Siisti koti, siistimpi arki.

Kidesooda eli kristallisooda puhdistusaineena: 10 käyttötapaa!

Kidesooda toimii hyvin myös rasvaisille pinnoille.

Kidesooda eli kristallisooda, jota kutsutaan myös pesusoodaksi, on yksi loistavista luonnollisista siivousaineista. Puhdistusainekäytön lisäksi kidesooda eli kristallisoodaliuos toimii myös esimerkiksi veden pehmennysaineena. Mikä parasta, kide-,eli kristallisooda on hyvin edullista: 1 kg suomalaista kidesoodaa maksaa noin 4-7 euroa kilo. Kidesooda on ympäristöystävällinen pesuaine, eikä siitä jää hajuja tai makuja. Kristallisoodaa ei tule kuitenkaan sekoittaa lipeäkiveen eikä ruokasoodaan, vaan kyseessä on isorakenteinen sooda.

Kristallisoodan pH-arvo on noin 11, joten kyseessä on hyvin emäksinen aine. Tämän vuoksi sitä ei kannata käsitellä sellaisenaan ilman hanskoja, ja puhdistusaineena on erittäin tärkeää liuottaa kidesooda veteen.

Jos taas olet kiinnostunut tavallisen soodan käytöstä siivouksessa, lue ruokasoodan käytöstä keittiössä ja pyykinpesussa

Kidesooda eli kristallisooda siivouksessa

Kidesoodaa voi käyttää usealla eri tavalla siivouksessa ja pyykinpesussa, eikä se sisällä ylimääräisiä kemikaaleja. Kun käytät kristallisoodaa eli kidesoodaa siivouksessa, muista liuottaa kristallisooda lämpöiseen veteen.

Kristallisoodaliuos: Ohjeet

Kristallisoodaliuosta voi valmistaa helposti kotioloissa halutun vahvuiseksi riippuen siitä, kuinka hankalia siivoustoimenpiteitä kristallisoodalla on tarkoitus ottaa haltuun.

  • Laimea kristallisoodaliuos: Yksi teelusikallinen kristallisoodaa (n.15-20 g) puoleen litraan vettä
  • Keskivahva kristallisoodaliuos: 100 g kristallisoodaa puoleen litraan vettä
  • Vahva kristallisoodaliuos: 200 g kristallisoodaa puoleen litraan vettä

Kidesoodan käyttö siivouksessa

1. Rasvaisten pannujen puhdistaminen

Rasva pinttyy kuumuuden seurauksena paistopintoihin, kuten pinnoitettuihin kattiloihin ja pannuihin. Anna paistinpannun tai kattilan rasvatahran liutea keskivahvassa kristallisoodaliuoksessa, mitä pidempään, sen parempi. Lisäksi kristallisoodarakeita voi käyttää suoraan esimerkiksi paistorasvan keräämiseen.
Huom: Kristallisoodalla on taipumus värjätä alumiiniset pinnat, joten ole tarkkana, mitä materiaalia puhdistettavat keittiövälineesi ovat.
Keittiövälineistä kannattaa pitää säännöllisesti huolta, jotta ne pysyvät puhtaana, sillä pinttynyt rasva kerää itseensä lisää pinttynyttä rasvaa.

Katso myös: Takan tai kaakeliuunin puhdistus

Kidesoodan käyttö puhdistuksessa edellyttää tavallisesti kristallisoodaliuoksen valmistamista.

2. Rasvaisten keittiön pintojen puhdistus kidesoodalla

Kidesoodaliuosta voi käyttää myös puhdistamaan kertyneen rasvan esimerkiksi liedeltä ja keittiön tuulettimesta. Käytä tähän vahvaa soodakideliuosta. Vaikeiden tahrojen kohdalla kannattaa antaa tahrojen liota kidesoodaliuoksessa muutamia minuutteja. Muista, että alumiinipinnoille laitettuna kidesoodaliuos voi tuottaa ei-haluttuja värjäystuloksia. Myös kidesooda ja kahvinkeitin sopivat hyvin yhteen, sillä kidesooda poistaa kahvipannusta kahvirasvan helposti.

3. Hopeaesineiden kiillotus kidesoodalla

Hopeaesineet saa alkuperäisen kiiltäviksi kidesoodan avulla. Peitä suurikokoisen kulhon pohja alumiinifoliolla ja kaada kulhoon kuumaa vettä. Lisää tämän jälkeen puoli litraa vahvaa kidesoodaliuosta ja odota, että kiteet ovat kokonaan liuenneet nesteeseen. Laita perintöhopeat kulhoon ja anna vaikuttaa. Tämän jälkeen pyyhi ja kuivaa hopeaesineet yksi kerrallaan, ja huomaat eron!

4. Kristallisooda helpottaa tukkeutuneen viemärin avausta

Onko keittiön, suihkun tai WC:n viemäri tukossa? Kaada kahvikupillinen kristallisoodaliuosta suoraan viemäriin. Anna vaikuttaa vartti, ja huuhtele kuumalla vedellä.

Kidesooda eli kristallisooda pehmentää myös kovaa vettä.

5. Pesukoneen puhdistus kristallisoodalla

Ekologinen pyykinpesu tarkoittaa alhaisia pesulämpötiloja. Jos pyykinpesu tehdään aina vain 30 asteessa, erityisesti huuhteluaineen vuoksi voi pyykinpesukone kerätä ei-haluttua kasvustoa pesukoneen sisälle, jonka seurauksena pyykki haisee omituiselle. Jotta epämääräisistä hajuista pääsee eroon, voit laittaa tyhjään koneeseen kuuman pesuohjelman sekaan 300-400 g kristallikiteitä. Laita kiteet huuhteluaineen luukkuun ja toista käsittely vähintään muutaman kerran vuodessa.

6. Liisterin poisto tapetista

Onko vanhan tapetin poistosta jäänyt seinään ylimääräistä liisteriä? Ylimääräisen liisterin poistoon kannattaa kokeilla keskivahvaa kidesoodaliuosta. Levitä kidesoodaliuos tapetinpoistoaineen tapaan suoraan liisteriin ja anna vaikuttaa hetki. Revi sen jälkeen liisteri irti seinästä metallisella lastalla. Itse tapetin poisto onnistuu muuten helposti spraypullossa olevalla pesuaineliuoksella ja metallilastalla.

7. Veden pehmennys kristallisoodalla

Suomen vesijohtovesi on yleensä pehmeää, johtuen happamasta kallioperästä. Jos kuitenkin asut paikkakunnalla, jossa on esimerkiksi kalkkikiviesiintymä, vesi voi olla myös yllättävän kovaa. Mitä kovempaa vesi on, sitä enemmän esimerkiksi kalkkitahroja se jättää pesutiloihin, putkistoihin ja vaatteisiin. Kun pyykinpesussa käytetään kovaa vettä, tarvitaan enemmän pesuainetta ja huuhteluainetta ainoastaan veden pehmentämiseen. Halvemmalla pääset lisäämällä pari teelusikallista kristallisoodajauhetta huuhteluainelokeroon. Kidesooda toimii siis edullisena huuhteluaineena.

8. Roska-astioiden puhdistus

Roskaämpärit, etenkin biojäteastia, saattavat haista todella maukkaalle muutaman viikon roskienviemistauon jälkeen. Käytä puhdistamiseen lievää kristallisoodaliuosta. Lisäksi roska-astioiden pohjalle voi operaation jälkeen lisätä vielä ruokasoodaa hajunpoistoa varten.

9. Hellävarainen tahranpoistoaine jälkikasvulle ja allergikoille

Kidesoodaliuos toimii tahranpoistoaineena likaisiin lasten-, ja vauvanvaatteisiin tilanteessa, jossa kauppojen vahvat tahranpoistoaineet voivat ärsyttää jälkikasvun ihoa. Kidesoodalla pääset siis eroon liasta hellävaraisesti. Käytä tähän keskivahvaa kristallisoodaa, ja anna vaikuttaa tahroille levitettynä vähintään tunti, mieluiten koko yön yli. Tämän jälkeen pese vaatteet vielä joko käsin tai pyykinpesukoneessa.

10. Sammaltuneiden ja homeisten terassilautojen ja kivien puhdistaminen

Ylimääräinen sammal ja home voi olla ikävän näköistä terasseilla ja puutarhoissa. Levitä kristallisoodakiteitä suoraan epämiellyttävään kasvustoon, ja kastele kiteet vedellä. Anna vaikuttaa vuorokausi ja harjaa ylimääräinen aines pois juuriharjalla.

Lue myös: Ekologinen tuholaistorjunta puutarhassa

Kuten sanottua, kristallisooda eli kidesooda on todella monipuolinen koko talon pesuaine, jota käyttämällä voi säästää vuodessa satoja euroja, esimerkiksi huuhteluaineiden osalta. 🙂

 

Vieritä ylös