Siisti koti, siistimpi arki.

Liesituulettimen puhdistus

Rasvasuodattimen puhdistaminen kannattaa hoitaa vähintään pari kertaa vuodessa. Metallisuodattimien suositeltava huoltoväli on 2-3 kuukautta, mutta harva tätä sääntöä noudattaa.

Liesituulettimen puhdistus on keittiön suursiivouksen riesa, jota tulee helposti lykättyä kuukaudesta toiseen. (Eli vuodesta toiseen). Liesituulettimen lasi on helppo puhdistettava, mutta monilla siivoojilla menee sormi suuhun siinä vaiheessa, kun pitäisi ruveta puhdistamaan liesituulettimen hormi tai rasvasuodatin. Liesituulettimen puhdistus kannattaa tehdä ainakin muuttosiivouksen yhteydessä.

Liesituulettimen puhdistus

Jotkut liesituuletinmallit sisältävät myös aktiivihiilisuodattimen rasvasuodattimen lisäksi, joka toki kannattaa vaihtaa muutaman kerran liesituulettimen käytön aikana. Liesituulettimen suodattimen tehtävänä on kerätä liesituulettimeen syötetystä poistoilmasta (ruoanlaitosta syntyvä) rasva ja sellaiset epäpuhtaudet, joita ei haluta poistoilmaputkeen.

Liesituulettimen säännöllinen puhdistus on tärkeää ainakin kahdesta syystä:

Ensinnäkin liesituuletin ei vedä kunnolla, jos liesituulettimen rasvasuodatin on tukossa. Tämä tietysti tulee ilmi viimeistään siinä vaiheessa, kun uunipelliltä uuniin tippuva rasva tai  puolison paistama pekoni käryää koko keittiön hengittämiskelvottomaksi. Kuuman rasvan ja lian  kanssa tulee muutenkin olla tarkkana. Jotta vältyttäisiin hengityssuojaimen käytöltä ja pakottavalta koko talon läpivedolta jokaisen ruoanvalmistuksen yhteydessä, kannattaa rasvasuodattimen puhdistus tehdä ainakin kerran vuodessa. Liesituulettimen puhdistustahti riippuu tietysti myös siitä, minkälaista ruokaa kotona valmistetaan. Mitä enemmän ruoanlaitossa käytetään rasvoja ja öljyjä, sitä enemmän rasvaa ja pölyä liesituulettimen suodattimeen kertyy. Rasvainen hormi voi aiheuttaa palaessaan aika isojakin vahinkoja.

Toisekseen liesituulettimen rasvainen ja likainen suodatin on vaarallinen jo itsessään tulipaloriskin vuoksi. Jos suodattimen pintaan ja sisälle kertynyt rasva syttyy palamaan, voi tästä olla kohtalokkaat seuraukset hormin lisäksi muillekin talon pinnoille. Liesituulettimen suodattimen puhdistuksen lisäksi onkin tärkeää muistaa myös puhdistuttaa liesituulettimen hormi.

Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus

Metallinen rasvasuodattimen puhdistus voidaan tehdä astianpesukoneessa tai perinteiseen tapaan etikalla ja soodalla. Liesituulettimissa on erilaisia rasvasuodattimia, joiden kunnossapito ja puhdistus eroaa hieman toisistaan. Yleisimmin liesituulettimissa on perinteinen metalliverkkosuodatin, jonka lisäksi myös solumuovisuodatin ja aktiivihiilisuodatin ovat erilaisia liesituulettimien suodatinmalleja.

Lue myös: 10 syytä, miksi kotisiivous kannattaa tilata

Metalliverkkosuodatin puhdistus – Liesituuletin puhtaaksi ruokasoodalla ja etikalla

Liesituulettimen metallisen rasvasuodattimen puhdistus on helppoa, mutta rasva saattaa olla metalliverkossa todella rapeasti kiinni. Metalliverkkosuotimen voi puhdistaa joko tiskikoneessa tai tiskialtaassa käsin. Astianpesukone voi olla parempi vaihtoehto jos liesituulettimen puhdistuksesta on kulunut jo paljon aikaa. Verkkosuodattimen puhdistus tiskialtaassa vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta ruokasooda ja etikka auttavat tähänkin siivousongelmaan, joskin myös astianpesuainetta kannattaa käyttää. Laita rasvainen verkkosuodatin lämpimään veteen, johon olet laittanut puoli purkkia ruokasoodaa. Ruokasooda heikosti emäksisenä aineena poistaa tehokkaasti rasvalikaa. Kääntele ja anna liota vähintään 15 minuuttia. Tämän jälkeen vaihda vesi ja lisää siihen astianpesuainetta ja pari desiä etikkaa. Näin saat varmasti rasvan irti verkkosuodattimesta.

Solumuovisuodatin puhdistus

Solumuovisuodattimen puhdistukseen ei tarvita kikkakolmosia. Ympyrän mallinen solumuovisuodatin lähtee helposti irti, liesituuletinputken päästä. Usein solumuovisuodatin pitää sisällään kaksi ritilää ja itse suodattimen. Kaikki solumuovisuodattimen osat voidaan pestä astianpesuaineella tiskialtaassa.

Aktiivihiilisuodattimen puhdistus

Yleensä liesituulettimen aktiivihiilisuodatin on kertakäyttöinen, eikä sitä voida puhdistaa, sillä aktiivihiilisuodattimen huokoinen hiili ei pesuja kestä. Aktiivihiilisuodatin löytyy usein sellaisista keittiöistä, joissa ei ole erillistä poistoilmaputkea. Aktiivihiilisuodattimen kanssa on tavallisesti myös metalliverkkosuodatin. Jos kyseessä on sellainen liesituuletin, joka päästää poistoilman takaisin huoneilman sekaan eikä erillistä poistoputkea ole, liesituulettimen suodattimen vaihto on ainoa mahdollinen puhdistusmenetelmä. Aktiivihiilisuodatin voidaan jossain liesituuletinmalleissa myös irroittaa ja pestä. Tällaisia ovat esimerkiksi Lapetekin liesituulettimet.

Liesituulettimen hormin puhdistus

Epäterveellisyyden lisäksi liian usein syöty rasvainen ruoka tukkii verisuonten lisäksi myös liesituulettimen hormin. Liesituulettimen hormi kannattaa kuitenkin puhdistaa ammattilaisella.

Mitä rasvaisempaa ruokaa keittiössä tehdään ja mitä vähemmän liesituulettimen suodattimia puhdistetaan, sitä todennäköisempää on, että myös liesituulettimen hormi kannattaa puhdistaa välillä. Puhdistusväli voi olla vaikkapa kerran viiteen vuoteen, jos samaan aikaan puhdistetaan muutkin ilmanvaihtokanavat. Liesituulettimen hormin puhdistus kannattaa tilata sisäilmahuollon ammattilaiselta tai nuohoojalta. Hormin puhdistuksessa irroitetaan ja puhdistetaan myös liesituulettimen moottori, joka kannattaa siis myös jättää alan ammattilaiselle.

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös