Siisti koti, siistimpi arki.

Sitruunahappo kodin siivouksessa – 10 vinkkiä sitruunahapon käyttöön

Sitruunahappo puhdistus. Katso kymmenen eri tapaa, miten sitruunahappo ja siivous sopivat yhteen!

Sitruunahappo ja puhdistus

Sitruunahappo on – yllättävää kyllä, luonnossa sitrushedelmissä esiintyvä happo, jota käytetään laajasti esimerkiksi maataloudessa, elintarviketeollisuudessa, ja myös puhdistuksessa (ja Wikipedian mukaan myös sikojen ripulilääkkeenä).

Sitruunahapon teho siivousaineena ja puhdistuksessa perustuu siihen, että sitruunahppo on hapanta. Tämän vuoksi kyseistä E330 E-koodina tunnettua ainetta löydät monista eri päivittäistavarakaupan puhdistusaineista.  Sitruunahapon pH arvo on noin 2 – 2.2, jolloin se painii samassa sarjassa happopitoisuudessaan esimerkiksi maitohapon (jota voi sitruunahapon sijasta käyttää myös kodin puhdistuksessa vastaavalla tavalla) kanssa.

Vaikka sitruunahappoa esiintyy luonnossa sitrushedelmissä, apteekeista ja kaupoista löytyvä sitruunahappo valmistetaan tavallisesti kemiallisen reaktion avulla, eikä sitruunahappoa siis lypsetä sitruunoista tai muuta vastaavaa. Sitruunahappoa myydään pääasiassa jauheena, joka sekoitetaan veteen. Tämän vuoksi määrät kerrotaan tässä artikkelissa grammoina. 

Sitruunahappo puhdistus – 10 tapaa käyttää sitruunahappoa puhdistuksessa

1. Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen kalkinpoisto sitruunahapolla

Astianpesukone ja pyykinpesukone toimivat vesijohtovedellä, ja keräännyttävät kalkkisaostumia sisälleen. Molemmat pesukoneet saa sitruunahapolla mukavasti kalkkisaostumista vapaiksi ilman sen suurempaa puunausta: Sen kun laittaa hapot pesuainelokeroon ja antaa pyöriä.

Astianpesukoneen kalkinpoisto sitruunahapolla

Astianpesukoneeseen on tarjolla kaupassa paljon kalkinpoistotuotteita, joiden teho kuitenkin perustuu hyvin usein sitruunahapon kaltaiseen happokäsittelyyn. Samaan lopputulokseen pääset ilman turhia kemikaaleja käyttämällä pelkkää sitruunahappoa. Pesuainelokeron vuoksi myös sitruunahapon annostelu on helppoa, ja hapon voi lisätä suoraan jauheena lokeroon. 

Mitä tarvitset:

 • 25-50 grammaa sitruunahappoa

Annostele happo astianpesukoneen pesuainelokeroon ja käynnistä tavallinen pesuohjelma, jossa pesulämpötila 50-65 °C väliltä. Huolehdi, että astianpesukone on tyhjä. As simple as that. Siististi.comista löytyy myös laajempi ja kattavampi astianpesukoneen puhdistusopas.

Sitruunahappo ja pyykinpesukone

Mitä tarvitset:

 • 50-100 grammaa sitruunahappoa

Pyykinpesukoneen kalkkiasostumien poistoon voi käyttää enemmän happoa kuin astianpesukoneen puhdistukseen. Annostele 50-100 grammaa happoa suoraan pesuainelokeroon ja käynnistä pesuohjelma, jossa lämpötila on 60-95°C väliltä. Tämän jälkeen kone kannattaa vielä huuhdella huuhteluohjelmalla (ilman pyykkiä). Siististi.comista löydät laajemman oppaan myös pyykinpesukoneen puhdistamisesta.

2. Kahvinkeittimen ja vedenkeittimen kalkinpoisto sitruunhapolla

Kahvin-ja vedenkeittimet keräävät itseensä kalkkisaostumia pitkässä juoksussa. Kahvinkeittimessä
kalkki kertyy vesisäiliöön ja vesiputkeen, vedenkeittimessä etenkin metallisvastusten ympärille.

Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla

Tarvitset:

 • 50 grammaa sitruunahappoa
 • Kahvipannullinen vettä (noin 1 litra)

Laita lähes pannullinen vettä vesisäiliöön ja sekoita siihen pieni pussi sitruunahappoa (50 grammaa, eli 3-4 ruokalusikallista). Anna vaikuttaa säiliössä vähintään 10 minuuttia. Käynnistä tämän jälkeen kahvinkeitin ja anna sitruunahappoveden puhdistaa myös kahvinkeittimen putket. Tyhjennä pannu lämpöisestä sitruunahappovedestä, ja täytä vesisäiliö puhtaalla vedellä. Pidä kahvinkeitin päällä ja toista huuhtelukäsittely vielä toisen kerran ennen seuraavaa kahvihetkeä.

Vedenkeittimen kalkinpoisto sitruunahapolla

Tarvitset:

 • 50 grammaa sitruunahappoa
 • 1 litra vettä

Kiehauta 1 litra vettä vedenkeittimessä, ja lisää sekaan 50 grammaa (3-4 teelusikallista) sitruunahappoa. Anna lämpimän veden ja sitruunahapon tehdä tepposet kalkille noin 20 minuutin ajan, ja kaada seos pois. Nyt vedenkeittimen pitäisi olla kalkista vapaa. Keitä pari kertaa täysi vedenkeittimellinen vettä, jotta et saa hapanta vettä seuraavalla kerralla.

3. Sitruunahappo ja vaatteet – Tahranpoisto sitruunahapolla

Mitä tarvitset:

 • 2 dl vettä (kuumaa)
 • 2 tl sitruunahappoa
 • 1/2 tl ruokasuolaa

Sekoita 2 desiin kuumaa vettä kaksi teelusikallista sitruunahappoa ja puoli teelusikallista ruokasuolaa. Kannattaa kokeilla sitruunahapon vaikutusta tahranpoistajana ensin muualle kuin oman lempipaidan rinnuksille – joskus sitruunahappo saattaa irroittaa ensikosketuksessa väriä tekstiilistä. Käsittele tahra sitruunahappo-suola-vesi-seoksella ja laita normaalin pyykinpesuohjelman kanssa pesukoneeseen. Suola toimii katalyyttinä tahranpoistossa, ja voi helpottaa etenkin orgaanisten tahrojen poistamista (esim. pasta bolognese ja mustikkamehu ovat orgaanisia tahroja).

Sitruunahapon teho tahranpoistossa ei perustu samaan happoemäsreaktioon kun kalkkisaostumien poistossa.
Sen sijaan sitruunahappo toimii valkaisuaineen tavoin. Valkaisuaineiden teho tahranpoistajana perustuu tahran hapetukseen ja pelkistykseen, jossa käytännössä tahra hajoaa pienemmiksi molekyyleiksi niin, että se irtoaa helpommin  Kaupallisten valkaisuaineiden sisällysluetteloon verrattuna sitruunahappo on suhteellisen mieto valkaisuaine, ja muihin valkaisuaineisiin (kloriitti-pohjaisiin tai happipohjaisiin) verrattuna sitruunahappo on turvallisempi. Perinteiset valkaisuaineet voivat olla syövyttäviä, ja ovat vaarallisia hengitettyinä tai erityisesti nieltyinä. Kloriitti- ja happipohjaiset valkaisuaineet ovat myös kehnompia ympäristölle.

Vinkkinä: Sitruunahappo toimii myös ruostetahrojen poistamiseen. Jos siis mökin ruostuneesta seinänaulasta on jäänyt ikävät jäljet lempipyyhkeeseen, käsittele ruoste tahra sitruunahapolla samaan tapaan kuin muutkin tahrat.

4. Teräskattiloiden ja -kasarien puhdistus

Kahvinekeittimen, vedenkeittimen, astianpesukoneen ja muiden keittiön kodinkoneiden kalkinpoisto tapahtuu sitruunahappoliuoksella nopeasti ja edullisesti.

Mitä tarvitset:

 • 25 grammaa sitruunahappoa
 • 1/2 litraa vettä

Sitruunahappo toimii myös ruostumattomasta teräksestä valmistettujen keittiövälineiden puhdistajana. Etenkin pohjaanpalanut kattila puhdistuu sitruunahapon avulla. Keitä kattilassa puoli litraa vettä, johon on sekoitettu 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa. Kiehauta ja anna seoksen seistä 5-10 minuuttia. Käytä muovista tai puista lastaa, ja raavi kattila puhtaaksi. Jos tämä ei tehoa pohjaanpalaneeseen likaan, toista käsittely. Huuhtele vedellä ja kuivaa astia puhtaaksi. Teräsvillaa voi myös käyttää, mutta se naarmuttaa kattilan pohjan, jolloin seuraavalla palamiskerralla puhtaaksi saaminen on edellistä vaikeampaa.

5. Suihkunpään puhdistus sitruunahapolla

Kylpyhuoneen suihkunpäät voivat kerätä huomattavan määrän kalkkia itseensä vuosien saatossa. Suihkun puhdistus sitruunahapolla toimii samalla tavalla myös esimerkiksi kylpyhuoneen ja keittiön hanojen puhdistukseen.

Mitä tarviset:

 • 50 grammaa sitruunahappoa
 • 1 litra lämmintä vettä

Sekoita sitruunahaposta ja vedestä pesuliuos, ja irroita suihkunpäät letkuista. Anna suihkun pään olla liuoksessa pari tuntia. Huuhtele kunnolla ja laita takaisin kiinni. Päästä tämän jälkeen hieman vettä suihkusta, jotta sitruunahappoa ei joudu seuraavan suihkuttelijan niskaan.

6. Ruosteenpoisto ja sitruunahappo

Ruosteen käsittely sitruunahapolla toimii vaikkapa silloin, kun tarkoituksena on poistaa ruostetta esimerkiksi ruostuneista keittiövälineistä tai muista pienistä kappaleista. Ruosteenpoisto sitruunahapolla vaatii kuitenkin hankausta, joten kumihanskat ja hankaussieni on hyvä hankkia.

Mitä tarvitset:

 • 50-100 grammaa sitruunahappoa
 • 1 litra lämmintä vettä
 • Muoviastia
 • Hankaussieni
 • Kumihanskat

Laita ruosteiset osat tai keittiövälineet muoviseen säilytysastiaan ja kaada päälle lämmintä vettä niin paljon, että osat peittyvät. Sekoita sekaan 50-100 grammaa sitruunahappoa, sekoita ja anna kemiallisen reaktion hoitaa homma:

Hetken kuluttua huomaat, miten ruoste ja sitruunahappo alkavat vaikuttaa keskenään. Ruosteiset teräspinnat alkavat kuplia sitruunahapon vaikutuksesta. Anna vaikuttaa noin tunti, jonka aikana ruoste alkaa pikkuhiljaa pieninä hippuina irrota teräksen pinnasta. Tunnin jälkeen laita kumihanskat käsiin ja hankaa teräspinta kiiltäväksi. Tämän jälkeen kuivaa osat kunnolla ja muista öljytä ne, ellet halua, että ne ruostuvat uudelleen.

Sitruunahappo toimii hyvin etenkin teräksisten kappaleiden ruosteen poistajana. Muihin poistomenetelmiin verrattuna sitruunahappo on luonnollisempi ja ympäristöystävällisempi ruosteenpoistaja kuin useimmat synteettiset kemikaalit.

7. Metalliesineiden kiillotus sitruunahapolla

Kaipaavatko metalliesineet kiillotusta? Koita sitruunahapon vaikutusta metalliesineisiin. Etenkin messinki, kromi ja kupari ovat sellaisia metalleja, joiden käsittelyyn sitruunahappo soveltuu.

Mitä tarviset:

 • Litra vettä
 • 1-2 ruokalusikallista sitruunahappoa
 • Muoviastia

Laita kiillotettava kuparinen, messinkinen tai krominen esine muoviastiaan, kaada päälle vettä ja sekoita sekaan 1-2 ruokalusikallista sitruunahappoa. Anna vaikuttaa vähintään tunti, ja hankaa esineet hellästi puuvillaisella liinalla tai hankaussienellä kiiltäviksi.

Sitruunahappo kiillottaa tehokkaasti messinkiä, kromia ja kuparia. Kun käyttömetallit ovat pitkään tekemisissä huoneilman kanssa, niiden pinta hapettuu, muodostaen kerroksen esimerkiksi kuparioksidia. Vaikka sitruunahappo ei pysty itsessään reagoimaan itse metallin kanssa liuoittamalla metallia, se toimii tehokkaasti nimenomaan hapettuneen yhdisteen kanssa. Tämän lisäksi sitruunahappo irrottaa käyttömetallien pinnoista myös rasvaa ja likaa.

8. Silitysraudan puhdistus sitruunahapolla

Mitä tarvitset:

 • 0,5 litraa vettä
 • 2 ruokalusikallista sitruunahappoa
 • Käsipyyhe

Valmista vesi-sitruunahapposeos, ja anna käsipyyhkeen liota seoksessa hetki. Tämän jälkeen kuumenna silitysrauta puuvillan silityslämpötilaan ja silitä pyyhettä kunnolla 5-10 minuuttia. Tällä konstilla saat suurimmatkin tahrat pois silitysraudasta. Jos vesisäiliöön on saostunut kalkkia, voit huuhdella vesisäiliön sitruunahappovedellä. Ole kuitenkin tarkkana, että et jätä sitruunahappoa silitysrautaan, joten huuhtele hyvin.

Silitysraudan metallipintaan kehittyy vuosien saatossa tahroja silitysraudan käytöstä ja silitetyistä vaatteista. Silitysraudan eri osiin voi saostua myös kalkkia. Jos silitysrauta ei luista tai silitysrauta on likainen, testaa sitruunahappoa silitysraudan pohjan puhdistamiseen. Silitysraudan puhdistus riippuu myös pinnoitteesta: Jos pohjan pinnoite on alumiinia, se on herkkä kemikaaleille. Sitruunahappo toimii myös alumiinipinnoitteisen silitysraudan pohjan puhdistukseen.

Lue myös: 10 syytä, miksi tilata kotisiivous

9. Kylpyhuone: Kaakelien puhdistus sitruunahapolla

Kaakelit ja kalkkisaostumat kuuluvat valitettavasti jokaiseen pesuhuoneeseen. Sen sijaan että pistäisit hulppeita summia nestemäisiin pesuaineisiin, kannattaa koittaa sitruunahappoa myös kaakelien puhdistukseen.

Vaatteiden tahranpoisto ja kaakelien pesu onnistuvat sitruunahapon ja veden avulla. Myös tavallinen ruokasuola voi auttaa.

Mitä tarvitset:

 • 1 litra vettä
 • 50 grammaa sitruunhappoa
 • Suihkepullo
 • Hankaussieni
 • Kumihanskat

Sitruunahappo toimii kylpyhuoneessa lähes kaikkiin eri pintoihin. Sekoita suihkepulloon happovesi. Hinkkaa kaakelien saumat ja kalkkisaostumat seinä- ja lattiakaakeleista seoksella. Samaan syssyyn sitruunahappo toimii myös lavuaarin ja vessanpöntön kalkkisaostumien poistamiseen.

10. Kylpyhuone: Peilien puhdistus sitruunahapolla

Myös vessojen peilit ovat tavanomaisia ongelma-alueita, jotka keräävät kosteuden mukana kalkkia. Yllämainittu
suihkepullollinen sitruunahappoliuosta kiillottaa peilit ilman ongelmia, ja kuitenkin niin, että peilit myös pysyvät
puhtaana kuivuessaan (toisin kuin vesipesulla).

Mihin sitruunahapon teho siivouksessa perustuu?

Sitruunahappo ja kalkinpoisto

Sitruunahappoa käytetään siivouksessa varsinkin kalkinpoistossa. Tässä kerromme hieman kemiallisesti siitä, mihin sitruunahapon teho perustuu kalkinpoistajana. Riippumatta mitä happoa käytetään kodin pintojen puhdistukseen, puhdistusmekanismi on sama: Vesijohtovesi sisältää syystä tai toisesta lisättyä kalkkia. Kalkki kerääntyy niihin kodinkoneisiin, laitteisiin ja paikkoihin, joissa käytetään vesijohtovettä. Kertynyttä kalkkia kutsutaan kalkkisaostumaksi. Kun kalkkia on kerääntynyt tarpeeksi, sen alkaa huomata jo paljaalla silmällä.

Kalkki on emäs, sitruunahappo on happo. Nämä kaksi yhdistettä käynnistävät kemiallisen reaktion, kun ne joutuvat kosketukseen keskenään (reaktion vahvuus riippuu tietysti siitä kuinka vahva happo on kyseessä). Kun kalkki  eli kalsiumkarbonaatti kohtaa hapon, kertynyt kalkki alkaa liueta (tai siis kalkkisaostumasta liukenee ioneja, ei tästä sen enempää), ja tämän niin kutsutun happoemäsreaktion eli neutraloitumisen seurauksena kalkkisaostuma liukenee sitruunahappoveteen. Jotta kemiallinen tasapaino säilyy, kalkkisaostuma liukenee sitruunahapolla kyllästettyyn pesuveteen niin kauan, että seos on taas kemiallisesti tasapainossa, toisin sanoen siihen asti, että kalkkisaostuma on kadonnut, jos sitruunahappoa on riittävästi tarjolla. Okei, tämä selostus meni ehkä askeleen liian pitkälle siivoukseen liittyen, mutta onhan se hyvä tietää, miksi sitruunahappo on niin tehokas puhdistusaine.

Sitruunahapon käyttö – Sekoitussuhde

Sitruunahappoa myydään apteekeissa ja kaupoissa jauheena, jonka sekoitussuhde puhdistusaineena riippuu puhdistettavasta pinnasta. Yksi tunnetuista sitruunhappomerkeistä on Apteekkarin sitruunahappo. Päivittäistavarakaupoista ainakin Tokmanni ja Puuilo myyvät sitruunahappoa siivouskäyttöön.

Alla olevasta listasta näät yleisimmät kodin siivoustoimenpiteet, joihin sitruunahappoa voi käyttää, ja kuinka paljon sitä tulee annostella. Sitruunahapon laimennus tehdään yksinkertaisesti sekoittamalla sitruunahappo lämpimään tai kuumaan veteen. Vaikka kyseessä on luonnollinen tuote, kannattaa silti varoa höyryjä, sillä sitruunahappohöyry voi kirvelee mukavasti joutuessaan kosketuksiin silmien tai nenän limakalvon kanssa. Kuumaan veteen liotettu sitruunahappo toiminee puhdistuksessa paremmin kuin kylmään veteen sekoitettu sitruunahappo. Sitruunahappoa myydään yleensä 50 gramman, 100 gramman ja kilon pusseissa. 50 gramman pussi sitruunahappoa on suunnilleen 3-4 ruokalusikallista, joka riittää tavallisessa pintojen puhdistamisessa ja kalkkisaostumien liotuksessa noin litraan vettä. Tätä sekoitussuhdetta voidaan käyttää esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelien ja tasojen puhdistuksessa, kuin myös  kahvinkeittimen tai vedenkeittimen kalkkisaostumien liottamisessa.

Sitruunahapon sekoitussuhde siivouksessa:

50 grammaa sitruunahappoa / 1 litra vettä.

Jos käsitellään laajoja alueita, voi sitruunahapon määrästä tässäkin vielä nipistää, ja laittaa 50 grammaa happoa 2 litraan vettä. Vaatteiden tahranpoistoon ja kodinkoneiden kalkinpoistoon sitruunahappoa tulee annostella hieman eri tavalla, ja yleisimmät laimennus- ja sekoitussuhteet löydät alla olevasta listasta.

Etikka vai sitruunahappo?

Myös etikkahappoa voi käyttää kaikkiin kyseisiin siivousoperaatioihin. Sitruunahappo on hieman happamampaa kuin etikkahappo, joten se voi toimia tahranpoistajana ja etenkin pinttyneen kalkin poistossa hieman tehokkaammin
kuin etikka. Sitruunahapon käyttöä kuitenkin puoltaa toinen asia: Sitruunahapon ja pesuveden sekoitus tuoksuu raikkaalle, kun taas etikan käyttämisestä siivoukseen voi jäädä hieman pistävän tuoksu.

Jos verrataan hintoja, niin sitruunahappo on toisaalta etikkaa kalliimpaa. Sitruunahapon hinta on noin 20 euroa/kilo, kun parilla kympillä saa helposti 10 litraa Rajamäen väkiviinaetikkaa. Sitruunahappoa voi kuitenkin sekoittaa veteen tarpeen mukaan, joten karkeasti laskettuna etikan käyttö voi tulla ehkä muutaman euron edullisemmaksi kuukaudessa.

Tässäpä tätä ja hyvää joulun aikaa lukijoille. Jos tulee muita vinkkejä sitruunahapon käyttämiseen puhdistuksessa,
laitappa meille sähköpostia osoitteeseen siivousvinkit[at]siististi.com tai ota yhteyttä suoraan nettilomakkeella. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös