Siisti koti, siistimpi arki.

Puulattian tai parketin puhdistus ja hoito

Parketin pesu kannattaa tehdä vähintään jokaisena vuodenaikana. Kesällä parketti on hyvä pestä sen takia, että ikkunat ja ovet voi pitää auki kuivumisen edistämiseksi. Parketti ei tykkää kosteudesta.

Puulattian eli parketin pesu ja hoito on yksinkertaista. Parketti ei materiaalina vaadi viikottaista kunnossapitoa, mutta riippuen parketin laadusta ja sen käsittelystä tulee sitä huoltaa pari kertaa vuodessa. Parketit voidaan jakaa parketin laadun, puulajin ja parketin pintakäsittelyn perusteella. Parkettilattia kannattaa pestä kunnolla vähintään muutaman kerran vuodessa, esimerkiksi joulusiivouksen aikaan.

Parketin laatu, materiaali ja pintakäsittely

Massiivisauvaparketilla saadaan esimerkiksi toteutettua niin sanottu kalanruotokuvio lattiaan.

Parketin laadulla tarkoitetaan sitä käytännössä sitä, millä tavalla parketti on tehty. Yleisimmät parkettilaadut Suomessa ovat lukkopontti- eli lautaparketti, massiivisauvaparketti ja mosaiikkiparketti. Myös perinteinen lankkulattia voidaan laskea parketiksi.

  • Lukkoponttiparketilla tarkoitetaan parkettia, jossa parkettilaudat on yhdistetty toisiinsa ilman liimaa. Parkettilaudat on siis lukittu toisiinsa. Lukkoponttiparketti on helppo asentaa, ja se on parkettina kaunis ja lähes saumaton.
  • Massiivisauvaparketti on irtopuupaloista koottu parketti, joka toimii erityisesti, jos lattiaan halutaan tietynlainen kuvio. Massiivisella sauvaparketilla voidaan toteuttaa esimerkiksi kalanruotokuvio tai ruutukuvio lattiaan. Massiivisauvaparketin puupalat on pontattu ainakin toiselta sivultaan, jolloin niiden asennus on helppoa ja loppujälki on tiivis. Massiivisauvaparketti liimataan tavallisesti aluslevyyn kiinni.
  • Mosaiikkiparketti on pienistä puupaloista valmiiksi koottu levy, jotka asennetaan lattiaan liimaamalla ne alustalevyyn.
  • Lankkulattian lankut ovat yli 500 mm pitkiä puulankkuja, jotka ovat jalopuuta.

Parketin pesu – Puulattiamateriaalit

Toisin kuin laminaattilattia, parketti on tehty täyspuusta. Yleisimmät parkettimateriaalit ovat tammi, vaahtera ja saarni, jotka ovat kaikki jalopuulajeja. Tammi on klassinen puulattiamateriaali, jolla on pitkät perinteet parkettimateriaalina. Vaahtera on puulattiamateriaalina kova ja suhteellisen muuttumaton. Saarni on vaahteran lisäksi erityisen kulutuksenkestävä, eli se kestää materiaalina hyvin kolhuja ja naarmuja.  Tämän lisäksi muita lattiapuulajeja ovat muun muassa pohjoisamerikkalainen pähkinä, itämainen merbau ja pohjoismaissa käytetty koivu.

Parketin pintakäsittely

Parkettilattia tuntuu mukavalta jalkojen alla, ja myös parketin pintakäsittely vaikuttaa parketin värin lisäksi sen tuntumaan. Parkettilattia voi olla joko öljytty tai vahattu, tai puulattia voi olla myös täysin käsittelemätön.

Parketin hoito-ohjeet

Parketti kannattaa puhdistaa aluksi irtoliasta, jonka jälkeen se pestään nihkeällä lattiapyyhkimellä.

Riippumatta siitä, onko parketti pintakäsitelty vai ei, tärkeää on parkettilattian hyvä ylläpito. Muista seuraavat asiat parketin ylläpidon kanssa:

  • Parkettilattia on helppo naarmuuntumaan. Parkettilattia joten kannattaa pyrkiä siihen, että kiviä tai naarmuttavaa hiekkaa ei pääsisi parketille lainkaan. Ulko-ovien matot auttavat ehkäisemään naarmuuntumista. Muista myös huopatassujen käyttö huonekaluissa.
  • Parketin kuntoon vaikuttaa ilmankosteus. Koska puu on elävä lattiamateriaali, se turpoaa ja kuivuu kosteudesta. Varsinkin Suomessa ja muualla pohjoisessa, joissa suhteellinen ilmankosteus vaihtuu kesäisin ja talvisin huomattavasti, on tärkeää yrittää pitää ilmankosteus niin samalla tasolla kuin mahdollista. Hyvä suhteellinen ilmankosteus parkettilattialle on 40-60% (RH), kun esimerkiksi talvella ulkoilman RH-arvo on tavallisesti alle 40% ja kovilla pakkasilla alle 20% RH. Sisäilman suhteellinen kosteus on tietysti eri asia kuin ulkoilman, mutta näillä arvoilla on helppo arvioida myös oman sisäilman suhteellista kosteutta. Kannattaa harkita huoneilman kosteusmittarin hankkimista.
  • Parketin kuntoon vaikuttaa lämpötila, osakseen myös ilmankosteuden kautta. Sisäilman lämpötila kannattaa pitää noin 18-24 asteen sisällä. Jos sinulla on kodissasi parketti ja lattialämmitys, maksimi lämpötila parketin lattialämmitykselle on noin 26-27 astetta. Tärkeää on, ettei lattialämmityksen lämpötila vaihtele yli viittä astetta päivässä.
  • Parketti on huono kestämään vettä, joten vältä runsasta vedenkäyttöä parketin puhdistuksessa. Tahrat kannattaa opetella puhdistamaan heti niiden syntyessä, jotta niistä ei jäisi jälkiä. Parketin pesu kannattaa tehdä nihkeällä mikrokuituliinalla.
  • Kaikesta huolimatta puulattian väri muuttuu lähes puulajista riippumatta vuosien saatossa, joten tähän kannattaa varautua jo etukäteen. Värimuutos johtuu pitkälti auringonvalosta ja UV-säteilystä.  Puulajin värin muuttuminen riippuu sen luonnollisesta tummuudesta, jolloin tummemmat puulajit vaihtavat väriä enemmän kuin vaaleat.  Jos välttämättä haluat että lattian ja huoneen sisustuksen tulee täsmätä sävy sävyyn vielä vuosienkin kuluttua, kannattaa harkita esimerkisi laminaattilattian asennusta.

Parketin pesu ja puhdistus

Matot kannattaa imuroida ja siirtää pois parketilta ennen parketin pesua. Tämän jälkeen puhdista parketti liasta, tomusta ja pölystä luudalla tai sellaisella harjalla, joka ei vahingoita parketin pintaa. Tämän jälkeen voit vielä imuroida parketista pienimmätkin roskat ja kivet.

Kun parketti on puhdas kuiva liasta, sen pesu riippuu pintakäsittelystä. Pintakäsitelty, esimerkiksi mattalakattu parketti puhdistetaan nihkeällä pyyhkimellä. Pesu voidaan tehdä joko pelkällä vedellä tai miedolla pesuaineseoksella. Tavallisesti pelkkä vesipesu voi riittää. Pesuaineena kannattaa käyttää joko öljytylle parketille tai vahatulle parketille erityisesti suunniteltua pesuainetta. Tällaisia pesuaineita ovat esimerkiksi SC Johnsonin Parketti-ja Laminaattipesuaine, Tolu Laminaatti-Parketti,  sekä Mellerudin Parketin puhdistus-ja hoito. Tärkeintä on kuitenkin se, että et käytä parketin pesussa liikaa vettä, sillä parketin on annettava kuivua pyyhkimisen jälkeen, eikä se saa jäädä kosteaksi.

Mattalakatun parketin puhdistus

Mattalakattu puulattia tai parketti on yksi herkimpiä lattiamateriaaleja, joten sen mattalakatun parketin puhdistamisessa tulee olla tarkkana. Paras tapa mattalakatun parketin puhdistamiseen on käyttää pesuaineena erityisesti lakatulle parketille tehtyä puhdistusainetta, jota saa kaikista suurimmista automarketeista, alan liikkeistä ja esimerkiksi Tokmannilta.

Öljytyn parketin puhdistus

Öljyn ja vahan yksi suurimpia eroja parketin pinnassa on, että siinä missä vahalla tehdään kerros parketin ja ulkopinnan välille, öljy imeytyy itse parkettiin. Öljy tekee parkettipuusta lujemman. Riippumatta pintakäsittelymateriaalista, puu on aina altis esimerkiksi naarmuille ja tahroille. Öljytty parketti voidaan tavallisesti huoltaa helpommin kuin vahattu parketti, sillä myös pieniä jälkiä voidaan korjata ilman, että koko parkettia tarvitse hioa ja päällystää uudestaan. Lisäksi öljytyn parketin pesu on helppoa, sillä öljypintainen parketti ei kerää ylimääräistä pölyä pintaansa. Paras tapa puhdistaa öljytty parketti on pyyhkiä pölyt pois harjalla tai imurilla. Jos öljytty parketti tahriintuu, kannattaa tahrat koittaa puhdistaa joko pelkällä vedellä tai hyvin kevyellä pesuaineseoksella ja nihkeällä pyyhkeellä.

Vahatun parketin hoito

Öljyvahatun parketin puhdistuksessa tärkeintä on puhdistaa pinnat usein ja käyttää tähän kuivaa moppia tai nihkeää lattiakuivainta. Märkäpesu ei siis kannata, sillä vahattu parketti voi vaihtaa värisävyä liian kovasta kosteuskäsittelystä. Jos vahatulle parketille ilmestyy tahroja, pyri puhdistamaan tahrat mahdollisimman nopeasti. Säännöllinen kuivapesu on vahatulle parketille paras puhdistusmenetelmä, joka kannattaa ottaa viikkosiivousrutiiniin mukaan.

Tummuneen parketin puhdistus

Puu on lattiamateriaalina sellainen, että se voi etenkin kosteuden takia vaihtaa väriä tummemmaksi. Tummuneen parketin puhdistus kannattaakin siksi tehdä erityisesti ennaltaehkäisevästi: Erityisesti vahatulle parketille on olemassa hoitoaineita, joilla estetään puuta tummumasta.

Pintakäsittelemättömän parketin puhdistus Fairylla

Jos puulattia ei ole pintakäsitelty eli sitä ei ole vahattu tai öljytty, voi parketin pesuun käyttää mäntysuopaa, joka on heikosti emäksinen pesuaine. Fairy ja muut käsiastianpesuaineet ovat tavallisesti neutraaleja, ja niillä voi myös laimennetussa pesuaineseoksella kokeilla lian ja tahrojenpoistoa parketista. Kuitenkin puulattialle voi olla parempi sijoittaa hieman parempiin parketinpesuaineisiin. Tärpätti toimii parketin tahranpoistossa. Tärpätillä voi koittaa poistaa varsinkin rasva- ja öljytahroja.

Parketin pesu etikalla

Jos parketti on kunnolla likainen, voit koittaa parketin pesua etikalla. Sekoita muutama desi etikkaa noin puoleen ämpärilliseen lämmintä vettä tai suhteella 1 osa etikkaa 20 osaan vettä. Pese etikan ja veden seoksella likaantunut kohta. Kannattaa kokeilla parketin pesua etikalla ensin pieneen kohtaan, jolloin vahingon sattuessa ei tule tuhonneeksi koko parkettia! Muista myös kuivata parketti käsittelyn jälkeen.

Pienien vaurioiden korjaukseen ei tarvita parketin hiontaa. Pienien naarmujen ja kolhujen korjaukseen on erikseen olemassa myös parketin korjaussettejä, joita voi kysellä rautakaupasta.

Öljyvahapinnan tai lakkapinnan korjaus parketissa

Jos parketin öljypinta tai vahapinta tarvitsee korjata pieniltä alueilta, voit puhdistuksen jälkeen levittää vaurioituneeseen kohtaan parkettiöljyä tai parketin korjaukseen tarkoitettua korjausvahaa, tai parkettilakkaa.

Parketin öljyäminen, vahaus tai lakkaus

Uudelle puupinnalle parketin pintakäsittely on helppo tehdä itse yleisiä ohjeita noudattamalla. Esitöinä parketti kannattaa pintahioa ja imuroida, jotta pintakäsittelyaine imeytyy kunnolla. Hiontaan sopii hienojakoinen puulle tarkoitettu hiomapaperi.

Parketin lakkaus

Puulattian lakkaus on yleisin viimeistelykäsittely uutta parkettia asennettaessa. Uuden parketin lakkauksessa tärkeintä on muistaa tehdä pohjalakkaus vähintään kaksi kertaa ennen pintalakkauksen levittämistä. Pohjalakan levittämisen jälkeen tehdään välihionta, jotta pintalakka tarttuu puupintaan varmasti, ja lopputuloksesta tulee tasaisempi. Pintalakkaus tehdään myös vähintään kaksi kertaa. Käytä pohjalakkaukseen teräslastaa ja pintalakkaukseen leveää sivellintä tai mohairlastaa. Liuotinohenteisen ja vesiohenteisen lakan käytössä on jonkin verran eroja, jotka on helppo tarkastaa lakkapurkin kyljestä.

Parketin öljyäminen

Öljy tekee puulattiasta arvokkaan näköisen ja öljytty puu kestää hyvin kulutusta. Ennen öljyämistä on tärkeä esikäsitellä puulattia erillisellä aineella, joka auttaa öljyn imeytymisessä. Öljy voidaan levittää joko käsin käyttäen tasoittajasivellintä tai lastaa. tai lattianhoitokoneella. Pienet lattiapinta-alat on helppo öljytä käsin, mutta isommat kannattaa öljytä koneellisesti.

Parketin vahaus

Useat pesuainevalmistajat tarjoavat parketin vahaukseen tarkoitettua öljyvahaa, joka levitetään samalla tavalla kuin puuöljy.

Aikaisemmin käsitelty parketti

Jos parketti on jo aikansa elänyt ja vaatii suurempaa korjausta, kannattaa tehdä uusi pintakäsittely ja parkettilattian hionta, tai ulkoistaa työ lattia-alan ammattilaiselle. Aikaisemmin käsitelty puupinta voidaan pintakäsitellä uudestaan itse, mutta varmemmin saat parhaan lopputuloksen kun pyydät ammattilaisen paikalle. Vähintään parketin hionta kannattaa ostaa ulkopuolelta, sillä ammattilaisen välineillä lattiasta tulee varmasti tasainen. Kun vanha pintakäsittely hiotaan pois, on tärkeää että hionta on tehty yhtä kattavasti joka kohdasta. Näin tuleva pintakäsittely tarttuu kaikkialle lattiaan yhtä hyvin. Jos haluat levittää tämän jälkeen pintakäsittelyaineen itse, voit käyttää yllä olevia ohjeita. Parkettimerkeillä on tavallisesti 10 vuoden takuu asennusohjeiden mukaisen parketin kunnossapitoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös