Siisti koti, siistimpi arki.

Kotiapu auttaa useimmissa arjen askareissa

Kotiapua myönnetään kunnallisena sosiaalihuollon palveluna myös lapsiperheille. Tämä tarkoittaa sitä, että lastenhoitoapua, siivousapua tai apua kaupassakäyntiin saa myös kunnan tarjoamana palveluna.

Kotiapu on arkisten askareiden helpottamista. Kotiavun palveluita on useita, ja esimerkiksi tavallinen kotisiivous voi kuulua kotiapuun. Kotiapu sisältää useita samoja palveluja kuin kotipalvelujen tukipalvelut. Kotihoito ja kotiapu on helppo sekoittaa toisiinsa, ja tarkoittavatkin monilta osin käytännössä samaa asiaa. Kotiapu voi olla kotisiivouksen, ateriapalvelun tai muun kotona tapahtuvan palvelun lisäksi esimerkiksi kotisairaanhoitoa. Kotihoitoa voidaan pitää yhtenä kotiavun muotona, jonka suorittaa alan ammattilainen, yleensä lähihoitaja. Oli kyseessä sitten kotipalvelu tai kotihoito, ovat palveluntarjoajien säännöt samat.

Lue myös: Kotihoidon palveluseteli auttaa kotipalvelujen hankinnassa

Kotiapu vanhuksille

Vanhukset ovat yleisimpiä kotiapua tarvitsevia. Kotiapua ja kotipalveluja tarjoavat kunnat ja yksityiset yritykset. Kotiavun palvelut voivat sisältää tavallisten kotitaloustöiden, ruoanlaiton ja kaupassakäynnin lisäksi myös vaikkapa lääkkeiden annostelua, jos  työn tekee sairaanhoitaja. Myös kotisairaanhoito kuuluu kotipalvelujen piiriin.

Kotiapu lapsiperheille

Vanhuksille tarjottavia kotiapupalveluja ovat esimerkiksi siivoukseen, ruoanlaittoon ja ulkoiluun liittyvät palvelut, mutta monet kotiapua tarjoavat yritykset auttavat mielellään lähes kaikissa arkisissa askareissa. Vuoden 2015 alusta tulleen uuden sosiaalihuoltolain perusteella myös lapsiperheet voivat saada kotiapua kotipalvelun muodossa. Aikaisemmin tämä on ollut mahdollista vain lastensuojelun asiakkaille., mutta viimeisen neljän vuoden ajan on onnistunut myös kotiapu lapsiperheille. Kunnalisena palveluna kotiapu lapsiperheille voi tarkoittaa apua ruoanlaitossa, lastenhoidossa tai vaikkapa kotisiivousta. Muutama tavallinen syy, joiden takia kotiapua kannattaa harkita, on esimerkiksi vanhemman uupuminen tai pitkäaikainen sairaus. Etenkin kotipalvelut ovat helpottava apu elämän vaikeissa tilanteissa, joissa ei oikein itse enää jaksa tehdä tavallisia arjen askareita. Vaikka kotiapua ovat saaneet vanhusten ja sairauksista kärsivien lisäksi monta vuotta myös lapsiperheet, käytetään kunnallista kotiapua lapsiperheissä edelleen vähän, sillä kunnat ovat olleet laiskoja palvelun markkinoijia. Vaikka lastenhoitoapua olisi tarjolla, ei moni tiedä, että sitä saa kunnan rahallisella avustuksella.

Kotiapu yritykseltä

Kotiapua palveluna tarjoavat myös yksityiset yritykset. Kunta voi joko itse tuottaa kotipalveluja tai ostaa niitä ulkopuolisilta yrityksiltä. Kun asiakaskohtainen palveluntarve on tehty, voidaan asiakkaalle myöntää kotipalveluja joko kunnan maksamana tai kunnan avustamana. Vaihtoehtona on siis palvelun tuottaminen itse kunnan toimesta tai kotihoidon palvelusetelin myöntäminen palvelun ostamiseen yksityiseltä yritykseltä, joka on merkitty kunnan ylläpitämään palveluntarjoajarekisteriin.

Yksi käytetyimmistä kotiavun palveluista on tavallinen kotisiivous. Siivouspalvelu on hyvä tilata siinä vaiheessa, kun oman kodin puhtaanapidosta tulee itselle liian suuri taakka. Siivouspalveluita varten voi myös saada kotihoidon palvelusetelin.

Jo ennen kuin asiakaskohtainen palveluntarve on kunnan osalta arvioitu, on kotiin helppo tilata kotiapua perinteisten kotiaskareiden hoitoon. Tällöin asiakas itse määrittää sen, minkälaista kotiapua tarvitaan ja kuinka paljon. Kotisiivous on yksi yleisimmistä kotiin tilatuista palveluista. Kotiapua tarjoavat monet yritykset, ja kotiavun palveluista saa myös kotitalousvähennyksen. Monissa tapauksissa kotiapu ja kotihoito ovat myös arvonlisäverottomia sosiaalihuollon palveluja. Kotiavun tarkoituksena on turvata kotona asuminen niin, että arki ei tunnu liian raskaalta.
Ateriointi- ja ruoanlaitto on kotisiivouksen jälkeen toisista yleisin kotiapuna tarjottava palvelu.
Kotiapua harkitessa kannattaa pohtia etenkin seuraavia asioita:

  • Onko kotiapu tarpeen ostaa erikseen vai odotetaanko kunnallista palveluarviointia?
  • Minkälaisiin arjen tilanteisiin kotiapua tarvitaan?
  • Minkälaiset olosuhteet kotona on asiakkaan kannalta?
  • Onko asiakkaalla fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia, jotka saattavat tarvita kotihoidon lisäksi muuta hoitoa?
  • Mikä on asiakkaan fyysinen kunto, eli missä määrin hän voi itse huolehtia esimerkiksi kaupankäynnistä ja ulkoilusta?

Arjen avustajan avulla päivittäiset askareet sujuvat huomattavasti paremmin. Yksityiseltä puolelta haettu apu kotiin auttaa asiakkaan aikataulun mukaisesti ja juuri niin paljon, kun asiakas itse haluaa. Kotiapu kuuluu kuitenkin myös kunnallisten kotipalvelujen piiriin. Kotiapua kannattaakin hakea jo ensi tilanteessa myös kunnalliselta puolelta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös