Siisti koti, siistimpi arki.

Kalkinpoisto kodin pinnoista

Kalkkisaostumien poisto onnistuu helposti happamalla pesuaineella myös lattialaatoista. Tällaisen pesuaineen saat tehtyä esimerkiksi etikasta ja vedestä.

Kalkinpoisto kodin pinnoista saattaa olla kinkkistä. Kalkkitahrat pois juomalaseista kertyy kaikkialle, jossa ollaan vesijohtoveden kanssa tekemisissä. Vesijohtovedessä on kalkkia, sillä useimmat vesilaitokset lisäävät sitä veteen. Kalkin määrällä määritellään veden kovuus eli kalkkisuus.Mitä enemmän kalkkia vesijohtovesi sisältää, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kalkkia kertyy esimerkiksi putkistoon, kaakeleihin tai lattiasaumoihin. Kalkkisaostuman kemiassa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kalkki on aine, joka ei veden tavoin liiku esimerkiksi putkistossa, vaan jää paikoilleen veden haihtuessa. Kalkki kovettuu ja kalkkisaostuma alkaa kerääntyä. Kalkkia kertyy etenkin niille pinnoille, joissa vesi seisoo. Tällaisia ovat esimerkiksi juuri lavuaarit, lasi, lattialaatat ja kylpyamme.

Kalkki ei itsessään ole myrkyllistä ainetta, mutta varsinkin vahvojen kalkinpoistoaineiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Mitä nopeammin kalkki poistetaan kertyneeltä pinnalta, sitä helpommalla puhdistusoperaatiossa pääsee. Kannattaakin puhdistaa kodin pinnat heti kalkista kun kalkkitahra alkaa näkyä, ja toistaa käsittely tarvittaessa vaikkapa muutaman kerran vuodessa.

Vaikka kalkin käytössä on omat hyvät puolensa, kuten vesijohtoputkien kestävyys, kalkilla on tapana vuosien saatossa tukkia myös esimerkiksi lattiakaivoja tai astianpesukoneen siivilöitä. Kalkki voi kerrostua ikävästi astioiden pintoihin pitkäaikaisen käytön jälkeen, ja lisäksi se näkyy sekä lattialaatoissa, hanoissa että ikkunoissa ja peileissä.

Kalkinpoistoaine

Ennen kaupasta ostetun kalkinpoistoaineen käyttöä kannattaa tarkastaa, mitä aine sisältää. Kalkki on aineksena emäksistä, joten sen pH-arvo on yli 7. Kalkin poistaminen tapahtuu puhdistusmisreaktiossa, jossa emäksinen kalkkisaostuma ja hapan pesuaine neutralisoituvat. Kun ostat kaupasta kalkinpoistoainetta, kiinnitä siis huomiota mainostekstien sijaan siihen, että puhdistusaineen pH-arvo on alle 7. Mitä happamampaa puhdistuaine  on, sen alhaisempi sen pH-arvo on, ja sitä paremmin se lähtökohtaiseti toimii kalkkisaostumien ja kalkkitahrojen poistamiseen. Kuitenkin kalkkitahrojen mukana saattaa lähteä vähän muutakin, ja etenkin todella happamia pesuaineita käsiteltäessä  (pH-arvo 3 tai alle) tärkeä on suojata iho suojahanskoilla ja suuria alueita käsiteltäessä myös suu hengityssuojaimella. On paljon materiaaleja, kuten vanhat kaakelimateriaalit, jotka eivät välttämättä kestä todella happamia pesuaineita. Myös kaakeleiden laattasaumat saattavat kärsiä liian vahvasta happokäsittelystä.

Kalkkisaostuma kylpyhuoneessa

Kalkkisaostuman poisto hanasta ja lavuaarista onnistuu, kun pesuainetta liottaa tarpeeksi ja muistaa huuhdella kunnolla. Kalkki voidaan poistaa helposti muillakin happamilla yhdisteillä,
joita ovat esimerkiksi sitruunahappo tai etikka. Myös oksaalihappo poistaa kalkkitahroja tehokkaasti, mutta toki sen saatavuus voi olla hieman vaikeampaa kuin tavallisen väkiviinaetikan hankkiminen. Jotkut suosivat myös coca-colaa kalkinpoistossa, mutta käytännössä sama vaikuttava aine eli sitruunahappo löytyy esimerkiksi makuvichyistä – jos siis haluat saada kylpyhuoneesi tuoksumaan vaikkapa seljankukalle, mangolle tai karpalolle.

Kalkkitahrojen poisto lattialaatoista ja kaakeleista

Kalkinpoisto lattialaatoista on tarkkaa puuhaa, sillä lattialaattojen ja kaakeleiden saumat eivät välttämättä tykkää liian happamasta pesuaineesta. Ennen vahvempien pesuaineiden käyttöä kannattaa testata sitruunahapon ja etikan yhdistelmää lämpimässä vedessä. Lisää muutamaan litraan vettä pari desiä etikkaa ja sitruunahappoa. Kaada puolet nesteestä lattialaatoille ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. Tämän jälkeen ota juuriharja käteen ja harjaa laatat vielä toisella litralla pesuvettä. Lopuksi pese lattialaatat tai kaakelit vielä erikseen astianpesuaineen (esim. Fairyn) ja lämpimän veden seoksella ja huuhtele hyvin vedellä. Jos käytät vahvempia pesuaineita, joiden pH on 2-3, muista neutralisoida hapan happo pesun jälkeen esimerkiksi ruokasoodalla, jonka pH on neutraaliseiskaa korkeammasta päästä. Samalla tavalla onnistuu myös kalkinpoisto suihkuseinästä. Jos haluaa että etikka-sitruunahappo-vesi jää helposti kiinni suihkun seinämään jotta kalkkitahrat saa liotettua, laita seos spraypulloon ja suihkuta sitä seinämiin, joissa on kerros talouspaperia. Talouspaperi pysyy hyvin suihkun seinässä kiinni tarvittavan aikaa, ja parinkymmenen minuutin päästä voi suihkun seinät pestä vielä fairylla ja vedellä. Ruokasoodan käyttö on tässäkin suositeltavaa pesuprosessin jälkeen, jotta hapan aine ei jää syövyttämään suihkun seinämän saumoja.

Kalkinpoisto lasista, esimerkiksi saunan oven lasista, tai kylpyhuoneen peilistä, tapahtuu lähes samalla tavalla. Voimakasta hankausta kannattaa välttää kaikkien lasipintojen, myös suihkukaapin kalkinpoiston, kanssa. Hankaukseen voi käyttää rättiä, kunhan antaa pesuaineen tai sitruunahappo-etikkaseoksen vaikuttaa vähintään vartin verran. Jos kalkki on ollut paikoillaan pitkään, saattaa peili tai lasi vaatia muutaman eri käsittelykerran kalkinpoistolle.

Kalkinpoisto hanasta etikalla

Kylpyhuoneen ja keittiön hanat keräävät kalkkia, etenkin jos niissä on vuotokohtia. Kalkkitahrojen poisto hanoista ja lavuaarista tapahtuu kastelemalla rätti pesuaineella tai etikan ja sitruunahapon yhdistelmällä. Kastele hana kauttaaltaan seoksella ja kiedo rätti ongelmankohdan ympärille. Anna vaikuttaa vähintään puoli tuntia: Hanan metallipinta kestää happamankin aineen käsittelyn. Kuitenkin kannattaa tarkastaa ettei kohdassa ole esimerkiksi tiivisteitä, jotka eivät pitkässä juoksussa kestä liian happamia aineita vaan haurastuvat. Kun olet odotellut tarpeeksi ja antanut hapon neutralisoida emäksistä kalkkia, harjaa hana kauttaaltaan vielä joko juuriharjalla tai pienemmällä yleisharjalla. Lavuaarin kalkkisaostuman poistamisessa anna pesuaineen vaikuttaa viisi minuuttia ja lavuaari puhtaaksi. Huuhtele runsaalla vedellä.

Kalkinpoisto vessanpöntöstä

WC-pönttö kerää ikävästi kalkkia etenkin yläsaumojen alle. Tähänkin kannattaa ensimmäisenä kokeilla etikkakäsittelyä spraypullon avulla, ja suihkutella etikkavedellä WC-pönttö kauttaaltaan. Toinen hyvä niksi on ottaa WC-ankan korkki irti ja laittaa etikkaseos sinne. WC-ankan pullonkaulalla pääset helposti ongelmakohtiin käsiksi. Myös tavallinen vessanpöntön pesuaine tai esimerkiksi Mr. Muscle saattaa auttaa kalkkisaostumien poistamisessa WC-pöntöstä, mutta ovat tietysti aikamoisia myrkkyjä. Anna aineen vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja pese pönttö WC-harjalla. Kannattaa myös muistaa, että jos kyse on WC-pöntön putkiston ruskeentumisesta muista kuin ihmisistä tulevista syistä, tämä tarkoittaa normaalisti ruostuneita putkia, joille ei oikein voi tehdä mitään ilman viemäriputkiremonttia.

Kalkkisaostuma keittiössä Kalkinpoisto keittiössä:Keittiössä on paljon eri kodinkoneita, jotka keräävät kalkkia. Ongelmasta pääsee kuitenkin helposti eroon.

Keittiössä on monia kalkkia kerääviä pintoja, joille ei esimerkiksi ruokasoodapuhdistus ole hyödyllinen. Tämä johtuu siitä että ruokasooda on itsessäänkin emäksistä, kuten kalkki.

Kalkin poisto astioista

Jos tuntuu ja näyttää siltä, että astiat alkavat kerätä kalkkia, kannattaa ne konepesun sijaan pestä hellävaraisesti etikkavedessä tavallisella tiskiharjalla. Käsittelyn jälkeen astiat kannattaa pestä vielä erikseen koneessa tai tiskata normaalisti.

Kalkin poisto kahvinkeittimestä

Kahvinkeitin kerää itseensä tummentavan kahvirasvan lisäksi myös kalkkia. Kalkkisaostuma muodostuu helposti varsinkin kahvin keittimen vesisäiliöön. Nappaa kahvinkeitin pois seinästä ja kaada kahvinkeittimen säiliöön etikkaa, sitruunahappoa ja lämmintä vettä. Tämän jälkeen anna täyden vesisäiliön liota vähintään tunti, huuhtele ja harjaa tiskiharjalla ja lämpöisellä vedellä. Putkien puhdistamiseksi laita säiliö täyteen vettä ja anna tippua ilman kahvinpuruja, sillä muuten kyläilykahvit saattavat maistua ensimmäisellä kahvinkeittokerralla hieman happamalta. 🙂

Kalkinpoisto vedenkeittimestä

Vedenkeitin kerää ajan saatossa kalkkia sekä kemiallisen reaktion vuoksi, jossa keittyvää vettä höyrystyy, että myös sen takia, että ihmisillä on tapana annostella vedenkeittimen vesi miten sattuu ja jättää loput vedestä odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Jos haluat, että kalkkia ei kerry vedenkeittimeen, käytä oikea määrä vettä äläkä jätä kuumaa vettä vedenkeittimeen.

Jos kyseinen tapaturma on kuitenkin jo sattunut, ei huolta. Ota vedenkeitin kauniiseen käteen ja kaada se täyteen etikka-vesiseosta ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Huuhtele vedenkeitin sen jälkeen kaatamalla sen sisälle ensin vettä ja sen jälkeen ruokasoodaa, joka neutralisoi happaman etikan. Huuhtele lopuksi vielä kolmannen kerran vedellä tai keitä yksi satsi vettä ja kaada pois.

Kalkin poistaminen pyykin- ja astianpesukoneesta

Pyykin- ja astianpesukoneille myydään erikseen kalkinpoistoon tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka laitetaan tavallisten pesuaineiden tapaan suoraan pesuainelokeroon. Koska etenkin astianpesuaine on jo itsessään aika vahvaa tavaraa, suosittelemme ensisijaisesti käyttämään näille koneille tarkoitettuja kalkinpoistoaineita.

Kalkin poisto sokkelista

Kylpyhuoneen ja keittiön lisäksi muutkin kodin pinnat, jotka ovat kosteuden kanssa tekemisissä, saattavat kerätä kalkkia. Talon sokkeli eli kivimuuri on yksi talon ulkopinnoista, joka saattaa kerätä varsinkin talon varjoisalle puolelle kalkkia. Tavallisesti sokkelissa oleva kalkki johtuu ulkopuolisesta vedestä ja kosteudesta, jolloin kannattaa huolehtia siitä, että talon salaojitus on tehty kunnolla, ja että kasvillisuutta ei ole ihan suoraan sokkelissa kiinni. Sokkelin ympärille kannattaa laittaa reilu kerros sepeliä koko talon ympärillä, jos haluaa välttyä sokkelin kalkkeutumiselta.

Tällaista vinkkiä tälläkertaa. Jos kalkinpoistoon kodin pinnoista liittyy kysymyksiä tai ehdotuksia, laitappa meille osoitteeseen siivousvinkit(miukumauku)@siististi.com 🙂 Ja tarkkana niiden pesuainehappojen kanssa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös