Siisti koti, siistimpi arki.

Tietokoneen puhdistus

Tietokoneen puhdistus tehdään paineilmalla ja nihkeällä siivousliinalla.

Tietokoneen puhdistus tarkoittaa tässä artikkelissa tietokoneen fyysistä puhdistusta. Tietokoneen puhdistuksella voidaan tarkoittaa myös tietokoneen tietojen puhdistamista, johon on olemassa monia hyviä ilmaissovelluksia, suosituimpana ehkä CCleaner. Kokemuksia CCleanerin ja muiden maksullisten tai ilmaisohjelmien käytöstä kannattaa katsoa esimerkiksi Mikrobittiä tai muita alan julkaisuja. Toisaalta tietokoneen puhdistus tarkoittaa myös sitä, millainen netti itsellä on. Hitaalla netillä kone voi tökkiä, vaikka fyysistä puhdistustarvetta koneella ei olisikaan. Jos käytössä on puhelimen wifi, puhelinliittymä vertailu auttaa nopeamman liittymän etsimisessä!

Miten usein tietokone kannattaa puhdistaa?

Tietokone kannattaa puhdistaa pari kertaa vuodessa sisäpuolelta. Pöytäkoneen puhdistus käy näppärästi myös sisäpuolelta, ja etenkin jos tietokone tuntu hidastelevan, eikä sitä ole puhdistettu aikoihin, komponentteihin ja tuulettimiin kertynyt  pöly voi hidastaa tietokonetta.

Pöytäkonetta kannattaa pitää nimensä mukaisesti pöydällä eikä pöydän alla. Pöydän alle kertyy enemmän pölyä, joka vääjäämättä kertyy myös prosessorin kotelon sisäpuolelle.

Tietokoneen puhdistus pölystä – Pöytäkoneen puhdistus

Mitä tarvitset:

 • Mikrokuituliina
 • Nihkeä puhdistusliina
 • Näytön puhdistusainetta
 • Näppäimistön puhdistuslimaa
 • Paineilmapullo
 • Ruuvimeisseli
 • Imuri

Tietokone näyttää sisäpuolelta kasalta komponentteja. Tietokoneen puhdistuksessa sisäpuolelta kannattaa olla tarkka ja varovainen.

Ennen tietokoneen puhdistusta kannattaa ottaa siivousvälineet esiin ja käden ulottuville. On suositeltavaa olla käyttämättä pölynimuria tietokoneen kotelon sisäpuolen puhdistamiseen niin, että imuria käytettäisiin suoraan kotelon sisällä. Tietokoneen komponentit ovat herkkää tavaraa, joten kannattaa imurin sijaan kokeilla paineilmaa.

Paineilmapulloja saa tilattua esimerkiksi Verkkokauppa.comista, ja niiden hinta on viidestä eurosta pariin kymppiin. Yhdellä paineilmapullolla puhdistaa tietokoneen useaan otteeseen. Myös sivellin tai vanha hammasharja voi olla kätevä ratkaisu sellaisten pienten kolojen puhdistamiseen, johon paineilma tai mikrokuituliina eivät pääse.

 1. Sammuta tietokone. Koneen kotelon avaaminen on tehty useimmissa malleissa
  onneksi hyvin vaikeaksi ilman johtojen irroittamista. Jos et tiedä, mikä johto menee mihinkin aukkoon, kannattaa tässä vaiheessa ottaa puhelimella kuva johdoista, jotta niiden takaisinkytkentä onnistuu helposti.
 2. Irroita virtakaapeli, nettikaapeli ja muut johdot koneesta.
 3. Avaa tietokoneen sivu- tai takapaneeli. Prosessorit ovat hieman erilaisia, mutta useimmat kotelot saa auki parin ruuvin irroittamisella ja pienellä venkslauksella.
 4. Jos tietokoneet ovat sinulle tuttuja, voit myös irroittaa muistikammat ja kiintolevy, mutta jos et tiedä mitä nämä osat ovat, niitä ei tarvitse irroittaa.
 5. Jos edellisestä kerrasta on aikaa, yllätyt varmasti, kuinka täynnä pölyä kotelo on. Jotta kallisarvoiset ja herkät tietokoneen osat saadaan pysymään hengissä, suihkuta paineilmalla vaiheittain noin 10-15 sentin etäisyydeltä ensin pienimmät kolot, sen jälkeen tietokoneen isommat osat. Suihkuta paineilmaa sivusuuntaisesti käynnissä olevaa imuria kohti. Näin saat pölyn helposti irroitettua tietokoneen sisäpuolelta ilman, että pölyhiukkaset jäävät pyörimään kotelon sisälle. Suihkuta ensin kotelon muut osat ja sen jälkeen pohjakerros.
 6. Tietokoneen prosessorin pohjalle on luultavasti kertynyt iso kerros pölyä. Suihkuta pöly ensin paineilmalla. Jos pöly on tarttunut tietokoneen pohjaan eikä lähde paineilman avulla, puhdista loput ylimääräiset pölyt mikrokuituliinalla. Jos mikrokuituliinakaan ei auta, voit käyttää nihkeää puhdistusliinaa. Älä kuitenkaan puhdista tietokonetta sisäpuolelta liian märällä rätillä.
 7. Viimeisenä suihkuta vielä tietokoneen tuulettimet, sillä ne keräävät pölyä paljon ja voivat vaikuttaa myös siihen, kuinka helposti tietokone kuumenee kun se on käynnistettynä. Tietokoneessa on tavallisesti vähintään pari tuuletinta. Tuulettimen puhdistus paineilmalla kannattaa tehdä tarkasti, eikä käyttää liikaa paineilmaa tähän. Muutenkin paineilman kanssa saa olla tarkkana, sillä se on hyvin kylmää. Näin vältät tietokoneen komponenttien vahingoittumisen.
 8. Puhdista lopuksi kotelon tuuletusaukot ja muut aukot.
 9. Puhdista tämän jälkeen tietokoneen kotelo ulkopuolelta pyyhkimällä tietokone kauttaaltaan nihkeällä puhdistusliinalla. Varo käyttämästä liian märkää rättiä.
 10. Liu’uta kotelo paikoilleen ja kiinnitä ruuvit, ja kiinnitä johdot.

Ei se niin vaikeaa ollut, vai mitä?

Lue lisäksi: Näin käytät sitruunahappoa puhdistusaineena.

Tietokoneen näytön puhdistus

Tietokoneen näytön puhdistukseen tarvitset puhtaan siivousliinan ja näytön puhdistusainetta. Näytön puhdistusaineita myydään elektroniikkaliikkeissä joko geelinä, liinana tai suihkepullossa. Googlesta tätä tavaraa löytää helpoiten kirjoittamalla hakusanaksi “Screen cleaner”. Samaa mönjää voi käyttää myös esimerkiksi tv:n puhdistamiseen. Käytä näytön puhdistuksessa pehmeää mikrokuituliinaa tai puuvillaista puhdistusliinaa. Puhdista näytön takaosa nihkeällä puhdistusliinalla, mutta varo sohimasta liikaa johtojen aukkoja.

Tietokoneen näppäimistön puhdistus

Pöytätietokoneen näppäimistön puhdistuksessa voi käyttää nihkeää puhdistusliinaa. Näppäinten
väliin on usein kertynyt vaikka minkälaisia sinne kuulumattomia hiukkasia. Irroita näppäimistö
koneesta ja pyyhi näppäimet päällisin puolin nihkeällä liinalla. Näppäimet lähtevät useimmissa malleissa irti, joten voit varovasti irroittaa näppäimet ja puhdistaa näppäimistön tämän jälkeen paineilmalla. Tässäkin kannattaa käyttää hyväksi havaittua niksiä ja ottaa kuva näppäimistöstä ennen näppäinten irroittamista, jotta tiedät missä järjestyksessä vaikkapa Esc, Alt ja Ctrl – näppäimet olivatkaan.

Tietokoneliikkeistä saa myös näppäimistön puhdistamiseen käytettävää limaa eli puhdistusmassaa. Tunnettu puhdistusmassamerkki on esimerkiksi Cyber Clean, joka maksaa pari euroa per tölkki. Puhdistuslimaa käytettäessä sinun ei tarvitse irroittaa näppäimiä erikseen, sillä lima valuu ennen osittaista kovettomusta myös näppäimistön väleihin. Liman käytön jälkeen puunaa näppäinten pinnat vielä nihkeällä siivousliinalla.

Läppärin eli kannettavan tietokoneen puhdistus

Kannettavan tietokoneen puhdistus on hyvä tehdä itse vain ulkopuolelta, sillä sisäpuolelta kannettava tietokone vaatii ammattilaisen puhdistuskäsittelyä.

Kannettavan tietokoneen puhdistus on kinkkisempi operaatio, eikä läppärin sisäpuolen puhdistusta ei kannata kotioloissa tehdä vaan viedä läppäri suoraan ammattilaisten puhdistettavaksi ja huoltoon. Jos  läppärissä on takuuta jäljellä ja käyttöjärjestelmä takkuaa, niin yksi mahdollisuus on viedä tietokone takuuhuoltoon puhdistettavaksi.

Vaikka kotoa löytyisivät työkalut kannettavan tietokoneen avaukseen, ei läppäriä kannata kotikonstein ruveta turhaan availemaan. Tämä johtuu  kannettavan tietokoneen rakenteista ja komponenteista. Etenkin tietokoneen kovalevy on erittäin, erittäin herkkä kapine, jonka hajoamiseen voi riittää pienikin sohaus tai pölypallo.

Kotisiivouksen tilaaminen – 10 asiaa jotka kannattaa ottaa huomioon

Kannettavan tietokoneen puhdistus ulkopuolelta tapahtuu samalla tavalla kuin pöytäkoneen puhdistus, ja näyttöön voi käyttää myös samaa tavaraa. Kannettavan tietokoneen näppäimistön näppäimet luultavasti eivät ole irroitettavia, mutta näppäimistön voi puhdistaa paineilmalla pölystä suhteellisen hyvin.

Näillä vinkeillä parannat puhtauden lisäksi luultavasti myös tietokoneen käyttöikää. Seuraavalla kerralla tietokonetta avatessasi huomaat, miten myös tietokoneen fyysinen puhdistus vaikuttaa käyttöjärjestelmän toimintaan!

Jos sinulla on kommentoitavaa tai kysyttävää, laitappa meille kommenttia allaolevaan kenttään tai sähköpostia osoitteeseen siivousvinkit[at]siististi.com.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös