Siisti koti, siistimpi arki.

Tehokas kevätsiivous – 12 kohdan nopea kevätsiivous ja ikkunanpesu

Kevätsiivouksen tekemisessä kannattaa olla järjestelmällinen, niin koko siivouksen saa tehtyä yhden päivän aikana.

Kevätsiivous talven jälkeen toivottaa lämpöisemmät ajat taas tervetulleeksi.

Sieltähän se kevät taas tekee tuloaan hitaasti, mutta varmasti. Luultavasti ainakin tänä vuonna kevättä päästään juhlimaan ennätysaikaisin, joka tarkoittaa myös usein pääsiäisen ja vapun välissä tehtävän kevätsiivouksen mahdollista aikaistumista ainakin viikolla tai parilla.

12 kohdan kevätsiivouslista auttaa perusteellisen kevätsiivouksen tekemisessä.

Useinhan kevätsiivous tulee mieleen viimeistään siinä vaiheessa, kun lumet alkavat sulaa ja talvivaatteissa alkaa olla ulkona liian tukalaa – talvikamojen vaihtoprosessissa tulee helposti pohtineeksi sitä, pitäisikö samalla vaihtaa koko huushollin ilme. Toinen vaihtoehtoinen tilanne kevätsiivous operaation aloittamiseksi tulee silloin, kun ikkunat alkavat näyttää talvipakkasten jäljiltä siltä, että ne todellakin vaativat pesemistä. Tämä voi johtua siitä, että usein talvivaatteet laitetaan keväällä takaisin vaatekaappiin, ja toisaalta siitä, että kun  edellisen vuodenajan pimeydestä ollaan pikkuhiljaa herätty ja päästy taas liikkeelle, tuntuu siltä kuin itsekin heräisi talviunesta: Valon määrä lisääntyy kodissa väkisinkin, hieman ikkunapinta-alasta riippuen ja tulee huomanneeksi, kuinka paljon sitä pölyä onkin joulun jälkeen kertynyt nurkkiin ja kuinka ikkunat näköjään kaipaavat perusteellisen pesun.

Koska kevät on muutenkin ehdottomasti vuoden parasta aikaa, on hyvä jälleen kerrata, mitä kaikkea kevätsiivouksen aikana kannattaa tehdä, omasta aikataulusta riippuen. Useimmille kevätsiivoukseen varattu aika on muutama päivä tai yksi viikonloppu, ja tässä ajassa saakin jo helposti ihmeitä aikaiseksi. Toisille kevätsiivoukseen riittää tavallinen perussiivous – mutta ne ikkunat kannattaa joka tapauksessa pestä. Useimmat tykkäävät tehdä kevätsiivouksen tässä huhti-toukokuun aikana ja sen myötä toivottaa valoisammat ajat ja alkukesän tervetulleeksi sekä omaan kotiin että myöhemmin myös mökille. Tässä artikkelissa käsitellään kodin  kevätsiivousta, ja siirrytään siihen mökkikauden avaamiseen hieman myöhemmin. 😉

Kevätsiivous lista: 12 kohdan lista perusteellisen kevätsiivouksen tekemiseen

Kevätsiivouksen tekeminen kannattaa aloittaa pienellä inventaariolla tarvittavista pesuaineista ja siivousvälineistä. Onko joulusiivouksen osalta jäänyt tarpeeksi varusteita suursiivousvimman selättämiseksi? Toimiiko imuri kunnolla? Onko puhdaita puhdistusliinoja ja tarvittavat pesuaineet varattu siihen, että kevätsiivous voi alkaa?

Kevätsiivous: Keittiö

1. Keittiön kaapit

Keittiön kaappien puhdistukseen riittää yleispuhdistusaine ja muutama puhdistusliina. Keittiön kaappien
puhdistaminen kannattaa tehdä kaappi kerralla ja käyttää keittiön pöytää apuna. Samalla on helppo suorittaa inventaario myös keittiötavaralle: Onko muovisille astioille vielä kannet olemassa? Ovatko Tupperwaret tallella vai jääneet kenties työpaikalle? Onko kolme perunanuijaa tarpeeksi, vai pitäisikö osa tavaroista heittää pois? Kiinnitä huomiota etenkin kuivatavarakaapin puhdistukseen. Vaikka suurin osa kuivista ruokatavaroista ja säilykkeistä pysyy hyvänä vuosia, ongelmana usein on, että ruoka-aineet ovat olleet kaapissa jo vuosia. Tee siis pikainen tarkistus niin pääset helposti eroon jo huonoksi menneistä ruoka-aineista. Pyyhi kaapit puhtaaksi ovineen päivineen, ja tee sama myös vetolaatikoille.

2. Jääkaappi

Jääkaapin puhdistus onnistuu yleispuhdistusaineella, ja kalkkiseostumien poistamiseen voi käyttää esimerkiksi
sitruunahappoa. Puhdistuksen yhteydessä jääkaappi ja pakastin kannattaa myös sulattaa. Lue tarkemmat ohjeet jääkaapin sulattamiseen ja puhdistukseen.

3. Astianpesukoneen puhdistus

Astianpesukoneen säännöllisellä puhdistuksella takaat puhtaamman pesutuloksen: likaisilta lautasilta on ikävä syödä. Kaupoista löytää erilaista astianpesukoneen puhdistamiseen käytettäviä puhdistusaineita. Syvällisempään puhdistukseen kannattaa katsoa tämä artikkeli astianpesukoneen puhdistuksesta.

4. Keittiön tasot ja pöytä

Keittiötasojen ja keittiön pöydän puhdistaminen ei luultavasti ole kenellekään mitenkään yllätyksellistä. Tasojen puhdistuksessa kannattaa pitää huoli että kaikki nurkat tulevat putsattua, ja tietysti tehdä tämä ennen imurointia ja lattioiden pesua.

Olohuone

5. Olohuoneen tasot ja pöytä

Ensimmäinen vaihe olohuoneen kevätsiivoukselle on tavaroiden järjestäminen paikoilleen. Mitä kaikkea olohuoneessa kannattaa säilyttää? Olohuoneen saa helposti näyttämään siistimmältä silloin, kun pitää mahdollisimman vähän irtotavaraa edes esillä. Kuitenkin tietyt irtotavarat toimivat itsessään sisustuselementteinä. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjat ja koriste-esineet. Kun tavarat on saatu paikoilleen, puhdista tasot kauttaaltaan pölystä puhtaalla puhdistusliinalla. Kun putsaat tv-tason, putsaa samalla myös televisio näytöille tarkoitetulla puhdistusspraylla tai mikrokuituliinalla.

6. Sohva ja nojatuolit

Olohuoneen sohvien ja nojatuolien puhdistaminen hoituu helposti imurilla. Jos tilaa löytyy ulkoa, voi sohvatyynyt myös tomuttaa ja tuulettaa. Käy samalla läpi myös sohvatyynyjen alta löytyvät aarteet ja ota mahdolliset sukat ja kolikot talteen pahan päivän varalle. Kyllä ne sinne tyynyjen väliin taas muutaman kuukauden kuluessa tiensä löytävät…:D

7. Vaatekaapit

Putsaa talvikengät ja kärrää talvivaatteet vaatekaappiin. Ota tätä ennen kuitenkin valmiiksi kevyemmät ulkovaatteet kaapista, niin saat putsattua vaatekaapin kätevästi siinä samalla. Imuroi vaatekaappi kauttaaltaan läpi ja pese tarvittaessa lattiat.

8. Kevätsiivous: Makuuhuoneet

Vaihda lakanat ja tuuleta vuodevaatteet kaikista pedeistä. Imuroi lattiat ja sängyn aluset. Jos  perheessä on jälkikasvua, käy nuorison kanssa vaatekaapit läpi siltä varalta, että suurin osa vaatteista on käyttämättä.

9. Kevätsiivous: Käytävät ja eteinen

Eteisen ja käytävien siivouksessa aika kuluu lähinnä lattian pesemiseen ja imurointiin. Kannattaa myös
harkita eteismaton vaihtamista uuteen, sillä parin eri eteismaton omistaminen tekee vuosittaisesta puhdistamisesta
hitusen helpompaa. Kärrää talvikengät vaatekaappiin ja putsaa samalla kenkäteline.

10. Kevätsiivous: Kylpyhuone ja WC

Puhdista kylpyhuoneen seinäkaakelit ja lattia. Jos kalkkia on kertynyt paljon, lue tästä kalkinpoisto-ohjeesta,
miten kylpyhuoneen kalkinpoisto onnistuu helposti. Puunaa lavuaari ja peilikaappi ja puhdista lopuksi lattiakaivo.
Myös pyykinpesukone kannattaa putsata muutaman kerran vuodessa, ja kevätsiivous on varteenotettaa aika tämän operaation tekemiseen.

Ja viimeisenä… koko asunnolle tehtävät siivoukset:

Lattian pesu

Lattioiden pesu kannattaa tehdä vihoviimeisenä operaationa kaiken jälkeen. Siististi.comista löytyy laajempi
artikkeli myös lattioiden pesemisestä riippumatta siitä, onko kotonasi muovimatto, parketti vai laminaattilattia.

Kevätsiivous: Ikkunoiden pesu

Ikkunanpesu tehdään kevätsiivouksen päätteeksi siinä vaiheessa, kun ylimääräinen tomu ja pöly on saatu asunnosta pois. Ikkunanpesu voidaan siis tehdä vaikka seuraavana päivänä, sillä se kannattaa tehdä valoisaan aikaan: Näin saat kaikista helpoiten ikkunat puhtaaksi ilman raitoja.

Miksi ikkunanpesu useasti menee pieleen? Usein syynä on se, että ikkunat pestään liian harvoin eikä pesuvettä vaihdeta tarpeeksi usein ikkunanpesun aikana. Ikkunat siis pestään helposti liian likaisella vedellä. Kannattaa muistaa vaihtaa pesuvesi vähintään jokaisen huoneen kohdalla. Ikkunanpesu on myös mahdollista ulkoistaa kokonaan alan ammattilaiselle.

Miksi ikkunanpesu useasti menee pieleen? Usein syynä on se, että ikkunat pestään liian harvoin eikä pesuvettä vaihdeta tarpeeksi usein ikkunanpesun aikana

Ikkunanpesu onnistuu Fairylla tai muulla astianpesuaineella ja vedellä. Ikkunanpesuun käytettävä työkalu on hienolta nimeltään ikkunankuivain (eli kansankielellä lasta). Lasta on tärkein työkalu ikkunanpesussa. Ikkunakuivaimen sijasta kannattaa harkita kaksipuoleisen lastan ostamista, jossa toisella puolella on ruutukuivain ja toisella puolella pesusienimäinen ikkunanpesin. Esimerkiksi Sinituotteelta saa ostettua kaksipuoleisia ikkunapesimiä.

Useimmissa suomalaisissa taloissa on kaksinkertaiset tuplaikkunat joten pestävää riittää, ja ikkunan pesuun saa helposti kulumaan yhden kokonaisen päivän.  Pese ikkunaruudut ikkuna kerrallaan ulkoa sisälle päin. Jos sinulla ei ole ikkunapesintä, onnistuu tämä myös puhdistusliinalla. Kahden liinan taktiikka on suositeltava tyyli täysin läpinäkyvien ikkunoiden saamiseksi: Toinen puhdistusliinalla peset ikkunat kauttaaltaan, kun taas toinen rätti, niin sanottu kuivaliina, on tarkoitettu vain ja ainoastaan ikkunalastan eli kuivaimen kuivaamiseen jokaisen vedon jäljiltä.  Laita lattialle tai ikkunalaudalle pyyhe ottamaan likavesi vastaan. Pesemisen jälkeen kuivaa ikkunat löysällä ranteella rennolla vaakaliikkeellä vasemmalta oikealle, ylhäältä alas. Näin säästyt rantuilta. Kuivaa ruudut ikkunakuivaimella ja tämän jälkeen kulmat ja ikkunoiden ala-osa ylimääräisestä pesuaineesta mikrokuituliinalla. Jos haluat oikein hifistellä, voi tässä vaiheessa käyttää pikaisesti vielä sitä kuuluisaa sanomalehteä siihen, että ikkunat varmasti kuivuvat ilman rantuja.

Kevätsiivousopas ja keväinen ikkunanpesuvinkki auttavat saamaan puhtaan kevätkodin.

Vinkki: Ikkunoiden peseminen kannattaa kuitenkin tehdä pilvisellä säällä, sillä auringossa pesuaineseos kuivuu ikkunaan nopeasti ennen kun olet saanut ikkunat kuivattua.

Tässä 12 vinkin lista kevätsiivouksen tekemiseen omassa kodissa. Ehkä suosituimmat kevätsiivouksen vaiheet ovat ikkunoiden ja lattioiden puhdistus, mutta toisaalta näillä vinkeillä saat tehtyä pidemmänkin operaation kerrasta purkkiin. Hyvää kevättä kaikille lukijoille, kyllä se kesäkin sieltä jo pikkuhiljaa kolkuttelee. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös