Siisti koti, siistimpi arki.

Tapetin puhdistaminen – Millä tapetti puhtaaksi?

Lasikuitutapetti on yleinen ja pesukestävä tapetti.

Onko oman kodin tapetti nähnyt jo parhaat päivänsä? Tapetin puhdistus tai tapetin pesu on suhteellisen helppo tapa saada tapetista taas uuden näköinen! Ajan kuluessa huonepöly ja kosteus voivat värjätä ja tummentaa varsinkin kirkkaita tapettisävyjä, kuten valkoista tapettia. Elämisen jälkinä tapetit siis tummuvat hieman eri sävyisiksi kuin alkuperäisesti oli tarkoitus. Lisäksi erityisesti ketittiön tapetti voi tummentua hellan ja uunin ympäristöstä pitkäaikaisen ruoanlaittoharrastuksen seurauksena. Kun kokataan öljyllä, vesihöyryllä tai rasvalla, voi tapetti imeä itseensä uusia ei-haluttuja sävyjä. Erityisesti ongelma on, jos liesituuletin on tukossa. Ennen kuin teet seinille mitään, kannattaakin tarkastaa että liesituuletin on puhdistettu kunnolla.

Tapetin puhdistus riippuu tapettimateriaalista. Kuitutapetin puhdistaminen on helpompaa kuin esimerkiksi tekstiilitapetin.

Vanhempien kylppäreiden lisäksi myös trendikkäissä kylpyhuoneissa tuppaa näkemään tapetteja kaakelien sijaan. Kylpyhuoneiden suuri kosteus ja vesiroiskeet voivat tehdä hallaa tapetin ulkopinnalle ja sen värille. Tapetin tummuminen voi tapahtua sadalla muullakin tavalla, mutta tässä nyt mainitsimme nämä yleisimmät.  Vaikka tapetin vaihto tai päällemaalaus voisi tulla kyseeseen, tapetista saa onneksi uuden näköisen myös puhdistamalla. Tapetin puhdistaminen ja pesu onnistuu helposti muutamilla erilaisilla menetelmillä. Tsekkaa alta miten tapetin puhdistaminen tapahtuu haluamallesi seinämateriaalille.

Lue myös: Takan ja kaakeliuunin puhdistus

Ennen kun tapetin pesu-operaatio aloitetaan, tulee selvittää mitä materiaalia oma tapetti on. Vinyylitapetti on nykyään yksi suosituimmista tapettilaaduista, joskin myös tavalliset tapetit ovat raaka-aineiden ja materiaalien myötä (onneksi) takaisin muodissa. Näin ollen nykyään on paljon tapettivaihtoehtoja joista valita, mutta toisaalta jokaiselle tapettimateriaalille on hieman omanlainen puhdistusmenetelmä.

 

Tapetin puhdistus: Tapetin pesun voi tehdä vain tietynlaatuisille tapeteille.Erilaiset tapetit

 • Lasikuitutapetti: Lasikuitutapettia käytetään erityisesti kerrostaloissa alkuperäisenä tapettina. Lasikuitutapetti kestää käytössä paremmin kuin muut tapettilaadut, ja sillä voidaan peittää esimerkiksi seinähalkeamia. Yleensä lasikuitutapetti on kevyesti kuvioitua. Lasikuitutapetti kestää hyvin saippuapesun ja yleisimmät tavalliset nestemäiset tahranpoistoaineet. Mikä parasta, lasikuitutapetti ei haalistu juurikaan ajan myötä. Lasikuitutapetti on yksi taloudellisimmista tapettilaaduista.
 • Vinyylitapetti: Vinyylitapetti on luultavasti maailman suosituin tapettilaatu, koska se on edullista ja helppokäyttöistä. Vanhemman vinyylitapetin kuosi voi mukailla hyvin kasarimaista muoviseinää ja plastiikkia, mutta nykyään vinyylitapettia saa esimerkiksi kivi-, puu-, tai sementtikuosilla. Vinyylitapetti kestää käytössä hyvin yli 10 vuotta, ja sitä käytetään erityisesti keittiö-, ja kylpyhuonetapetoinnissa. Vinyylitapetti kestää hyvin kosteutta ja tahraantumista, ja tämän myötä se on myös helpompi puhdistaa kuin valtaosa muista tapettilaaduista.
 • Kangastapetti: Kangastapetti on hintavampaa tapettia, jonka rakenteessa käytetään hyväksi tekstiilikuitua. Kangastapettia saa kuvioituna, kohokuvioilla, ja tekstiilikuvioisena. Kangastapetin tekemisessä käytetään erilaisia kangaslaatuja, ja eri kangastapettilaaduista voi löytää esimerkiksi silkistä tai sametista tehtyjä tapetteja, tai muita korkealaatuisia kankaita. Kangastapettien pesunkestävyys vaihtelee materiaalista riippuen, joten ole varovainen jos joudut puhdistamaan kangastapettia. Jos kangastapetti on tomussa, kannattaa tähän käyttää imurointia ja kuivapesua nestemäisten puhdistusaineiden sijasta.
 • Paperitapetti: Paperitapetti eli selluloosatapetti on hyvin perinteistä tapettia, jonka kiinnityksessä käytetään liisteriä. Paperitapetti antaa seinien hengittää, ja se kestää jonkin verran hankausta kostealla. Paperitapetin laaduissa on paljon eroja, ja tapetin laatu normaalisti korreloi vahvasti sen kanssa, miten vahvaa puhdistamista tapetti kestää.
  Bambutapetti: Bambutapetti on bambusta valmistettu ekotapetti, joka hengittää hyvin mutta kestää kosteutta huonosti. Bambutapetille ei suositella vesipesua.
 • Ei-kudottu tapetti eli kuitutapetti: Non-woven tapettia kutsutaan myös hybriditapetiksi, eli rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kuitutapetti kestää hyvin sekä pesua että valoa, jonka lisäksi sen kiinnitys on todella helppoa. Liisterisekoilun sijaa kuitutapetin saa seinään levittämällä tarkoitukseen tehtyä liimaa. Kuitutapetti on valmistettu polyesteristä ja selluloosasta, jonka lisäksi sen pinta on käsitelty vinyylipintaiseksi.
 • Valokuvatapetti: Valokuvatapetti eli fototapetti on omasta korkealaatuisesta valokuvasta tehty tapettikangas. Valokuvatapetti voi olla esimerkiksi haluttu maisemakuva tai perhepotretti (vaikkakin perhepotretti voi olla hieman pelottava täysikokoisena yöllä).

Huom: Ennen likaantuneen tapetin puhdistamista ota myös selvää, mitä materiaalia sen takana oleva seinä on. Tällä pienellä tarkistuksella tapetin pesu ei aiheuta päänvaivaa jälkikäteen.

Tapetin puhdistus: Nämä siivousvälineet tarvitset

 1. Mikrokuituliina
 2. Jatkovarsi
 3. Imuri
 4. Ämpäri
 5. Astianpesuaine
 6. Pesusieni
 7. Kumihanskat
 8. Etikka
 9. Pyyhe

Jos oma tapettisi on paperitapettia, kangastapettia tai bambutapettia:

1. Tapetin puhdistus

Puhdista tapetti kevyesti ilman nestettä: Tomun ja pölyn poistamiseksi paras väline on mikrokuituliina. Tämä on hyvä tehdä tapetille vähintään parin kuukauden välein. Hankaliin paikkoihin pääsee helposti käsiksi jatkovarrella. Mikrokuituliinan lisäksi tapetit voi myös imuroida. Yleensä luonnonkuidut tai kankaat eivät kestä etenkään saippualiuoksella hankausta tai muita kemikaaleja. Jos haluat välttämättä poistaa tahroja tahranpoistoaineella tällaisesta tapetista, kokeile tahranpoistoainetta esimerkiksi kulmaan tai sohvan taakse ennen putsausta.

Jos oma tapettisi on vinyylitapetti, kuitutapetti tai lasikuitutapetti:

Aloita tapetin pesu samalla tavalla kuin pesunkestämättömien tapettilaatujen puhdistus, eli pyyhi tapetti pölystä tai imuroi tapetti. Tämän jälkeen voit pestä tapetin.

Lue myös: Kattava opas muuttosiivouksen tekemiseen

2. Tapetin pesu

Lasikuitutapetti on yleinen ja pesukestävä tapetti.Vinyyli-, kuitu-, ja lasikuitutapetit ovat poikkeustapauksia, jotka voidaan puhdistaa tahranpoistoaineella. Ole kuitenkin huolellinen pesuoperaation aikana ja käytä oikeita välineitä. Esimerkiksi pesusieni on huomattavasti hellävaraisempi väline tapetin puhdistuksessa kuin juuriharja. Sekoita ämpärilliseen kädenlämpöistä vettä yksi desi astianpesuainetta. Tämän jälkeen dippaa pehmeä pesusieni saippualiuokseen ja purista ylimääräinen vesi pesusienestä pois.

Jos peset keittiön tapettia, pesuaineliuoksella saa normaalisti myös rasvatahrat pestyä. Jos tapetissa on kuitenkin vaikeita tahroja, älä ala hankaamaan niitä tässä vaiheessa pesuaineliuoksella useaan kertaan, vaan anna tapetin kuivua tai kuivaa pyyhkeellä.

3. Tapetin puhdistus vaikeista tahroista (pesunkestävät tapetit)

Tapetin puhdistus on helppoa siihen saakka, kunnes eteen tulee pinttynyt rasvalika tai esimerkiksi kuulakärkikynän muste. Jos kyseessä on pieni tahra esimerkiksi kuulakärkikynästä tai jälkikasvun kädenjäljistä, käytä puhdustusvälineenä tavallista pyyhekumia ja yritä poistaa tahra pyyhkimällä.

Rasvatahran poisto tapetista: Jos kyseessä on isokokoinen rasvatahra tai muu pinttynyt lika, voit koittaa pestä tahran etikka-vesilseoksella. Sekoita kahteen desiin vettä yksi desi etikkaa. Käytä samalla tavalla pesusienien avulla, ja huuhtele vielä uudestaan pelkällä vedellä.

Tapetin puhdistus liisteristä: Jos olet irroittamassa tapettia seinästä, liisterin poisto onnistuu hyvin kristallisoodaliuoksella. Lue ohjeet kristalli-, eli kidesoodaliuoksen tekemiseen tästä!

Vieritä ylös