Siisti koti, siistimpi arki.

Vaatekomerosta vauvanhuone – Vaatekaapin raikastaminen ja puhdistus

Vaatehuoneen tai vaatekaapin raikastaminen onnistuu useimmiten pelkän poistoilmaventtiilin kautta pitämällä ovea auki muutaman päivän.

Vaatekomeron ottaminen huonekäyttöön

Varastohuoneesta vauvalle huone

Hei vaan taas ja hyvää (toivottavasti aurinkoista) kevättalvea! Meille Siististi.comiin tuli muutama viikko takaperin kyselyä seuraavasta tilanteesta:

“Varastona 1,5v toiminut makuuhuone on tarkoitus palauttaa mh käyttöön vauvalle. Tavarat peräisin niin kutsutusta ’mummonmökki’ ympäristöstä joten haluamme varmistua että huone on raikkaassa kunnossa ennen käyttöönottoa. Tila n.15m2 sis vaatehuone. Huone tyhjä tavaroista mutta tilassa pöytä ja lipasto (tyhjä). Mitä siivoustoimenpiteitä suosittelette & mikä olisi arvioitu kustannus?”

Kysymys vaikuttaa alkuun ajateltuna hieman kinkkiseltä – Onhan kyseessä omalle jälkikasvulle tehtävä tila, joka toki halutaan priimakuntoon ennen oman taaperon tupaantuliaisia. Tässä tapauksessa vaatekomeroon verrattavissa on mikä tahansa säilytykseen käytetty oman talon osa, joka halutaan ottaa asuinkäyttöön tai vierashuoneeksi – puhutaan sitten jo varttuneen jälkipolven taakseen jättämästä leikkimökistä, vaatekaapista tai omakotitalon (eristetystä) vinttitilasta. Siivouksen pariin siis!

Vaatehuoneen tai varastohuoneen raikastaminen – Tuuletus

Vauvanhuoneeksi varaston saadaan muutettua perusteellisella siivouksella - Tähän ei kuitenkaan tarvita kuin imuri ja tavalliset siivousvälineet

Mainitussa tilanteessa jossa varastohuone muutetaan vauvahuoneeksi, ei luultavammin kuitenkaan vaadita mitään tavallista siivousoperaatiota suurempaa. Vaikka kyseinen varastohuone tai vaatehuone olisi toiminut vanhojen kalusteiden ja muun “mummonmökkitavaran” säilytyspaikkana, saa sen tuuletettua muutamassa päivässä sillä varauksella, että varastotilan ilmanvaihto toimii: Tärkeää on toki että vaatehuoneessa on poistoilmaventtiili, joka vetää (eli ei ole tukossa). Kun vaatehuonetta tuuletetaan tämän lisäksi ovi auki varastotavaran poissiirtämisen jälkeen, muualta asuinhuoneistosta tuleva ilma poistuu poistoilmaventtiilin kautta vaatehuoneesta. Tällöin poistoilmaventtiilin kautta poistuu myös ylimääräinen kosteus, joka on tottakai tarpeellista, jotta säilytystilat eivät homehdu. Tämä poistoilmaventtiilien käyttämisen periaate on sama, oli kyseessä sitten wc-huone tai vaatehuone. Pelkällä perustuuletuksella tällaisesta varastosta saa helposti raikkaan. Oman talon ilmanvaihtoon toki vaikuttaa myös se, mistä ilma tulee asuntoon. Rakentaja.fi – lehdessä on ilmestynyt hyvä artikkeli ilmanvaihdon kanssa pelailuun omassa kodissa.

Vaatehuoneen tai varaston puhdistus – Pinnat

Jos ja kun vaatehuone on nyt tyhjänä sinne jääviä huonekaluja lukuunottamatta ja tilaa on tuuletettu muutama päivä ovi auki, kannattaa huone imuroida viimeistään tässä vaiheessa. Imuroinnin voi tehdä myös ennen tuuletusta.
Tämän jälkeen huoneen seinille ja kattoon kerääntynyt pöly ja muu ylimääräinen roska voidaan puhdistaa lattiakuivaimella käyttäen haaleaa vettä, jossa on hieman yleispuhdistusainetta, kuten tavallista astianpesuainetta.  Seinien puhdistamisen ohessa kannattaa putsata myös huoneeseen jäävät tavarat, tässä tapauksessa lipasto ja pöytä.  Lattian puhdistamiseen voi käyttää tavallista nihkeää moppia. Yleispuhdistuaine riittänee hyvin, eikä tällaisessa huoneen muutosoperaatiossa varastoa puhdistettaessa kannatakaan käyttää mitään vahvempia pesuaineita, etenkin jos kyseinen huone tulee vauvakäyttöön. Puhdistuksen jälkeen kannattaa antaa tilan tuulettua ovi auki edelleen vähintään yksi vuorokausi.

Varaston tai vaatekaapin puhdistaminen – hinta ja aika

Aikaa tällainen siivous vie pari tuntia, tuuletuksien kanssa noin viikko. Jos talossa on tavalliset siivousvälineet, ei tähän pitäisi mennä muutamaa kymppiä enempää. Toinen vaihtoehto mahdollisimman hellävaraiseen puhdistukseen on ostaa jotain allergia- ja astmaliiton suosittelemaa yleispuhdistusainetta, kuten Kiilto Airi – kodinpuhdistajaa. Se on täysin hajusteetonta ja väriaineetonta ja sopii hyvin myös vaatehuoneeseen, eikä vuoden 2019 tietojen mukaan ole myöskään hinnalla pilattua hinta on hieman alle 3,5 euroa per litra.

Siivouspalvelun tilaaminen varaston puhdistukseen – Esimerkkinä 15 m2 tila, peruskuntoinen

Ammattilaisen tekemänä 15 neliön perussiivoukseen menee luultavasti kaksi tuntia, joten sen mukaan hinnaksi muodostuu 80-100 euroa, jos kotitalousvähennystä ei oteta huomioon. Kuitenkin kannattaa muistaa, että kotitalousvähennyksen käytössä on 100 euron omavastuu per vuosi, joten jos ei muuta kotitalousvähennyksen alaista työtä tule ostetuksi, ei kotitalousvähennystä saa käytettyä alle 100 euron siivouspalvelun tilaamisesta.
Näillä vinkeillä säilytystilat saa raikastettua ja tarpeen tullen muutettua vaikkapa vauvanhuoneeksi! Mukavaa kevättalven jatkoa kaikille lukijoille, kohta mennään jo kesää kohti! Jos sinulla on kysyttävää tai muuta kommentoitavaa, laita kommenttia alle tai lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected]!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös