Siisti koti, siistimpi arki.

Muuttosiivous ohjeet – Kattava opas muuttosiivouksen tekemiseen

Muuttosiivous lista auttaa täydellisen muuttosiivouksen tekemisessä.

Muuttosiivous on etenkin vuokra-asunnoissa se siivousoperaatio, johon kannattaa panostaa. Huonosti tehty muuttosiivus voi nimittäin tulla kalliiksi vuokralaiselle. Muuttosiivouksessa luovutettava asunto siivotaan alkuperäiseen kuntoonsa, eli kuntoon, jossa asunto on alun asukkaalle luovutettu. Jos kyseessä on vuokra-asunto, lähtösiivouksen tarkastaa tavallisesti asunnon omistaja tai omistajan edustaja. Hyvin tehty muuttosiivous lähtiessä takaa sen, että vuokravakuus palautetaan asukkaalle täysimääräisenä. Vuokra-asuntokin kannattaa siis pitää asuinvuosien aikana siistinä, sillä muuten tämä voi lähtövaiheessa tuntua omassa lompakossa. Tämän lisäksi asuntoon muuttaessa on tärkeää tarkastaa asunnon kunto, jotta vuokra-asunnon omistaja ei yritä laittaa sinua maksumieheksi tahroista tai ongelmista, jotka asunnossa ovat myös olleet.

Muuttosiivous ohjeet

Kun asunnossa on suoritettu kunnollinen muuttosiivous, pintojen tulisi olla tahrattomassa kunnossa asunnon säilytystiloja myöten. Siivouksessa puhdistetaan kaikki asunnon pinnat ja etenkin ongelma-alueiden, kuten keittiön ja kylpyhuoneen, siivoamista ei kannata jättää viimeiselle päivälle. Muuttosiivouksessa on tärkeää käyttää myös puhtaita välineitä, joten jos siivousvälineesi kaipaavat päivitystä, kannattaa ne vaihtaa uusiin viimeistään asunnon lähtösiivousta varten.

Vuokra-asunnossa niin sanotut elämisen jäljet ovat sallittuja. Asunnon pinnat kuluvat vuosien saatossa riippumatta siitä, kuinka asunnossa on eletty. Etenkin vanhemmissa asunnoissa voi olla lattiapinnoissa tai seinillä kulumajälkiä, joiden korvaus ei kuulu vuokralaisen vastuulle.

Jos kyseessä on oman asunnon myynti, usein uusi asukas olettaa asunnon olevan siistissä kunnossa ennen muuttamista, ellei toisin ole sovittu. Tällaisessa tilanteessa tulee kiinnittää huomiota asunnon tai talon pintojen kuntoon ja ikään. Jos talo on varta vasten remontoitu, ei kulumia tulisi juurikaan olla pinnoissa.

Muuttosiivous lista – Näin teet perusteellisen muuttosiivouksen

Muuttosiivouslista pitää sisällään keittiön, kylpyhuoneen ja muiden asuntojen tilojen kunnollisen puhdistuksen

Muuttosiivous pitää sisällään asunnon puhdistamisen irtoliasta ja pinttyneestä liasta. Tässä muuttosiivousohjeessa käydään läpi asunnon pinnat huone kerrallaan keskittyen ongelma-alueisiin. Muuttosiivous kestää useamman tunnin riippuen siitä, kuinka usein asunnossa on tehty suursiivous asumisen aikana.

Tärkeintä on keskittyä keittiön, kylpyhuoneen ja asunnon säilytystilojen puhdistukseen. Keittiössä on paljon kuluvia pintoja, kylpyhuone kerää itseensä pinttynyttä likaa, ja säilytystiloja ei tule usein puhdistettua (luonnollisesti, koska ne ovat monessa asunnossa täynnä tavaraa).

Muuttosiivous – Keittiö

Kiinnitä yleisesti keittiössä huomiota etenkin lieden ja vaakapintojen puhdistukseen. Myös keittiön koneet, kuten uuni ja jääkaappi, tulee puhdistaa kunnolla. Seinien osalta keskity lieden takaiseen seinään, joka kerää helposti rasvalikaa ja pölyä.

Uuni ja liesi. Jos liedellä on pinttynyttä likaa, suihkuta yleispesuainetta tai pelkkää vettä liedelle ja anna liota vähintään puoli tuntia. Anna vaikuttaa hetki ja putsaa tavallinen sähköliesi saippuavillalla puhtaaksi. Jos pinttynyt lika ei lähde kunnolla, toista käsittely vielä useamman kerran. Uunin puhdistaminen muuttosiivouksessa vaatii tavallisesti uuninpesuainetta. Tärkeintä on poistaa uunista käristyneet ruoantähteet, musta töhnä ja rasvalika. Usean vuoden vanhaa uunia ei voi saada enää alkuperäiseen kuntoonsa, ja uunin likaantuminen ruoanlaitossa on täysin tavallista. Kuitenkin uunista tulee saada niin puhdas kuin mahdollista. Hyvin pinttynyt lika vaatii vahvempaa uuninpesuainetta, jonka annetaan vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Tämän jälkeen hankaa uuni puhtaaksi saippuavillalla ja vedellä. Muista huuhdella vähintään pariin kertaan, jotta uutta asukasta ei odota uuninpesuaineelle tuoksuva pataruoka. Putsaa uuni myös ulkopuolelta. Jos mahdollista, siirrä koko uuni pois paikoiltaan ja putsaa lattia uunin takaa ja uuni sekä sivuilta että takaa. Tämän voit tehdä myös keittiön lattianpesun yhteydessä

Jääkaappi ja pakastin. Tyhjennä ja sulata jääkaappi ja pakastin. Jos kylmälaitteiden jäähdyttimen päällä on jääkökkö, anna sen sulaa rauhassa. Laita pakastimen alle pyyhe ja astia, johon sulavesi voi valua. Tarkasta että pakastimen poistoputkeen ei ole kertynyt mustaa likaa ja että poistovesikouru on puhdas. Putsaa tiivisteet oven ympäriltä. Ota hyllyt pois ja tiskaa ne tai laita astianpesukoneeseen, ja anna kuivua tämän jälkeen kunnolla. Puhdista jääkaappi sisältä ympäriinsä yleispuhdistusaineella ja vedellä. Jos haluat jääkaappiin hyvän ja luonnollisen tuoksun, voit laittaa hieman sitruunamehua yleispuhdistusaineen ja veden sekaan. Etikalla on hieman desinfioiva vaikutus. Muista putsata myös jääkaappi ja pakastin ulkopuolelta, etenkin ovenkahvat keräävät itseensä rasvalikaa. Jääkaapin ja pakastimen sulatus kannattaa jättää viimeisiin päiviin, jotta ne voi jättää pois päältä kuivumaan ja odottamaan seuraavaa asukasta.

Liesituulettimen suodatin. Toivottavasti olet putsannut liesituulettimen edes muutaman kerran aikaisemmin, sillä se kerää itseensä hyvin paljon rasvalikaa. Putsaa liesituulettimen suodatin rasvaliasta etikalla ja vedellä. Anna tarvittaessa liota.

Keittiön tiskialtaat ja viemäri. Jos tiskialtaat ovat hyvässä kunnossa, ne saa helposti puhtaaksi tavallisella tiskiharjalla ja tiskiaineella. Pinttynyt lika lähtee pois etikalla. Jos tiskialtaiden viemärit ovat tukossa rasvasta tai ruoantähteistä, käytä niiden avaamiseen viemärinpuhdistusainetta tai ruokasoodaa ja kiehuvaa vettä.

Keittiön muut pienlaitteet. Jos keittiössä on muita asuntoon kuuluvia pienlaitteita kuten mikro, huolehdi että laitteet ovat ehjiä ja siistejä. Puhdista mikro sisäpuolelta vedellä ja sitruunalla.

Keittiön kaapit. Imuroi kaapit pölystä ja putsaa pölyt myös yläkaappien päältä. Tämän jälkeen puhdista kaapit yleispuhdistusaineella ja nihkeällä puhdistusliinalla.

Keittiön seinät ja kaakelit. Etenkin lieden takainen seinä tulee puhdistaa huolellisesti, sillä ruokaa tehdessä se on luultavasti kerännyt paljon rasvalikaa. Rasvalian irroittamiseen käy hyvin etikan ja veden sekoitus. Puhdista samalla myös muut keittiön seinät.

Keittiön muut pinnat. Puhdista nihkeällä puhdistusliinalla myös keittiön ovi, oven karmit ja mahdolliset ikkunalaudat.

Keittiön lattia. Luuttua ja imuroi keittiön lattia kunnolla. Tämän jälkeen pese keittiön lattia nihkeällä rätillä ja pesuaineella.

Muuttosiivous – Vessa ja kylpyhuone

WC:n ja kylpyhuoneen muuttosiivouksessa tärkeintä on saada pesuvedestä johtuvat pinttyneet kalkkisaostumat puhdistettua, puhdistaa wc-pönttö ja vessan lavuaari sekä vessan peilikaappi. Jos huoneistossa on sauna, myös saunan yleispuhdistus kuuluu muuttosiivouksen tekemiseen. Vessan ja kylpyhuoneen puhdistus kannattaa tehdä niin, että ensin puhdistetaan puhtaimmat pinnat, jonka jälkeen siirrytään puhdistamaan lavuaari ja viimeisenä vessanpönttö, jonka jälkeen puhdistetaan vessan lattia.

Vessan seinät ja kaakelit. Puhdista vessan seinät ja kaakelit. Kalkkisaostumat saat tehokkaasti irti etikalla. Kiinnitä huomiota myös kaakelien saumojen puhdistukseen. Puhdista pinttyneet vesitahrat seinistä vähintään suihkun pesukorkeudelta. Tarkasta että seinät ovat puhtaat joka puolelta, sillä vesitahroja saattaa olla muuallakin kuin suihkun puoleisella seinällä.

Suihku. Putsaa suihkun hana ja putket ja saippuateline. Jos metallissa näkyy pinttynyttä kalkkia, voit käyttää myös tähän etikkaa tai sitruunaa.

Pesuallas ja hanat. Pesuallas pinttyy helposti etenkin vanhoissa kerrostaloissa, joissa on vanhat putket. Pinttynyttä likaa voi yrittää saada pois yleispuhdistusaineella, mutta jos pöly on pinttynyt pesualtaan pintaan tai hanoihin, käytä tähän puhdistukseen etikan ja veden seosta.

Peilikaappi. Tyhjennä peilikaappi, pese peili ja puhdista kaapin hyllyt yleispuhdistusaineella. Peilikaapin peilin kalkkitahrat saa puhdistettua etikalla.

WC-istuin. Vessanpöntön sisäpuolen puhdistukseen tarvitset wc-pesuainetta eli wc-ankkaa ja vessaharjan. Anna wc-pesuaineen vaikuttaa kunnolla ennen pesua ja toista käsittely tarvittaessa. Putsaa vessan istuinrenkaat, pöntön ulkopuoli ja huuhtelupainike.

Ilmastointiventtiili. Vessoista löytyvä ilmastointiventtiili on hyvä kiertää auki ja puhdistaa ennen uutta asukasta.

Vesilukko ja lattiakaivo. Tyhjennä vesilukko ja putsaa lattiakaivo. Ota lattiakaivon ritilä irti ja puhdista se lämpimällä vedellä. Poista vierasesineet lattiakaivosta.

Kylpyhuoneen muut pinnat. Puhdista kylpyhuoneen ovi, ovenkahvat, ovenkarmit ja kynnys pölystä ja liasta kostealla pyyhkeellä.

Kylpyhuoneen lattia. Pese kylpyhuoneen lattia perusteellisesti, etenkin vessanpöntön takaa ja viemäreiden ympäriltä. Kylpyhuoneen lattian pesemisessa voi käyttää enemmänkin vettä, jos kylpyhuoneen lattia on pinnoitettu.

Saunan puhdistus. Imuroi saunan lattia ja puhdista viemäri. Puhdista saunan lauteet ja seinät yleispuhdistusaineella ja vedellä. Pese tämän jälkeen myös saunan lattia.

Olohuone ja asunnon muut tilat

Seinät ja ovet. Pese asunnon seinät nihkeällä rätillä. Puhdista etenkin ovenkarmit, valonkatkaisijat ja ovenkahvat, sillä niissä voi olla pinttynyttä likaa.

Lattia. Lakaise ja imuroi lattiat irtoliasta, jonka jälkeen puhdista kaikki lattiapinnat ja lattiakarmit kostealla pesuliinalla ja pesuaineella. Pesuaineeksi riittää tavallisesti yleispuhdistusaine. Putsaa myös kynnykset.

Lämpöpatterit. Puhdista myös lämpöpatterit ja lämpöpatterien takaosa.

Säilytystilat. Tyhjennä säilytystilat ja putsaa mikrokuituliinalla hyllyt. Imuroi lattiat ja pese ne nihkeällä lattiapesimellä.

Ikkunanpesu. Jos ikkunat ovat likaiset, myös ikkunanpesu kuuluu loppusiivoukseen. Putsaa ikkunat yleispuhdistusaineella ja lastalla. Kuivaa lopuksi sanomalehdellä ja vedä vielä kerran ikkunalastalla, jotta ikkunoihin ei jää paperikuituja.

Muuttosiivous välineet

Muuttosiivouksen tekeminen on helpompaa kunnollisilla välineillä.

Muuttosiivouksen tekemiseen kannattaa hankkia ainakin seuraavat välineet, jos niitä ei ole tullut jo hankkineeksi aikaisemmin:

  • Yleispesuaine. Yleispesuaineeksi käy esimerkiksi tavallinen käsitiskiaine, jonka pH on 6-7 välillä. Yleispesuaineella puhdistat kodin vaakapinnat eli pöydät, tasot, tiskialtaan ja niin edelleen. Tämän lisäksi yleispesuaine käy hyvin lattian nihkeäpesuun, jos asunnossa on muovimatto. Jos asunnossa on parketti tai laminaattilattia, kannattaa hankkia näiden parketille ja laminaatille tarkoitettua pesuainetta.
  • Pesuaine kylpyhuoneen puhdistamiseen. Kylpyhuone on vuokra-asuntojen ongelma-alue, jonka loppusiivous kestänee ainakin pari tuntia. Suurimpana haasteena on saada kalkkisaostumat puhdistettua ja pestyä kunnolla sekä pesuallas että WC-pönttö. Kannattaa panostaa kaakeli- ja kylpyhuonekäyttöön tarkoitettuun pesuaineeseen. Halvemmalla pääset puhdistamalla etikan ja veden seoksella kylpyhuoneen pinnat. Laita mukaan sitruunaa, jotta etikan haju peittyy. Jos kylpyhuone tuoksuu käsittelyn jälkeen pistävästi etikalle, kannattaa pinnat vielä erikseen pestä yleispesuaineella.
  • Siivousliinoja eli rättejä. Osta muutama mikrokuituliina ja tavallisia rättejä kodin eri pinnoille. Käytä omia siivousliinoja keittiön, oleskelutilojen ja vessan puhdistamiseen.
  • Saippuavilla. Esimerkiksi Pata Pata on suosittu saippuavilla, jonka avulla saat puhdistetua uunin ja lieden pinttyneestä liasta. Käytä vain sellaisiin metallipintoihin, jotka eivät naarmutu. Tavallisesti myös tiskiallas kestää hankauksen saippuavillalla.
  • Imuri. Imurilla saat helposti irtolian pois ennen lattioiden pesua, jonka lisäksi saat matot puhdistettua ennen muuttoa. Jos sinulla ei ole omaa imuria, kannattaa lainata sellainen viimeistään muuttosiivouksen ajaksi. Jos imuria ei ole saatavilla, mattojen kunnollinen puhdistaminen on vaikeaa ennen muuttoa.
  • Moppi tai muu lattiapesin. Lattiapesimellä saat lattiat putsattua pinttyneestäkin liasta.

Näillä ohjeilla saat muuttosiivouksen tehtyä lattiasta kattoon. Jos sinulla tulee muita muuttosiivouksen tekemiseen liittyviä vinkkejä, laitappa meille sähkpostia osoitteeseen siivousvinkit(miukumauku)siististi.com! 😉

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös