Siisti koti, siistimpi arki.

Keittiön puhdistus ruokasoodalla

Ruokasooda on monipuolinen puhdistusaine myös keittiöön

Ruokasooda on keittiön puhdistuksen ekologinen ja teollisuuskemikaaliton superaine, jota voidaan käyttää keittiössä paljon muuhunkin kuin leivontaan, etenkin etikan (väkiviinaetikan) kanssa yhdessä. Kuitenkin ruokasooda toimii myös itsekseen aineena, joka sitoo itseensä rasvaa, poistaa hajuja ja kuorii hellävaraisesti likatahrat pois lähes mistä tahansa keittiön pinnasta. Me listattiin tähän artikkeliin omien kokemusten ja muiden netistä löytyvien vinkkien avulla lista asioista, mihin ruokasoodaa voi käyttää keittiössä leivonnan lisäksi. Usein keittiöiden puhdistamisessa on kiva käyttää mahdollisimman luonnollisia aineita, ja monet haluavatkin välttää turhia kemikaalikuormia keittiössä.

Ruokasoodan käyttö keittiössä

Mihin kaikkeen ruokasoodaa voidaan siis käyttää keittiössä? Toki ruokasoodaa voidaan käyttää esimerkiksi keittiökaakeleiden ja muiden pintojen puhdistamiseen, mutta muiden myrkkyjen sijasta sitä kannattaa testata ainakin näihin tahroihin, vaikkapa osana joulusiivousta.

Ruokasooda keittiövälineiden puhdistuksessa

Kahvikupit ja kahvipannu ruokasoodalla puhtaaksi

Kahvipannun puhdistus ruokasoodalla käy käden käänteessä

Kahvinjuojien yksi vakio-ongelmista siivouksessa on pinttyneiden ja tummuneiden kuppien ja etenkin kahvipannun puhdistus. Kahvipapu sisältää rasvoja, jotka kahvin suodatuksen ja kuumentumisen myötä tummentavat myös kahvipannun. Pinttynyt lika kahvikupeissa ja pannussa lähtee helposti ruokasoodan avulla. Tähän tarvitaan vain kuumaa vettä ja hieman ruokasoodaa samalla, kun tiskaat kupin tai pannun puhtaaksi. Ruokasooda toimii hyvin sitomalla itseensä rasvaa, jonka lisäksi se hankaa hellävaraisesti myös keramiikka- ja lasipintoja vahingoittamatta niitä. Kahvipannu kannattaakin pestä ruokasoodalla ja vedellä vähintään pari kertaa kuukaudessa. Sama ohje toimii sekä tavallisten kahvinkeittimien, pressopannujen, mokkapannujen että metallistenkin kahvipannujen pesuun. (Monet kuitenkin haluavat keittää varsinkin pannukahvit metallisessa pannussa, jota ei todellakaan ole ikinä pesty. :D) Jos sinulla on käytössä tavallinen kahvinkeitin, ethän kuitenkaan annostele kahvinkeittovettä kahvipannulla, sillä tämä on helppo tapa saada kahvirasvalla keittimen putket tukkoon.

Kattiloiden ja pannujen puhdistus

Pohjaan palanut neste tai rasva on yksi raivostuttavimmista asioista puhdistaa omista keittiön pannuista tai kattiloista. Etenkin pinnoitettujen paistinpannujen ja kattiloiden puhdistuksessa kannattaa olla tarkkana, sillä ne kestävät huomattavasti paremmin luonnollisia puhdistuaineita kuin tavallisia keittiön puhdistusmyrkkyjä. Pinnoite tavallisesti hajoaa pienestäkin metallihankauksesta, jolloin ruokasoodan ja etikan yhdistelmä on helppo ensiapu. Käytä ruokasoodaa kattiloiden ja pannujen puhdistukseen näin: Täytä kattila tai pannu vedellä ja laita se liedelle. Lisää veteen desi etikkaa ja pari ruokalusikallista ruokasoodaa. Anna seoksen kiehua hetki ja tyhjennä pannu. Tavallisesti pinttynytkin lika lähtee helposti tämän käsittelyn jälkeen tavallisella tiskiharjalla. Jos tämän jälkeen ruoanlaittovälineessä on vielä pinttynyttä likaa, kaada tahroille hieman vettä ja ripottele päälle vielä erikseen ruokasoodaa ja hankaa kevyesti muovisella tai puisella paistinlastalla tai tiskiharjan hankauspäällä.

Valurautapannujen ja kasarien puhdistus

Valurautaisten pannujen ja kasarien puhdistukseen ruokasoodan ja veden seos toimii hyvin ja hellävaraisemmin, kuin muut tavalliset astianpesuaineet. Kuivaa pannu tai kasari puhdistuksen jälkeen ja pyyhi se muutamalla tipalla öljyä. Näin valurautainen pannu on helposti valmis käytettäväksi seuraavaan ruoanlaittovaiheeseen. Pari nyrkkisääntöä vielä: Älä koskaan, siis milloinkaan, laita valuraudasta tehtyjä astioita astianpesukoneeseen. Hellävaraisella käsinpesulla valurautaiset keittiövälineet kestävät helposti ainakin sata vuotta. Ainakin!

Kasvisten ja hedelmien huuhtelu

Tämä vinkki on täysin spekulatiivinen ottaen huomioon, kuinka paljon kasvisten ja hedelmien pesusta liikkuu erilaista tietoa. Moni käyttää kasvisten ja hedelmien huuhteluun tavallisesti vain vettä. Kannattaa kuitenkin testata ruokasoodan ja etikan lisäämistä ja liottaa kasviksia ja hedelmiä seoksessa hetki. Tämän jälkeen huuhtele hedelmät ja kasvikset vedellä. Kyseisen seoksen voi myös tehdä erikseen suihkepulloon, jolloin kasvisten ja hedelmien pesu on nopeampaa ja helpompaa. Vaikka tämä yhdistelmä ei välttämättä poistaisi hedelmien kuorista epäpuhtauksia, ainakin se on luonnollinen vaihtoehto moneen muuhun verrattuna, ja ainakin salaatin multa lähtee tehokkaasti irti. Muista olla käyttämättä tavallisia pesuaineita silloin, kun haluat puhdistaa ruokaa tai elintarvikkeita, sillä Fairy antaa omenalle huonon sivumaun. 😉

Puhdista ruokasoodalla puiset ja muoviset ruoantekovälineet

Puiset ja muoviset kauhat ja paistinlastat saat helposti lähes alkuperäiseen hohtoonsa puhdistamalla ne ruokasoodalla ja vetyperoksidilla. Sama vinkki toimii myös lähes kaikkien muovisten keittiövälineiden puhdistamiseen. Kannattaa koittaa tätä varsinkin muovisten leikkuulautojen kanssa, jotka ovat hajujen ja leikkuujälkien aiheuttamien bakteerien takia todellisia ongelmapesäkkeitä monissa keittiöissä. Vetyperoksidi on siis valkaisuaine, jota saa lähes kaikista apteekeista muutamalla eurolla.

Muovisten säilytysastioiden ja kippojen puhdistus

Nykyään ruoan säilytyksessä käytetään usein muovisia säilytysastioita, jotka sitovat helposti erilaisia hajuja ja etenkin rasvaa itseensä, vaikkapa kalasta, valkosipulista tai tomaattikastikkeesta. Muovikipot ovat käteviä ja aika kestäviä, joskin niiden puhdistus on rasittavaa, varsinkin ellet satu omistamaan astianpesukonetta.

Jos sinulla ei ole tiskikonetta käytössä, kannattaa astianpesuaineen ja lämpimän veden joukkoon sekoittaa ruokasoodaa ja antaa säilytysastioiden liota vähintään tunti. Tämän jälkeen pese astiat vielä erikseen tiskiaineella, jotta saat lopullisesti pahimmatkin rasvat ja hajut pois.

Uudelleenkäytä rätit ruokasoodalla

Jos haluat pidentää rättien tai astianpesinten käyttöikää ja päästä eroon ikävistä hajuista, liota pesimiä ruokasoodavedessä hetki ja huuhtele hyvin. Ruokasooda poistaa helposti rätteihin pinttyneet hajut. Tämä vinkki sopii myös muihin kuin tavallisten tiskirättien uudelleenkäyttöön!

Ruokasooda uunin, hellan ja keittiökoneiden puhdistuksessa

Ruoanlaitto on huomattavasti helpompaa, kun pinnat ovat siistit ja välineet ovat puhtaat. Usein myös keittiönkoneiden puhdistuksessa halutaan käyttää mahdollisimman luonnollisia aineisosia. Ekologiset puhdistusaineet kuitenkin ovat huomattavan hintavia verrattuna siihen, että lähes saman lopputuloksen saat joka kodin taika-aineella, eli siis ruokasoodalla (ja etikalla).

Rasvatahrojen puhdistus liedeltä

Ruokasoodan ja sitruunan yhdistelmä on lyömätön combo rasvatahrojen puhdistukseenLieden ja liesituulettimen lasin puhdistukseen käytetään usein paljon erilaisia kemikaaleja, joiden käytön huomaa seuraavan kerran ruoanlaiton yhteydessä ikävinä hajuina. Laita rätille tai pesusienelle teelusikallinen ruokasoodaa ja käytä puhdistukseen lämmintä vettä. Putsaa suurimmat tahrat seoksella, anna liota hetki ja puhdista vielä puhtaalla rätillä. Näin saat helposti kiiltävän puhtaan lieden, joka ei haise seuraavalla kuumennuskerralla palavalta tiskiaineelta.

Uunin pesu ruokasoodalla

Uuninpesuaineet ovat asia erikseen, ja nämä tyrmäävät myrkyt jättävät uuniin usein ainakin epämääräisen hajun.  Paksuun rasvakerrostumaan tarvitaan järeämpiä aseita, mutta tavalliseen uunin pesuun voit käyttää myös ruokasoodaa ja etikkaa. Sekoita ruokasoodaan tilkka vettä ja pyyhi uuni vesi-ruokasoodalla. Tämän jälkeen laita uunin pintoihin kerros etikkaa ja anna vaikuttaa vähintään 4 tuntia, mielummin enemmän. Hankaa tämän jälkeen uuni vielä pesusienellä. Myönnettäköön, tämä vinkki ei välttämättä toimi uunin puhdistamiseen, jos edellisestä puhdistamisesta on kolme vuotta aikaa.  Jos uuni on hyvin likainen, kannattaa kuitenkin käyttää saippuavillaa kunnon liottamisen jälkeen uunin puhdistamiseen, ja muista huuhdella lopputulos hyvin.

Viemärin tai lavuaarin avaus ruokasoodalla

Suurin osa viemärin tai lavuaarin tukoksista johtuu viemäriin joutuneesta rasvasta, joa kertyy helposti viemäriputkien seinämiin. Kun tähän lisätään vielä ripaus kiinteää jätettä (jota ei kannata missään nimessä laskea tiskialtaaseen), on putket helppo saada tukkoon. Jos viemäri tai lavuaari ei ole täysin tukossa, voi pieniä tukoksia avata ja varsinkin suurempia tukoksia ehkäistä ennalta kiehuvalla vedellä. Kaada kiehuvaa vettä tukkeutuneeseen tiskialtaan viemäriin. Laita viemäriin lisäksi kolme ruokalusikallista ruokasoodaa ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Tämän jälkeen lisää tukkeutuneeseen viemäriin vielä desi etikkaa ja lisää kiehuvaa vettä, jonka jälkeen anna seoksen vaikuttaa 10-15 minuuttia. Huuhtele putki vielä kiehuvalla vedellä. Tämä pitäisi auttaa ensiapuna viemärin avaukseen, mutta sitä kannattaa käyttää enemmän ehkäisemään ennalta viemäritukoksia. Täysin tukkeutuneen lavuaarin avaamiseen kannattaa käyttää viemärinavaukseen soveltuvia puhdistusaineita. Paistinrasvan käsittely jätteenä tulee hoitaa imeyttämällä se esimerkiksi sanomalehteen tai talouspaperiin, jonka jälkeen

Ruokasooda ja sitruuna mikron puhdistuksessa

Mikro saattaa olla yksi likaisimmista keittiön pienlaitteista etenkin, jos ei ole ollut mikrokupua käytössä. Rasvaisenkin mikron puhdistaminen hoituu kuitenkin helposti, kun laitat mikroon syvän lautasen, jossa on vettä, sitruunamehua ja ruokasoodaa. Laita mikro täydelle teholle ja anna seoksen olla mikrossa 2-3 minuuttia. Kun vesiseos höyrystyy, se irrottaa tehokkaasti rasvaista likaa ja muuita tahroja. Tämän jälkeen puhdista mikro vielä puhtaalla rätillä.

Tiskikoneen puhdistus ruokasoodalla

Ruokasoodan käyttö lavuaarin puhdistamiseen ja viemärin avaukseenTiskikoneen puhdistus kannattaa tehdä vähintään kerran kuukaudessa, ja se onnistuu helposti ruokasoodan ja veden liuoksella sekä pesuaineseoksella. Ruokasoodan käyttö keittiön puhdistuaineena perustuu usein sen hankaavaan- sekä hajuja ja rasvalikaa poistavaan vaikutukseen, kun ruokasoodaa sekoitetaan veden, etikan tai eteeristen öljyjen kanssa.

Ruokasooda grillin puhdistuksessa

Yksi vaikeimmista kodin puhdistettavista pinnoista on ehdottomasti pihagrilli tai voileipägrilli. Useat grillimestarit puhdistavat grillin kaksi kertaa vuodessa, mutta parempikin hygienia on välillä paikallaan, ja ruokasodalla grillin saat puhdistettua kätevästi vaikkapa jokaisen viikonlopun jälkeen. Ruokasoodan ja viinietikan seosta kannattaa kokeilla joko lisäämällä niitä saippuavillan sekaan, tai pelkästään laittamalla grillin paistopinta ja muut pinnat liottumaan sooda-etikkaveteen yön yli. Seuraavana päivänä huuhtele grillin osat vedellä.

Ruokasooda siis todellakin on huikea aine keittiön puhdistuksessa, jota käyttäessä ei tarvitse ainakaan huolehtia pesuainejäämien laittamisesta suuhun. Luonnollista ja toimivaa keittiön puhdistusta kaikille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös