Siisti koti, siistimpi arki.

Kotitalousvähennys ja kotisiivous

Siivouspalvelu ja kotitalousvähennys sopivat hyvin yhteen, kunhan muistat että kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn hinta tulee olla kokonaisuudessaan yli 200 euroa, jotta vähennyksestä on jotain hyötyä omassa taloudessasi.

Kotitalousvähennys kannattaa ottaa huomioon kotisiivousta hankkiessa, sillä kotisiivouksen hinnasta voi saada laskennallisesti jopa puolet pois kotitalousvähennyksen avulla. Kuitenkaan kotitalousvähennys ei tarkoita suoraan sitä, että siivouspalvelu maksaa automaattisesti puolet vähemmän. Kotitalousvähennyksen käytössä tarvitaan perustiedot yrityksestä, sekä muut laskulta löytyvät yleistiedot. Käymme läpi tavallisimpia kotitalousvähennykseen liittyviä asioita etenkin tilanteissa, joissa kotitalousvähennykseen oikeuttava työ on kotisiivous. 

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on monille kotitalouksille tuttu verovähennys, jonka voi saada kotitaloutessa tehdystä työstä. Tällä tarkoitetaan siis kodissa ulkopuolisen (kuten siivouspalvelun) tekemää työtä. Yleisesti kotitalousvähennyksen saamisen edellytyksenä on se, että työ tehdään joko omassa kodissa tai vanhempien tai isovanhempien kodissa, tai vaihtoehtoisesti myös joko oman, vanhemman tai isovanhemman vapaa-ajan asunnossa. Useat perheet käyttävät kotitalousvähennystä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun omat vanhemmat alkavat ikääntyä, mutta haluavat silti asua vielä kotona.

Tällöin kotitalousvähennys on mahdollista saada myös tavanomaisesta hoiva- ja hoitotyöstä. Usein myös kotisiivous on yksi käytetyimmistä kotitalousvähennyksen kohteista. Kotitalousvähennys onkin monille kotitalouksille hyvin käyttökelpoinen verovähennys, kunhan sen osaa käyttää oikein. Tärkein asia kotisiivouksen ja kotitalousvähennyksen kanssa on se, että riippumatta mitä kotisiivousyritys kertoo nettisivuillaan, tulee sinun maksaa kotisiivouksesta koko hinta. Kotitalousvähennys voidaan käyttää vasta myöhemmin omassa verotuksessa, aikaisintaan seuraavassa palkassa tai muussa verokortilla tehtävän tulon veroprosenttia määritettäessä. 

Kotitalousvähennys kotisiivouspalvelusta

Kotitalousvähennyksen avulla voit säästää jopa puolet siivoustyön hinnasta!Nykyään lähes kaikki kotisiivousta ja siivouspalveluja tarjoavat yritykset muistuttavat nettisivuillaan, että kotisiivouksesta on mahdollista saada kotitalousvähennys. Kuitenkin siivouspalveluyritysten nettisivuilla jää hieman hämärän peittoon se, miten kotitalousvähennys itse asiassa siivouspalvelusta lasketaan. Tavallisesti kotisiivousta tarjoava yritys saattaa laittaa omalle nettisivulleen kaksi hinnastoa, joissa toisessa on otettu huomioon kotitalousvähennyksen määrä kotisiivouksen hinnassa, jolloin esimerkiksi jos tuntisiivouksen hintana on 38 euroa, on sen hinta yhtäkkiä tippunutkin 14 euroon. Joskus yrityksillä on myös kolmas taulukko, josta näkyvät arvonlisäverottomat hinnat sellaisissa tapauksissa, joissa yrityksellä on oikeus tuottaa arvonlisäverottomia sosiaalihuoltopalveluja.

Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2018

Kotitalousvähennyksen määrä verovuonna 2018 on yhteensä 2400 euroa per henkilö, joten kahden aikuisen kotitaloudessa on mahdollista saada jopa 4800 euron verohyöty.Hoiva- ja hoitotyöstä sekä kotisiivouksesta on mahdollista saada kotitalousvähennys, jonka kokonaismäärä vuonna 2018 on 50% työn arvosta 2400 euroon asti. Tällä tarkoitetaan siis sitä, että jos tilaat siivouspalveluja, saat laskussa näkyvästä työn osuudesta 50% vähennettyä omassa verotuksessasi joko ennakkoperintävaiheessa (verokortilla) tai lopullisessa verotuksessa (veronpalautuksissa). Työn osuudella tarkoitetaan laskutettua työtä, ei siis esimerkiksi matkakulujen tai tarvikkeiden osuutta. Kotisiivous yritykset eivät myöskään usein nettisivuillaan mainitse kotitalousvähennyksen omavastuuosuutta, joka on 100 euroa. Jos vuoden aikana laskujen loppusumma on siis alle 100 euroa, et voi saada kotitalousvähennystä. Toinen huomioitava asia on, että kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn tekevän yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, kotisiivousyritys kuuluu Verohallinnon rekisteriin ja maksaa ennakkoveroja. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on asiakkaan vastuulla, ja sen saa helposti tarkistettua yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi, joko siivousyrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.

Esimerkkinä siivous – kotitalousvähennys

Tämä esimerkki on kotitalousvähennyksen käytöstä siivouspalvelun ostoon perheessä, jossa on kaksi työssä käyvää ihmistä, Arttu ja Anneli.

Kertaluonteinen siivous

Arttu ja Anneli ovat jo pitkään ajatelleet kotisiivouksen tilaamista. Nyt he ovat kuitenkin päässeet tuumasta toimeen ja vertailevat kotisiivouksia. Kotisiivousyrityksen nettisivulla on tieto palvelun hinnasta, joka on tuntiveloitteinen ja kiinteä, ja tilattavissa vähintään kolmeksi tunniksi. Tuntiveloitus on 38 euroa / tunti, jonka lisäksi palvelu ei sisällä muita kuluja. Arttu ja Anneli päättävät testata kotisiivouksen hankkimista kyseisestä yrityksestä. Siivouspalvelu on tehnyt kodissa hyvää jälkeä, ja laskun loppusumma on siis kolmelta tunnilta 114 euroa, joka sisältää arvonlisäveron 24%. Artulla ja Annelilla ei ole muita kotitalousvähennykseen oikeuttavia laskuja, joten sadan euron omavastuuosuuden jälkeen kotitalousvähennyksen määrä on 14 euroa. Kotitalousvähennys myönnetään alustavasti sille osapuolelle, jonka nimissä lasku on, mutta se voidaan siirtää myös puolisolta toiselle.

Kotitalousvähennyksen käyttö tapahtuu joko kyseisen vuoden aikana niin, että ilmoitetaan Verohallintoon tiedot kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä joko puhelimitse tai Verohallinnon nettipalvelussa, tai vaihtoehtoisesti ilmoitetaan seuraavana keväänä saatavan esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä 14-lomakkeella kotitaloustyöhön oikeuttavan työn yksityiskohdat. Helppoa ja simppeliä.

Tässä esimerkissä kotitalousvähennyksen määräksi jää siis 14 euroa.

Kotisiivous sopimussiivouksena

Jatkuva siivous Arttu ja Anneli päättävät ottaa jatkuvan kotisiivouksen, jolloin kotisiivous tehdään kerran viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Tällöin siivouksen tuntihintana on 34 euroa / tunti, joten viikossa hinnaksi tulee 68 euroa arvonlisäveroineen. Koska vuodessa on 52 viikkoa, ja koska tässä esimerkissä eletään tammikuun ensimmäistä viikkoa, tulee kokonaissummaksi 68 euroa x 52 viikkoa = 3672 euroa. Koska Annelilla on suuremmat tulot kuin Artulla, on järkevämpää antaa Annelille suurempi osa kotitalousvähennyksestä verotukseensa. Tällöin Anneli saa kotitalousvähennyksenä 50% kokonaissummasta, eli 1836 euroa. Kotitalousvähennys voidaan käyttää samalla tavalla joko työn tai muun verokortilla tehtävän tulon veroprosentin pienentämiseen, tai vaihtoehtoisesti 14-lomakkeella verotuksen valmistumisen yhteydessä.

Kotitalousvähennys on  kätevä verovähennys, mutta se ei suoraan tarkoita, että kotisiivouksen hinta olisi 50% loppulaskusta. Tähän vaikuttavat myös esimerkiksi siivousvälineiden osuus loppulaskusta, matkakustannuksien määrä, omavastuu ja se, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin.  

Kotitalousvähennyksestä huomioitavia asioita

Kun kotisiivousyritys mainostaa sivullaan siivouksen hintaa tilanteessa, jossa kotitalousvähennyksen osuus on jo vähennetty, kannattaa laskea, että oma talous kestää koko siivoustyön maksamisen. Kuitenkin kotitalousvähennyksen oikeuttava siivoustyö voi tulla itse asiassa yli 50% halvemmaksi. Tämä perustuu siihen, että kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys, eikä suoraan tulosta tehtävä vähennys. Jos esimerkiksi tienaat 40 000 euroa vuodessa bruttona, ja sinulta on laskutettu kotisiivousta kotitalousvähennykseen oikeuttavana työnä 2000 euroa, saat siitä 50% kotitalousvähennyksenä, eli 1000 euroa. Kun tästä 1000 eurosta vähennetään vielä 100 euron omavastuuosuus, saat kotitalousvähennyksenä käyttöön 900 euroa. Kun verotusta lopullisesti lasketaan, tätä 900 euroa ei kuitenkaan oteta suoraan huomioon vähennyksenä, vaan se vähennetään maksettavista kokonaisveroista, jolloin jos vuoden aikana maksat veroja esimerkiksi 10 000 euroa, vähennetään tästä summasta 900 euroa, joka otetaan huomioon lopullista jäännösveroa eli mätkyä tai veronpalautusta laskettaessa.

Kannattaa siis olla tarkkana kotisiivousta tilatessa, sillä vaikka useat siivousyritykset ilmoittavat kotisiivouksen hinnan osana kotitalousvähennyksen, ei sen käyttö ole ihan yhtä yksinkertaista kuin luulisi. 😉 Jos sinulla on muuta kysyttävää tai kerrottavaa kotitalousvähennyksen käytöstä siivoustyössä, laitappa rohkeasti mailia osoitteeseen siivousvinkit[at]siististi.com.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös