivisteet. Tämän jälkeen kuivaa jääkaappi vielä erikseen kuivalla ja puhtaalla liinalla, kiinnittäen huomio etenkin jäähdyttimen kuivaamiseen. Tarkasta samalla, onko jäähdytin alkanut kerätä jäätä. Suurin osa nykyään myytävistä jääkaapeista ja pakastimista on itsesulattavia malleja, jotka sulattelevat jäähdytintä silloin tällöin. Kuitenkin jos jäähdyttimen päälle on kertynyt jäätä, on jääkaapin itsesulatus tavallista vaikeampaa. Itsesulatus toimii niin, että jäähdytin lämpenee tietyin väliajoin sen verran, että mahdollinen jää saadaan sulamaan pois. Sulavesi virtaa jääkaapin poistoputken kautta pois. Kuitenkaan jääkaapit eivät ole kytkettynä viemäriverkkoon, joten on hyvä tarkastaa, kuinka paljon kosteutta jääkaapin alapuolinen lattia on kerännyt.  Kun olet saanut jääkaapin sisäpuolen ja oven tiivisteet puhtaaksi, pese lisäksi hyllyt ja lokerot, kuivaa huolella ja laita takaisin jääkaappiin. Tämän jälkeen muista puhdistaa hyvin myös jääkaapin ulkopuoli, etenkin ovi ja ovenkahva. Näin saat jääkaapin pidettyä puhtaana ja bakteerivapaana alueena. Jos sinulla ei ole aikaa jääkaapin puhdistamiseen, voit pyytää ammattilaisen tekemään sen puolestasi osana kotisiivousta, joka normaalisti laskutetaan erikseen.

Jääkaapin sulatus

Jos tarkoituksenasi on jääkaapin sulatus samaan aikaan puhdistuksen kanssa, voit pestä jääkaapin lokerot ja lasitasot heti, kun olet saanut jääkaapin tyhjäksi. Näin jääkaapin jäähdyttimeen kertynyt jää ehtii sulaa hyvin. Älä yritä raaputtaa jääkimpaletta pois veitsellä, sillä se saattaa vahingoittaa jääkaapin herkkää jäähdytintä. Laita mielummin pari huonokuntoista pyyhettä tai muuta isoa kuivaa rättiä jääkaapin alle, ja ota kaksi astiaa. Laita toinen astia jäähdyttimen alle ja täytä toinen astia lämpimällä vedellä. Kaada lämmin vesi jääkimpaleen ja jäähdyttimen välistä toiseen astiaan. Näin saat ainakin nopeutettua jäähdyttimen jään irroittamista. Jääkaapin takaseinässä on normaalisti kouru, johon sulavesi menee ja josta sen pitäisi haihtua pois. Paikanna jääkaapin sulaveden eli kondenssiveden kouru ja puhdista se kunnolla. Jos poistoputki on tukossa, voit yrittää rassata tätä auki joko metallisella henkarilla tai imeä tukosta irti imurin putkiosalla laittamalla käsi imurin ja putken suuaukon väliin tiivisteeksi.

Jääkaapin puhdistus sitruunalla

Jääkaapin poistoletku kannattaa tarkastaa jos epäilet, että jääkaapissa on hometta. Jääkaapin puhdistuksessa voi käyttää sitruunaa, jos jääkaapin muistaa puhdistaa silloin tällöin. Kuitenkin pitkäaikaisen käytön jälkeen astianpesu-vesi-liuos on luultavasti paras neste jääkaapin puhdistamisessa. Voit kuitenkin käsitellä jääkaapin sitruunalla tämän jälkeen tai lisätä puolikkaan sitruunan mehun pesuveteen, jolloin saat paremmalta tuoksuvan lopputuloksen!

Jääkaapin puhdistus soodalla ja etikalla

Sooda toimii emäksisesti, ja toimii hyvin kodin pintojen puhdistajana veteen sekoitettuna. Jos jääkaappi haisee pahalle, kannattaa ripotella jääkaappiin ja lasitasoille ruokasoodaa. Ruokasooda imee itseensä jääkaapin hajut hyvin, ja käsittelyn jälkeen voit puhdistaa hyllyt vielä kostealla liinalla. Näin saat ruokasoodasta jääkaapin puhdistuksessa kaiken irti. Jos tuntuu että jääkaappi vaatii desinfiointia, kannattaa tämä tehdä etikalla. Jääkaapin puhdistus etikalla on helppoa kun käytössäsi on mikrokuituliina. Väkiviinaetikka desinfioi tehokkaasti bakteerit, ja tämän jälkeen ruokasooda poistaa pinttyneet hajut ja toimii myös etikkahapon neutralisointiin.

Jääkaapin puhdistusaine

Luonnontuotteiden, kuten etikan ja soodan lisäksi, jääkaapin puhdistukseen on olemassa useita eri puhdistusaineita, joita voi käyttää. Näitä puhdistusaineita kannattaa käyttää etenkin sulattamisen yhteydessä, tai jos jääkaappiin on kertynyt rasvaa. Pelkästään jääkaapin puhdistukseen tehtyä puhdistusainetta valmistaa ainakin Dr. Beckermann. Muut keittiön yleispuhdistusaineet käyvät myös jääkaapin puhdistukseen. Joissain kotitalouksissa on käytetty kloriittia jääkaapin puhdistuksessa. Jääkaapin puhdistus kloriitilla ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä kloriitti on todella voimakas emäs, joka ei sovellu ruoan säilytystilojen puhdistukseen. Tai itse en ainakaan haluaisi syödä kloriitilla kyllästettyä omenaa… Jos kuitenkin jostain syystä haluat kokeilla kloriittia, muista käyttää kylmää vettä, ja muistathan huuhdella jääkapin puhdistus operaation jälkeen!

Jääkaapin puhdistus homeesta

Jääkö jääkaappiin kummallinen tuoksu kunnon pesusta huolimatta? Jos jääkaappisi on päässyt homehtumaan, kannattaa se puhdistaa hyvin ja sulattaa samalla ja antaa kuivua kunnolla. Tarkasta etenkin jääkaapin oven tiivisteet ja niiden homekukinto, ja raaputa home vaikkapa vanhalla kirjastokortilla. Jos tuntuu siltä, että vielä vahvan etikkakäsittelynkin jälkeen jääkaappi tuoksuu homeelta, voi syynä olla homehtunut poistovesiputki ja kondenssivesikouru, joka löytyy jääkaapin takaa. Ota siis jääkaappi pois paikoiltaan ja paikanna kondenssivesikouru, johon poistovesiputki laskee. Kaada etikkaa suoraan jääkaapin sisältä poistovesiputkeen, jotta saat putken kunnolla puhtaaksi. Tämän jälkeen huuhtele putki ja anna jääkaapin kuivua ainakin yhden päivän verran, jotta homekukinto ei pääse suorilta uudestaan kasvamaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös