Siisti koti, siistimpi arki.

10 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon siivouspalvelua tilatessa

Tärkeintä siivouspalvelun tilaamisessa on verrata siivouspalvelujen hintoja.

Siivouspalvelut palvelevat nykyään sekä yritysasiakkaita että yhä etenevissä määrin myös yksityisasiakkaita. Koska oman kodin siisteyteen halutaan panostaa, on luonnollista että kodin puhtaudesta pitää ainakin osittain huolta alan ammattilainen. On myös luonnollista, että siivouspalvelut laajentavat toimintaansa kotisiivousta toimistosiivouksen, yrityssiivouksen ja rakennussiivouksen puolelle, sillä kyseiset palvelut tuovat helposti pitkäjänteisiä maksavia asiakkaita. Kotisiivousyritysten markkina on vielä Suomessa hyvin pirstaloitunut, jolloin kotisiivousta tarjoavat yritykset ovat pieniä perheyrityksiä, joiden palvelualue on tietyn paikkakunnan kokoinen.

Isompia, usealla paikkakunnalla toimivia siivousyrityksiä on vielä Suomessa vähän, sillä tämä vaatii usein resurssseja henkilöstön palkkaamiseen. Henkilöstön palkkaaminen ei pienelle yritykselle ole mikään pikkujuttu, vaan todella iso investointi. Etenkin muutaman ensimmäisen työntekijän palkkaamista siivouspalveluyrityksen tulee pohtia pitkään. Mitä isompi asiakaspohja siivouspalveluyrityksellä on, sitä helpompi siivousfirman on tarjota palveluja sekä kotitalouksille, taloyhtiöille, että yrityksillekin.

Siivouspalvelun tilaaminen – Muista nämä 10 asiaa

Usein pienillä siivousyrityksillä ei ole samanlaisia resursseja markkinointiin isoihin yrityksiin verrattuna. Tämän vuoksi yrityksiä ei välttämättä löydä suoraan esimerkiksi Googlesta, vaan siivouspalvelujen toiminnasta kuulee puskaradiolla. Tällaisenkin siivouspalvelun perustiedot kannattaa tarkistaa netistä. Tällaisilla siivouspalveluilla ei kuitenkaan välttämättä ole tehty muutamaan vuoteen päivityksiä nettisivuille, etkä löydä näitä yrityksiä myöskään Facebookista tai muualta sosiaalisesta mediasta, vaikka siivousfirma olisi täysin luotettava ja sillä olisi uskollinen asiakaskunta ja kohtuullinen hinta. Siivouspalvelun koosta tai sen nettisivusta huolimatta on monia asioita, jotka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon siivouspalvelua tilatessa.

1. Siivouspalvelun hinnoissa on suuria eroja

Muuttosiivouksessa keskitytään talon ongelma-alueiden siivoamiseen. Muuttosiivous voidaan tehdä joko lähtösiivouksena tai sisääntulosiivouksena. Kotisiivouksen, mutta myös toimistosiivouksen, hinnoissa on suuria eroja. Usein varsinkin isojen toimijoiden hinnat ovat kiinteitä, kun taas pienemmillä siivouspalveluyrityksillä hinnat ovat neuvottelukysymys. Kiinteästi hintansa ilmoittavilla yrityksillä on jo sen verran siivouskohteita, että ne voivat hinnoitella itsensä tuottavampien kohteiden ja vähemmän tuottavien kohteiden kesken kiinteällä hinnalla. Jos taas siivouspalvelulla ei jostain syystä ole suoria hintatietoja sivuilla, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä useampaankin yritykseen, sillä usein arviokäynti on maksuton. Hyödynnä siis etu ja tilaa maksuton arviokäynti, jos siivouspalvelun hinnat eivät ole selvästi esillä sivuilla. Jos siivouspalvelu on selvästi toiminut jo useiden vuosien ajan ja sillä on kiinteät hinnat sivuilla, ei kyseinen yritys voi tarjota ilmaisia arviokäyntejä. Jos siivouspalvelun tuntihinta on määritelty kiinteästi, lähes poikkeuksetta tällä tarkoitetaan henkilötuntihintaa, eli hinta/tunti/siivooja. Etenkin pienet siivouspalveluyritykset tykkäävät hoitaa siivouskohteet pareittain, jolloin aikaa kuluu puolet vähemmän.

2. Onko siivouspalvelun hinnassa huomioitu kaikki kulut?

Tämä on yksi asioista, jotka siivouspalvelua tilattaessa kannattaa tarkastaa. Vaikka siivouspalvelu voisi ilmoittaa tuntihintansa hyvin alhaiseksi, pikkupräntillä saattaa hinnastossa lukea tietoja mahdollisista palvelumaksuista. Myös matkakulujen sisältyminen hintaan kannattaa tarkistaa, sillä kaupunkien keskustan ulkopuolella oleville kotitalouksille tästä voi tulla siivoustuntia kohden iso summa maksettavaksi. Koska monet siivouspalvelut voivat tarjota palvelujaan myös arvonlisäverottomasti sosiaalihuoltopalveluina, yrityksillä voi olla pari erilaista hinnastoa sivuilla. Yksi tärkeimmistä asioista on olla menemättä lankaan kotitalousvähennyksen kanssa. Monet siivousfirmat ilmoittavat kotitalousvähennyksen ensimmäisessä hinnastossaan, jossa he ovat siis vähentäneet (vuoden 2018 mukaisesti) 50% hinnasta jo etukäteen.

3. Kotitalousvähennys on tärkeä osa siivouspalvelujen tarjoamista

Kotitalousvähennys on yksi tärkeimmitä syistä, jonka vuoksi suomalaiset tilaavat siivouspalveluja. Vaikka kotitalousvähennystä onkin kritisoitu siitä, että suuri osa kotitalousvähennyksen käyttäjistä on keskituloista varakkaampia, on kotitalousvähennyksen myöntämisessä jotain perää. Kotitalousvähennys otettiin käyttöön tavoitteena vähentää esimerkiksi harmaata taloutta. Oli kotitalousvähennys sitten poliittisesti huono tai hyvä päätös, nykyisellään se kattaa puolet siivouspalvelun hinnasta. Tässä piilee kuitenkin kompastuskivi: Kotitalousvähennyksellä ei saa suoraan siivouspalvelun ostohinnasta 50% alennusta palvelua tilattaessa. Asiakkaan tulee maksaa silti koko siivouspalvelun hinta, vaikka siivousyrityksen nettihinnastossa näytettäisiinkin ensimmäisenä lopullinen maksusumma kotitalousvähennyksen jälkeen. Kotitalousvähennys voidaan kuitenkin käyttää jo ennakkoperinnässä, eli voit käyttää kotitalousvähennyksen myös omalla palkkatulon verokortillasi niin, että se pienentää veroprosenttiasi. Toinen vaihtoehto on käyttää kotitalousvähennys lopullisessa verotuksessa, jolloin se joko pienentää tulevia mätkyjä tai kasvattaa veronpalautusta.

4. Kuuluuko siivouspalveluyritys ennakkoperintärekisteriin?

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on edellytys sille, että yrityksen tekemästä työstä voidaan saada kotitalousvähennys. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen käytännössä tarkoittaa sitä, että yrityksen päässä on veroasiat kunnossa. Yritys voi periaatteessa toimia myös ilman ennakkoperintärekisteriin kuulumista, mutta tämä on siis kotitalousvähennyksen kohdalla laissa vaadittu perusedellytys sille, että yrityksen laskuttamasta työstä voidaan hakea kotitalousvähennystä. Ilman ennakkoperintärekisteriin kuulumista olet periaatteessa siivouspalvelun ostajana velvollinen maksamaan työkorvauksesta tai käyttökorvauksesta ennakonpidätyksen. Siivouspalvelun tiedoilla on helppo tarkastaa ennakkoperintärekisteriin kuuluminen. Jos et löydä Y-tunnusta yrityksen nettisivuilta, pyydä Y-tunnus jo ennen palvelun tilaamista ja tarkasta, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tarkasta yrityksen ennakkoperintärekisterimerkintä osoitteesta ytj.fi: jos yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sillä on yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilla tieto “Ennakkoperintärekisteri: Rekisterissä” ja päivämäärä, koska yritys on rekisteröitynyt ennakkoperintärekisteriin.

5. Onko sinulla siivousvälineet siivouspalvelun tilaamista varten?

Kun perusjutut laskun ja kotitalousvähennyksen osalta on saatu päätökseen, kannattaa tsekata vielä se, että omat siivousvälineet riittävät siivouspalvelua varten. Siivousvälineiden vaatimukset vaihtelevat toki hieman siivouspalvelujen välillä, mutta käytettävissä tulee olla ainakin tarvittava määrä siivousliinoja, imuri, yleispuhdistusaine ja lattiapesin. Tottakai siivoojan työtä helpottaa huomattavasti se, mitä enemmän kotitaloudessa on puhdistusvälineitä.

6. Kertasiivous vs. sopimussiivous

Kertasiivouksen hinta on monilla siivouspalveluilla vähintään 10% kalliimpi kuin sopimussiivouksen hinta. Tämän ymmärtää helposti, sillä sopimussiivouksilla siivouspalvelut saavat pitkäkestoisia asiakkaita. Sopimussiivousasiakkaille myös kertaluontoiset suursiivoukset ovat tavallisesti edullisempia. Sopimussiivouksen tilaamalla voit olla myös varma siitä, että siivooja on tuttu ja luotettava.

7. Kuinka paljon jaksat siivota itse?

Kotisiivous ei tarkoita sitä, että kaikki siivous ostettaisiin alan ammattilaiselta. Myös Siististi.com kannustaa siivouspalvelujen kanssa siihen, että kodista pitää myös itse huolta. Aina ei kuitenkaan tarvitse siivota itse. Jos esimerkiksi tilaa siivouspalvelun kotiin kerran viikossa, kodin yleisilme pysyy huomattavan siistinä, eikä päivittäistä siivousta tarvitse itse tehdä. Näin voit keskittyä itsellesi olennaiseen, oli se sitten oma perhe, oma aika, harrastukset tai puoliso.

8. Pyydä tarjous monesta eri siivouspalvelusta

Halvin hinta ei välttämättä tarkoita luotettavinta tai parasta siivouspalvelua Suomessa. Kannattaa suosia myös puskaradiota, sillä paras siivouspalvelu voi löytyä esimerkiksi sieltä. Siivouspalvelun tilaamisessa kannattaa pyytää rohkeasti tarjous oman asunnon neliömäärän ja ajankohdan perusteella siitä, kuinka paljon viikkosiivous maksaa. Koska siivouspalvelujen tuntihinnoissa on jopa kymmenen euron ero, kannattaa rohkeasti neuvotella hyvä hinta oman asunnon siivoukselle.

9. Halvin hinta vai luotettava ja tuttu siivouspalvelu?

Vaikka siivouspalvelun kilpailuttaminen on hyvä tehdä, kannattaa hyvästä siivouspalvelun palveluista pitää kiinni. Koska suomalaiset ovat hieman arkoja vieraiden kutsumisesta kotiinsa, myös eri siivouspalvelujen vaihtuvat työntekijät voivat aiheuttaa ylimääräistä stressiä omaan kotitalouteen. Yleisesti sanottuna kuitenkin suomalaiset siivouspalvelut ovat todella luotettavia ja osaavat hommansa.

10. Muista suositella hyvää siivouspalvelua eteenpäin!

Edelleenkin yksi tärkeimmistä siivouspalvelujen markkinointikanavista on tuttu ja turvallinen puskaradio. Älä siis jätä käyttämättä tilaisuutta kertoa tutuille tai ystäville kun löydät hyvän siivouspalvelun. Näin siivouspalveluyrittäjät myös saavat luotettavia ja pitkäaikaisia asiakkaita.

Tärkeintä siivouspalvelun tilaamisessa on tarkastaa hinnat perusteellisesti ja ottaa selvää siivouspalvelusta. Kuitenkaan ei kannata olla liian kriittinen, sillä suomalaiseen palveluun voi lähtökohtaisesti aina luottaa. Jos olet oikeasti saanut huonoa siivouspalvelua, voit kertoa siitä meille maililla siivousvinkit(miukumauku)siististi.com!

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös