Siisti koti, siistimpi arki.

Takan ja kaakeliuunin puhdistus

Takan puhdistus kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa.

Takan tai kaakeliuunin puhdistus on yleinen puhdistustoimenpide, joka kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Monille omakotitaloasujille takan puhdistus voi olla hieman vastenmielinen toimenpide noen ja lian takia. Puhdas takka ja erityisesti puhdas piippu kuitenkin lisäävät takkanautintoa ja tulisijan käytön turvallisuutta. Lisäksi mitä enemmän pienhiukkasia poistuu savupiipun kautta, sitä vähemmän niitä jää sisätilojen hengitysilmaan. Takan puhdistus onkin siisteyden lisäksi myös turvallisuus-, ja terveyskysymys.

Kannattaa myös tutustua pelastuslaitosten ohjeeseen turvallisesta tulisijan käytöstä.

Takan puhdistus kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa. Jos satut kuulumaan niin onnekkaisiin suomalaisiin, jotka saavat nauttia takan tai kaakeliuunin tunnelmasta ja lämmöstä talvikuukausien kylminä iltoina, takan tai kaakeliuunin puhdistus ei luultavasti ole sinulle vierasta. Puulämmitteiset uunit, kuten takat ja kakluunit ovat suosittu elementti sekä nykyaikaisissa kodeissa että vanhemmissa pirteissä. Lisäksi mitä pidemmälle omaa mökkisesonkia venyttää, sitä parempi vaihtoehto on hankkia myös mökille varaava takka.


Kuinka usein savupiipun nuohous tulee tehdä?
Muista myös, että lain mukaan savupiipun nuohous tulee teetättää vähintään kerran vuodessa, jos tulisija on jatkuvassa käytössä. Mökeillä nuohous tulee tehdä vähintään 3 vuoden välein.

Varaavien takkojen päähyödyt ovat tietysti lämmön varaus ja tunnelman luonti. Vaikka takka tai kaakeliuuni tekee omasta kodista astetta viihtyisämmän, on syytä pohtia myös puulämmitteisen ja varaavan takan käytännöllisyyttä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka takan puhdistus ja ylläpito saadaan pidettyä siedettävällä viihtyvyyden tasolla. Jos sinusta tuntuu, että et tiedä mistä puhdistusoperaatio pitäisi aloittaa, lue vinkit alta.

Suosituimmat vinkit

Tarvitsetko muita vinkkejä siivoukseen ja puhtaanapitoon? Tässä muutamat suosituimmista artikkeleistamme:

Kodin pintojen puhdistus sitruunahapolla – 10 vinkkiä!
Lattiakaivon ja hajulukon puhdistus
Kalkinpoisto kodin pinnoista 
Keittiön puhdistus ruokasoodalla

Takan tai kaakeliuunin puhdistus: Nämä tarvitset

 • Sanomalehteä
 • Takan puhdistusaine
 • Takkalapio ja -harja
 • Ämpäri
 • (Käytöstä poistettu) hammasharja
 • Kaavin (metallinen)
 • Tahranpoistoaine
 • Lattianpesuaine ja juuriharja
 • Liuskekiviöljy ja harja
 • Takan lasin puhdistusaine ja liina
 • Takkamaali
 • Keskijäykkää teräsvillaa
 • Vanha pyyhe tai muu riepu
 • Työvaatteet tai muut vaatteet, joita pieni noki ei haittaa 🙂
 • Työhanskat
 • Kuumakestävää maalia (tarvittaessa, esim PROF)

Tätä listaa ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta etenkin jos mielessä on takan kokonaisvaltainen puhdistus, on hyvä pitää valtaosaa listan asioista lähistöllä. Samalla ohjeella onnistuu sekä tiilitakan että vuolukivitakan puhdistus, joskin vuolukivitakan puhdistuksen lopputulos on yleensä puhtaampi pintamateriaalista johtuen.

Takan puhdistus noesta ja liasta

 1.  Noen puhdistus takastaTakan lasiluukun puhdistus onnistuu myös tuhkalla.
  Vaihda siivousoperaatioon sopivat vaatteet päälle ja laita työhanskat käteen ennen takan puhdistamista. Siirrä huonekalut, rullaa matot ja suojaa lattia sanomalehdillä. Tyhjennä palamattomat puut tulipesästä ja tuhkat tuhkaluukusta ämpäriin. Aloita takan puhdistus noesta puhdistamalla takka harjalla sisäpuolelta, mielellään aloittamalla takaseinästä. Pyyhi tämän jälkeen tulipesän alataso harjalla tai vielä parempi, imuroi koko takka  huolellisesti.
 2. Tarkista/korjaa tulipesän tiilet
  Tarkista tulisijan takaosa ja sivut. Pahasti vaurioituneet tiilet kannattaa jossain vaiheessa vaihtaa uusiin, mutta halkeilleet tiilet voidaan paikata takan korjausmassalla. Jos korjaat halkeamia tai reunalaastia korjausmassalla, muista puhdistaa tiilet tuhkasta ja pölystä. Työnnä tämän jälkeen rohkeasti korjausmassa veitsellä tai kaapimella paikoilleen. Kannattaa huomioida, että korjauksen jälkeen massa tarvitsee vielä takan lämpöä kiinnittyäkseen kunnolla.
 3. Takan pesu
  Puhdista tulipesä ja sen ympäröimät tiilet lämpimällä saippuavedellä ja juuriharjalla. Tämä on operaation likaisin osa, joten pyhävaatteissa tulipesää ei kannata alkaa hankaamaan.
 4. Takan saumauslaastin puhdistaminen/korjaaminen
  Vanha hammasharja on juuriharjan ohella yksi parhaista työkaluista takan etualan ja ulko-osan kaakeleiden puhdistukseen. Jos saumauslaastia uupuu joistain kohdista, myös uusi saumauslaasti on suhteellisen helppo laittaa paikoilleen. Käytä tarkoitukseen kuumakestävää saumauslaastia. Levitä laasti kaakeleiden väliin, ja käytä kaavinta saadaksesi saumoista suorat. Käytä seuraavana päivänä puhdistusliinaa tai juuriharjaa ylimääräisten saumalaastien poistamiseen.
 5. Haastavien tahrojen poistaminen takasta
  Jos yleispuhdistuksen jälkeen takkaan jää vielä hyvin hankalasti lähteviä tahroja, niihin tehoaa yleensä takan puhdistusaine. Lisää takan puhdistusaine tahroihin ja anna vaikuttaa ohjeen mukaisesti 30 minuutista pariin tuntiin. Raaputa tämän jälkeen tahra puhtaaksi juuriharjalla ja saippuavedellä. Puhdista vielä lopuksi alue rätillä ja vedellä. Kun tahra-alue on täysin kuiva, voit puhdistaa kaakelit tai tiilet puhtaalla liinalla.
 6. Takan metalliritilän puhdistus
  Puhdista ruoste metalliritilästä ja muista metallipinnoista teräsharjalla tai saippuattomalla teräsvillalla. Levitä tämän jälkeen levitä kuumakestävää maalia niihin pintoihin, joista haluat tehdä uuden veroiset. Kiillota parin tunnin päästä maalatut pinnat metalliharjalla.

Takan pesu ja uunin yleiskunto

Takan tai kaakeliuunin yleiskunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa, esimerkiksi kesän lopulla ennen takkasesongin alkamista. Kun takka on ollut pitkään käyttämättömänä, on hyvä tarkastaa takan sisä-, ja ulkopuolen yleiskunto, tarkistuttaa korjattavat maalipinnat ja tarvittaessa tilata uusia osia takkaan.

Takan lasiluukun puhdistus

Takan puhdistus noesta kannattaa tehdä vaikkapa kerran kuussa, jolloin koko operaatiosta selviää pelkällä kostealla puhdistusliinalla. Takan lasiluukun puhdistus on siivoustoimenpide, joka tulee varmasti tehtyä useammin kuin koko takan puhdistus. Takan lasiluukku kerää nokea paljon puunpoltosta syntyvää nokea, ja nokisen lasin puhdistus vaihtaa parhaimmillaan koko huoneen valaistusta ja tunnelmaa. Noen poisto lasista on helppoa, mutta jos noki on pinttynyt lasiin, takan lasiluukun puhdistus kannattaa tehdä tähän soveltuvilla kemikaaleilla. Pinttymistä vastaan on helpointa taistella luonnollisesti puhdistamalla takan lasiluukku säännöllisesti.

Takan lasin puhdistusaineita löytyy kaikista suuremmista kaupoista, mutta pienellä vaivalla säästät rahaa jos teet takan puhdistusaineen itse.

Takan lasin puhdistaminen – Nämä tarvitset

Takan lasiluukun puhdistukseen tarvitset parhaimmillaan vain takan puhdistusaineen ja nihkeän liinan. Toinen vaihtoehto on käyttää hyväksi palamisen sivutuotteena syntyvää tuhkaa. Kolmas vaihtoehto on käyttää takan luukun puhdistukseen viinietikkaa ja ammoniakkia.

Ennen takkalasin puhdistamista: Varmista, että takka on kylmä, ja nosta ovet saranoiltaan irti. Aseta lasit joko lattialle tai keittiön pöydälle pyyhkeen päälle. Näin puhdistaminen on huomattavasti helpompaa, ja saat puhtaamman lopputuloksen. Takan lasin puhdistus noesta voi olla yllättävän likaista puuhaa, joten etenkin kesäaikaan kannattaa suosia lasien pesua ulkotiloissa.

 1. Vaihtoehto: Tämä vaihtoehto on luonnollisesti kaikista helpoin, tosin se vaatii takan lasiluukun puhdistusaineen ostamista. Suosittuja takan lasiluukun puhdistusaineita ovat esimerkiksi Kastorin NokiPois-puhdistusaine, Clas Ohlsonilta saatavat Sootoff ja HG, ja Muurikka Monipuhdistaja. Myös takkaluukkujen ja tulijsijatuotteiden valmistaja Pisla pitää valikoimissaan takkaluukun puhdistusaineita. Käytä pyyhkimiseen nihkeää liinaa tai muuta rättiä. Suihkuta takkalasin puhdistusaine lasin sisäpintaan ja anna vaikuttaa ohjeen mukaisesti, yleensä noin 5-20 minuuttia. Tämän jälkeen puhdista lasit pyyhkimällä lasit hellävaraisesti ympyräliikkeellä, ja lopuksi puhdista noen pesuaine huuhdellulla rätillä. Helppoa ja vaivatonta.
 2. Vaihtoehto: Lasisen takkaluukun puhdistus säännöllisesti on helppo tehdä tuhkalla. Tämä kuulostaa erikoiselta, mutta pinttynyt noki lähtee helposti ylijäämätuhkan avulla. Kerää siis tulipesästä kertynyt tuhka omaan astiaansa ja dippaa nihkeä pesuliina tai kasteltu sanomalehti tuhkaan. Hiero lasi puhtaaksi pinttyneestä noesta tuhkalla muutaman kerran ja puhdista sitten kostealla siivousliinalla. Viimeisen silauksen voit antaa tavallisella lasinpuhdistusaineella.
 3. Vaihtoehto: Tee-se-itse takan lasiluukun puhdistusaine: Takan lasiluukun puhdistukseen voit käyttää viinietikka-ammoniakkiseosta. Tähän tarvitset yhden desilitran viinietikkaa, puoli litraa vettä ja yhden teelusikallisen ammoniakkia. Laita seos spraypulloon ja ravista hyvin. Suihkuta omatekoinen takkalasin puhdistusaine lasiin, ja anna vaikuttaa puoli minuuttia. Puhdista tämän jälkeen nihkeällä liinalla, ja toista käsittely muutaman kerran kunnes lasi on puhdas. Tätä samaa pesuainetta voi käyttää myös kaakelin saumauksen puhdistukseen. Huomioi, että ammoniakki on hyvin emäksistä ja siksi ärsyttää esimerkiksi ihoa ja silmiä. 

Riippumatta siitä, minkä puhdistustavan valitset, kannattaa muistaa säännöllinen takkalasin puhdistus. Parhaimmillaan saat takkalaseista säännöllisellä puhdistuksella noen irti pelkällä kostealla pyyhkeellä.

Vieritä ylös