Siisti koti, siistimpi arki.

Laminaattilattian pesu ja puhdistus

Laminaatti pidetään kunnossa imuroimalla usein ja pesemällä laminaattilattia säännöllisesti.

Laminaatin pesu

Laminaattilattian pesu on helppoa, kunhan muistaa muutamat peruvinkit. Laminaattilattian pesemisessä tärkeintä on välttää liikaa kosteutta, ylipäätään laminaatti kannattaa pitää mahdollisimman kuivana ja mahdolliset tahrat tai kaatuneet nesteet hoitaa laminaatin pinnasta pois mahdollisimman nopeasti.  Laminaatti on hyvin suosittua nykyajan lattiapinnoitteena, ja sen  suosion taustalla on sen edullinen hinta ja helppo asentaminen. Myös muukin kuin rakennusalan ammattilainen saa laminaattilattian helposti asennettua. Laminaatti onkin usein ensimmäinen valinta, kun halutaan tehdä nopea ja edullinen remontti kotiin.

Mitä lattialaminaatti on?

Laminaatilla tarkoitetaan yleisesti usean kerroksen puristetua levyä. Lattialaminaatti  on luonnonkuidusta valmistettu päällyste, joka on valmistettu puristamalla ohuita laminaattilautoja yhteen. Laminaatti on siis puukuitulevyä, jonka päällä on paksu ja erillinen laminaattikerros. Päällimmäisenä laminaatissa on painettu kuvio, joka jäljittelee tavallisesti puuparkettia. Laminaatti ei siis itsessään ole luonnonpuuta, mutta HDF-ja MDF-levyt ovat puukuidusta valmistettuja levyjä. Laminaattia onkin alun perin käytetty seinäeristeenä.

Laminaattilattia on helppo ja herkkä hoidettava

Laminaatti koostuu useasta puristetusta levystä.Laminaattilattia kannattaa pestä useamman kerran vuodessa riippuen siitä, kuinka nopeasti lattia likaantuu. Tähän vaikuttaa luonnollisesti se, mikä on asunnon yleinen siisteystilanne ja tietysti myös se, minkälaisia pieniä ja suurempiakin otuksia asunnossa kuljeskelee. Etenkin pienten lasten perheissä tai lemmikkitalouksissa kannattaa pitää huolta siitä, että laminaatti pestään säännöllisesti. Joidenkin ohjeiden mukaan lattialaminaatin pesu kannattaa tehdä kerran kuukaudessa, mutta jos laminaatista pitää huolta säännöllisellä imuroinnilla ja vaikkapa nihkeällä liinalla pyyhkimällä, ei (nihkeä)vesipesua tarvitse ihan joka kuukausi tehdä.  Imuroinnilla onkin paljon tekemistä laminaattilattian kunnon kannalta, sillä on tärkeää pitää laminaatti puhtaana kuivaliasta ennen mahdollisia naarmuja. Laminaattilattian pyyhkimiseen toimii hyvin esimerkiksi mikrokuitupyyhin. Kuitenkin jotta laminaatti saadaan pidettyä mahdollisimman tehokkaasti puhtaana kuivaliasta, kannattaa muistaa jokaisen perheen ensimmäinen siivouskäsky: Jätä kengät eteiseen. 😉

Laminaattilattian pesu – miten laminaattilattia kuuluu pestä?

Pese laminaattilattia joko yleispuhdistusaineella tai erikseen laminaattilattialle tarkoitetulla lattianpesuaineella. Annostele pesuaine pesuaineohjeen mukaan ja lisää ämpäriin tarvittava määrä lämmintä vettä. Laminaattilattian pesu onnistuu joko tavallisella mopilla tai erillisellä lattiapyyhkimellä. Tärkeintä on kuitenkin, että lattiapesin ei ole liian märkä, joten purista liiallinen kosteus pois ennen pyyhintää. Jotta ei unohtaisi ehkä laminaatin pesemisestä, niin laitetaan tämä ihan omaksi kohdakseen:

MUISTA KUIVATA LAMINAATTI PESUN JÄLKEEN!

Älä siis missään tapauksessa jätä laminaattilattiaa pesuvedestä märäksi. Muutenkin laminaattilattian kanssa saa olla tarkkana laminaatin pinnalle valuneesta vedestä. Roiskeet ja kaatuneet nesteet, kukkien kasteluvedet ja muut nesteet kannattaa kuivata laminaatista heti. Hyvänä esimerkkinä on jääkaapin tai pakastimen sulamisesta jääkaapin alle valunut vuotovesi, joka helposti vahingoittaa laminaatin pintaa. Laminaatti ei siis ole vedenkestävä materiaali, vaan liiallinen kosteus saattaa hajottaa laminaatin saumoja tai aiheuttaa laminaatin kupruilua tai laminaattilaattojen turpoamista.

Jos laminaattilattia ei tykkää liiasta vesipesusta, se ei myöskään tykkää liiasta pesuaineesta eikä varsinkaan sellaisista pesuaineista, jotka sisältävät saippuaa. Kannattaa siis pesun jälkeen tarkistaa, ettei laminaatin pintaan ole jäänyt pesuainejälkiä ja jos on, puhdista pesuainetahrat erikseen nihkeällä rätillä. Laminaatti ei erikseen vaadi vahaamista eikä muuta kiillottamista. Vältä myös lattian kovaa hankausta. Oikein hoidettuna laminaatti on kuitenkin kaunis ja hyvä lattiamateriaali, jonka parhaita puolia onkin kodin tyyliin mukaan valittava kuvio ja laminaatin ulkopinnan luonnolliset sävyvaihtelut, sekä parkettiin verrattuna laminaattilaattojen kestävyys.

Suurimmat haasteet laminaattilattian kunnossapitämiselle muodostavat helposti kivet, hiekka ja lemmikkieläinten liian terävät kynnet.

Pari perusjuttua laminaattilattiasta vielä pähkinän kuoressa:

  • Laminaatti ei ole parketti. Laminaatti ja parketti ovat erilaiset lattiamateriaalit jotka tarvitsevat erilaista käsittelyä: Parketti on usein kolmikerroksista puuta, kun taas laminaattilattia on valmistettu kuitulevyistä.
  • Laminaattilattia ei tykkää kosteudesta eikä saippuasta.
  • Laminaattilattia on hyvin helppo asentaa jopa muovimaton päälle.
  • Laminaattilattia saattaa olla liukas, joten mattojen alle ja pienten ihmisten jalkoihin kannattaa laittaa liukustopperit. 🙂

Näillä ohjeilla laminaattilattian pesu onnistuu helposti. Jos sinulle tulee muita vinkkejä laminaattilattian hoitoon liittyen, laitappa meille mailia osoitteeseen siivousvinkit(at)siististi.com 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös