Siisti koti, siistimpi arki.

Lattiakaivon puhdistus – Näin puhdistat lattiakaivon ja hajulukon

Lattiakaivon puhdistus kannattaa tehdä vähintään pari kertaa kuukaudessa, etenkin jos kotitaloudessa asuu pitkähiuksisia ihmisiä.

Lattiakaivon puhdistus on luultavasti monille roskisten ja wc-pöntön syväpesun ohella yksi oksettavimmista siivousoperaatioista, johon ei  missään nimessä tule ryhdyttyä vapaaehtoisesti. Tämä tietysti kostautuu siinä vaiheessa, kun lattiakaivo ja hajulukko on pakko puhdistaa, eli silloin, kun lattiakaivo ei vedä tai lattiakaivo haisee. Suurin osa energiasta lattiakaivon puhdistuksessa meneekin siihen, työn saa aloitettua. Jos keittiön ja kylpyhuoneen lattiakaivot ja niidenhajulukot on säännöllisesti puhdistettu, eikä pesualtaisiin ole  päästetty sinne kuulumatonta jätettä, lattiakaivon avaus on helppo tehdä kotikonstein. Suurin osa lattiakaivon puhdistustarpeesta johtuu hiuksista, vaatteiden nukasta ja ihmisen ihotalista eli ihorasvasta, jotka yhdessä saavat viemärin tukkoon tehokkaasti. Kun näiden sekaan lisätään vielä muutama topsipuikko tai muu viemäriin kuulumaton roska, viemäri ei välttämättä vedä ollenkaan. Vuokra-asunnossa lattiakaivon puhdistus kuuluu yleisesti lähtösiivoukseen

Jos kodin viemärit ovat kunnolla tukossa, kannattaa tilata kotiin siivouspalvelu tai jopa putkimies. Kotitalousvähennyksellä voit säästää näiden palvelujen hankinnassa.

Lattiakaivon peruspuhdistus 

Lattiakaivon peruspuhdistus on helppoa, ja puhdistusväli kannattaa pitää tiheänä. Siivouskäsineiden eli tiskihanskojen käyttö tekee viemäreiden ja putkien kanssa pelaamisesta huomattavasti mukavampaa. Tavalliseen lattiakaivon puhdistukseen riittää tavallinen yleispuhdistusaine, esimerkiksi tiskiaine, ja vanha tiskiharja.

  1. Avaa lattiakaivon kansi ruuvimeisselillä tai muulla esinellä, jolla saat lattiaviemärin
    kannen nippaistua auki. Lattiaviemärin kannen alla on lattiakaivon hajulukko, ja tämän
    päältä saattaa myös löytyä lattiakaivosuodatin.
  2. Poista lattiakaivon hajulukon päältä irtoroskat ja hiukset.
  3. Putsaa lattiakaivo tiskiharjalla ja yleispuhdistusaineella ja huuhtele vedellä.
  4. Laita lattiakaivon kansi takaisin paikalleen.

Tämä operaatio tavallisesti riittää lattiakaivon peruspuhdistukseen.
Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus kannattaa tehdä vähintään kuukauden välein, etenkin jos kotitaloudessa on paljon pitkähiuksisia ihmisiä. Lattiakaivon puhtautta edesauttaa myös, kun pyytää perheen pitkähiuksisia nappaamaan hiukset lattiakaivon kannelta jokaisen suihkun jälkeen ja laittamaan roskikseen. Muuten hiukset valuvat pikkuhiljaa lattiakaivoon.

Lattiakaivo tukossa

Jos lattiakaivo on tukossa tai haisee voimakkaasti tavallisen puhdistuksen jälkeen, lattiakaivon muovinen hajulukko on luultavasti kerännyt roskaa tai muuta siihen kuulumatonta. Tarkista, voiko hajulukon irroittaa
lattiakaivosta. Uudet hajulukkomallit ovat irroitettavia, kun taas vanhemmissa lattiakaivoissa hajulukkoa ei saa irti. Jos hajulukon ottaa irti, saa suoraan puhdistettua pesuhuoneen viemäriputken. Puhdista hajulukko erikseen tiskiharjalla ja puhdistusaineella ja laita paikoilleen. Jos lattiakaivon hajulukkoa ei saa irti, viemärinavausaine on hyvä apu. Useimmat viemärinavausaineet ovat vahvasti emäksisiä ja pääainesosa on yleensä lipeä eli natriumhydroksidi, joka on vahvasti emäksistä, joten tähän tarkoitukseen voi käyttää suoraan myös kloriittia. Vahvojen emäksien kanssa muista olla käyttämättä lämmintä vettä, sillä höyrystynyt kloriitti ei tee hyvää hengitettynä. Huuhtele siis lattiakaivo kloriittikäsittelyn jälkeen runsaalla kylmällä vedellä. Kloriitti sekoittuu veteen nopeasti viemäriputkessa, eikä laimentuneena ole ympäristölle haitallista. 

Lue myös: Näin teet kattavan muuttosiivouksen

Lattiakaivon puhdistus ruokasoodalla

Ruokasooda on emäksisenä aineena huomattavasti miedompaa kuin kloriitti, mutta myös sitä voi kokeilla lattiakaivon avaukseen, jos muuta emäksistä ainetta ei ole omassa kotitaloudessa. Vaikka ruokasooda ei olekaan yhtä tuhtia tavaraa kuin kloriitti tai lipeä, se voi auttaa varsinkin rasvalian poistamisessa yleispuhdistusainetta paremmin. Sekoita puoleen litraan vettä desi ruokasoodaa ja käytä tätä yleispuhdistusaineen sijasta. 

Lattiakaivosuodatin auttaa pitämään lattiakaivon puhtaana

Lattikaivosuodatin voidaan asentaa lattikaivoon suodattamaan irtoroskaa ja muuta lattikaivoon kuulumatonta. Lattiakaivosuodattimia saa rautakaupoista, ja ne ovat tavallisesti erilaisia hajulukkomalleja varten suunnitteltuja. Kannattaa kysyä asunnon omistajalta tai isännöitsijältä, minkä merkkinen lattiakaivon hajulukko on. Tavallisia lattiakaivon kansien ja hajulukkojen valmistajia ovat esimerkiksi Vieser, Purus ja Unidrain.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös