Siisti koti, siistimpi arki.

Kotisiivous on kätevä siivouspalvelu

Kotisiivous on monelle helppo ratkaisu silloin, kun arjen keskellä ei itse ehdi siivota.

Kotisiivous helpottaa kiireistä arkea

Kotisiivous on nykyään yhä useammalle kiireiselle oikea valinta, kun kotona halutaan pitää hyvä järjestys viikosta toiseen joko täydentämään omaa siivousta, tai toisaalta tilanteessa jossa arjen kiireessä oman kodin siivous ei onnistu. Siivouspalvelu on ehkä vielä muutama vuosi sitten koettu hieman elitistisenä, mutta nykyään ihan tavalliset perheet ja jopa nuoret tilaavat siivouspalveluita kotiin. Tällä voidaan helposti pitää koti perussiistinä, varsinkin jos siivous ei itselle syystä tai toisesta oikein maistu. Vaikka kotisiivous onkin tullut suositummaksi kuin ikinä, suomalaiset ovat silti hyvin tarkkoja siivouspalvelujen tilaamisesta kotiin, sillä suomalaiset pitävät kotia hyvin henkilökohtaisena paikkana.

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kotisiivousta tilatessa?

Kotisiivous – vinkit kotisiivouksen tilaamiseen

Jos kotisiivouksen tilaaminen on käynyt mielessä, kannattaa ottaa huomioon muutama perusasia ennen siivouksen tilaamista, jolla pystytään helposti mitoittamaan kuinka paljon palvelulle on omassa kodissasi käyttöä.

Mitä kotisiivous sisältää?

Kotisiivouspalveluja on useita erilaisia. Usea siivousfirma on pieni, muutaman hengen yritys, joka tarjoaa useita erilaisia siivouspalveluja. Tavallisesti kotisiivous pitää sisällään:

  • Pölyjen ja tahrojen puhdistaminen: Yleensä kotisiivouksessa siivooja puhdistaa tavallisimmat pinnat ja tasot, kuten pöydät, peilit ja lasipinnat tahroista ja pölystä. Usein kotisiivouksessa puhdistetaan myös oven kahvat ja valonkatkaisijat ja muut sellaiset pinnat, jotka ovat jatkuvassa käytössä. Tämän lisäksi kotisiivous pitää sisällään normaalisti myös lattian imuroinnin. Kotisiivoukseen ei kuitenkaan normaalisti kuulu esimerkiksi seinien, sisäkaton tai taulujen putsaus.
  • Lattian puhdistaminen: Kotisiivouksessa imuroinnin lisäksi puhdistetaan usein lattiat nihkeällä kankaalla. Kuitenkin kannattaa muistaa että lattian pesu on asia erikseen, ja luultavasti maksullinen lisäpalvelu.
  • Keittiön puhdistus: Kotisiivooja puhdistaa myös keittiön työskentelypinnat ja hellan, keittiön kaakelit, kaappien ovet, tiskialtaan ja pienkoneiden pinnat. Tämän lisäksi palveluun kuuluu yleensä roskisten tyhjentäminen ja päällipintojen puhdistus. Kotisiivouspalvelut eivät yleensä tiskaa asiakkaiden puolesta, mutta yleensä laittavat likaiset tiskit joko tiskialtaaseen tai tiskikoneeseen.
  • Vessan ja kylpyhuoneen puhdistus: Kotisiivooja puhdistaa yleisesti myös vessan ja kylpyhuoneen kaakelit roiskeista, jonka lisäksi hintaan kuuluu usein lavuaarin ja vessanpöntön pesu, sekä WC-tilojen lattian pesu.

Nämä ovat palveluja, kotka usein kuuluvat tavallisen kotisiivouksen piiriin. Kuitenkin kannattaa aina tarkastaa siivouspalvelusta erikseen, mitä kaikkea tavallinen kotisiivous pitää sisällään. Tämän lisäksi kotisiivousyritykset tarjoavat erilaisia lisäpalveluja, joita ovat esimerkiksi:

  • Ikkunan pesu. Ikkunanpesu on poikkeuksetta lisäpalvelu kotisiivoukselle, jolle lasketaan kotisiivouksen tavoin tuntihinta.
  • Saunan pesu. Saunan puhdistus on yleensä aikaa vievää puuhaa, ja vaatii myös hygieniasyistä omat pesuaineensa. Tämän vuoksi saunan peseminen on kotisiivouksen lisäpalvelu melkein kaikilla yrityksillä.
  • Uunin pesu. Uunin sisäpuolen pesu vaatii vahvoja pesuaineita, ja kuumentuneiden rasvatahrojen hinkkaus vie paljon aikaa. Tämän vuoksi uunin puhdistamisen voi yleensä tilata erikseen.
  • Pyykin pesu ja silittäminen. Pyykinpesu ja vaatteiden silittäminen eivät ole tavallista kotisiivousta. Useimmat siivouspalvelut eivät tarjoa pyykin pesemiseen liittyviä palveluja.
  • Jääkaapin puhdistus. Jääkaapin sisäpuolen puhdistus on niin ikään tavallisesti ostettava lisäpalvelu.

Kannattaa huomata, että on myös palveluja joita siivousyritykset eivät tarjoa. Nämä liittyvät tavallisesti loppusiivousten tekemiseen, kuolinpesien tyhjentämiseen tai vaikeiden tahrojen poistamiseen. Tällaisille palveluille on luultavasti etsittävä tekijä toisaalta. Kannattaa kuitenkin rohkeasti ottaa yhteyttä siivousyritykseen omalla paikkakunnallasi ja kysyä hintaa myös erityisistä palveluista.

Kotisiivous ja siivousvälineet

lattian pesu joudutaan tavallisesti tilaamaan erikseen
Kannattaa muistaa, että useimmat kotisiivousta tarjoavat yritykset tuovat mukanaan ainoastaan tietyt siivoukseen liittyvät työvälineet, ja yleisimmät välineet tulee tarjota siivoojalle talon puolesta. Näitä ovat muun muassa imuri, moppi, rätit, tiskiharjat ja vessaharjat. Pesuaineista tarjolla kannattaa olla yleispuhdistusainetta, astianpesuainetta sekä kylpyhuoneen ja wc:n puhdistusainetta.  Jos haluaa, että kotisiivous toimii nopeasti ja jouhevasti, kannattaa pitää siis yleisimmät siivousvälineet kaapissa tarjolla.

Asunnon koko ja kotisiivouksen kesto

Asunnon koko vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka kauan kotisiivoukseen tulee varata aikaa. Perushintainen kotisiivous kestää kertasiivouksena vähintään 3 tuntia, kun taas jatkuvana siivouksena vähintään kaksi tuntia. Kaksi tuntia on kuitenkin myös tavalliselle kotisiivoukselle lyhyt aika, jos asunto on pientä kolmiota suurempi. Jos noin 40-60 m2:n yksiön tai kaksion siivoamiseen menee noin kaksi tuntia aikaa, tätä isompaan asuntoon kannattaa varata ainakin tunti lisää per huone, mukaan lukien kylpyhuoneet. Jos esimerkiksi asunnossa on kolme makuuhuonetta, olohuone ja kaksi kylpyhuonetta, kannattaa laskea kertasiivouksen kestoksi viisi tuntia, jonka jälkeen viikottaisessa siivouksessa aikaa menee luultavasti noin neljä tuntia.

Kertasiivous vai jatkuva sopimussiivous

Kotisiivoukseen kuuluu yleisesti muun muassa keittiön tiskialtaiden puhdistus.
Kotisiivousta tarjotaan tavallisesti joko kertasiivouksena tai jatkuvana sopimussiivouksena, jolloin siivous tehdää 2-4 kertaa kuukaudessa. Kertasiivouksessa kotisiivoukseen tulee varata enemmän aikaa kuin jatkuvaan siivoukseen. Useimmat siivouspalveluyritykset myös käyttävät laskutustapaa, jossa jatkuva siivous on pitkällä aikavälillä edullisempaa kuin kertasiivous. Tällä tavalla löydät myös helposti luotettavan kotisiivoojan.

Kotisiivous – Hinta ja siivouspalvelujen vertailu

Siivouspalvelun hinta kotitaloudelle on tavallisesti hieman alle 40 euroa per tunti.

Siivouspalveluja kannattaa vertailla varsinkin isoimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Kotisiivouksen hinta Helsingissä saattaa vaihdella paljonkin riippuen toimijoista. Markkinoilla on tällä hetkellä useita kymmeniä siivouspalveluja tarjoavia yrityksiä, jolloin hinta vaihtelee sen mukaan, mihin kotisiivousta halutaan. Mitä kotisiivous sitten maksaa?

Tavallinen kotisiivouksen tuntihinta on noin 34 euron ja 45 euron väliltä. Suurin osa toimijoista laskuttaa palvelusta hieman alle 40 euroa tunti. Tämä on siis kokonaislasku kertasiivouksesta joka sisältää myös arvonlisäveron. Tavallisesti sopimushintainen siivous on tuntihinnaltaan noin 3-5 euroa edullisempaa tuntia kohden kuin kertasiivous.  Vertailemalla eri hintoja on myös mahdollista löytää kertasiivous jatkuvaa siivoussopimusta edullisemmin. Kannattaa kuitenkin muistaa mitä kaikkea tuntihinta sisältää, sillä joidenkin toimijoiden kohdalla saattaa olla epäselvyyksiä esimerkiksi siitä, tuleeko siivoojalle korvata vaikkapa matkakulut. Hyvien siivouspalveluyritysten tuntihinta sisältää kaikki matkustamiseen liittyvät kulut.

Kotitalousvähennys siivouspalveluista

Verohallinnon taulukon mukaan siivouspalvelu lukeutuu tavanomaisiin kotitalouspalveluihin, jotka oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennyksen voi saada siivouksesta ja tavanomaisista kotitaloustöistä, jos kyseinen palvelu on tehty omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnossa, tai jos kotitaloustyö on ostettu vanhemmalle tai isovanhemmalle tämän kotiin. Kotitaloustyön tekevän yrityksen tulee myös kuulua ennakkoperintärekisteriinEnnakkoperintärekisteriin kuulumisen tarkistaminen on helppoa, mutta se on täysin palvelun ostajan vastuulla.

Kotitalousvähennyksen määrä on tällä hetkellä 50% työn arvosta arvonlisäveroineen. Koska kotisiivouksessa ei tarvita normaalisti muita materiaaleja vaan koko laskun summa koostuu työn tekemisestä, saat vähennettyä puolet siivouksen hinnasta omassa verotuksessasi. Tämä kannattaa erityisesti pitää mielessä, jos ajattelee tilaavansa jatkuvan sopimussiivouksen. Tämän lisäksi kotitalousvähennys on suoraan maksettavista veroista eikä tuloista tehtävä vähennys, jolloin sen vaikutus on vieläkin suurempi.

Vaikka Siististi.comin kautta saat parhaat siivousvinkit, on myös kotisiivouksen tilaaminen yksi vaihtoehto ainakin silloin, kun itsellä ei aika meinaa riittää, tai vaikkapa juhlapyhien aikaan. Useimmilta siivousyrityksiltä on mahdollista tilata esimerkiksi joulusiivous. Vaikka meillä ei ole suoraan kokemuksia joulusiivouksen tilaamisesta, tämä saattaisi olla oiva vaihtoehto ainakin lapsiperheille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös