Siisti koti, siistimpi arki.

Vinkkejä pyykin pesuun

Pyykin peseminen helposti ja vaivattomasti

Pyykin pesu ei todellakaan ole mitään ydinfysiikkaa. Välillä vain tuntuu siltä, että ihmiset tekevät asiasta huomattavan vaikeaa. Tähän laajaan kirjoitukseen haluttiin tehdä meidän lukijoille kokonaiskuva pyykin pesemisestä ja asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon. Tämä artikkeli on hyvä jakaa vaikka omalle puolisolle tai juuri kodista muuttaneelle teinille, tai vain oman muistin kertaamiseksi. Artikkeli vaikuttaa hieman ehkä rautalangasta väännetyltä, mutta toisaalta perusasioita ei voi ikinä painottaa liikaa. 🙂

Pyykin pesu helposti ja nopeasti

Tavallisesti pyykin pesemisessä kannattaa noudattaa muutamia perussääntöjä esimerkiksi lämpötilojen kanssa, mutta tärkeintä on noudattaa tekstiilin tai vaatteen valmistajan ohjeita pyykin pesemisestä. Pesumerkinnät ovat hyvin yleisiä ja niitä noudatetaan kansainvälisesti, jolloin ulkomaiset merkinnät pätevät myös. Pyykinpesun perussääntönä on noudattaa pesuohjeita.

Pyykinpesun vaiheet

Kuten yllä jo todettiinkin, tärkeintä pyykin pesemisessa on kiinnittää huomiota pesumerkintöihin. Lähtökohtaisesti vaatteet ja muut tekstiilit kannattaa pestä erikseen, sillä yleisesti niiden pesemisessä on eroja pesulämpötilan ja tahrojen kannalta. Kun valitset pyykkiohjelman pyykkikoneesta, pitää se tavallisesti sisällään esipesun, pesun, huuhtelun ja linkouksen. Tavallisesti esimerkiksi puuvillalle tehdyt pesuohjelmat kestävät noin puolestatoistatunnista kahteen ja puoleen tuntiin. Pikapesuohjelmissa on yleensä tingitty esipesusta ja linkouksesta, jolloin pikapesuohjelma jättää vaatteet poikkeuksetta kosteammaksi kuin tavalliset pyykinpesuohjelmat.

Pyykin lajitteluPesuohjelman valinta on tärkeässä roolissa pyykin pesemisessä

Kun pestään vaatepyykkiä, tärkeintä on lajitella pyykki materiaalin ja värien mukaisesti, ja etenkin uudet vaatteet, kuten farkut tai värikkäät paidat, kannattaa pestä ensimmäisellä kerralla erikseen muusta pyykistä. Pyykit kannattaa lajitella värien perusteella vaaleaan, tummaan ja värikkääseen pyykkiin. Vaalea ja tumma pyykki tulee pestä erillään sen takia, että tumma pyykki päästää helposti väriä vaaleaan pyykkiin, ja toisaalta värikäs ja tumma pyykki sen takia, että tumma pyykki saattaa haalistaa värikästä pyykkiä.

Erilaiset materiaalit

Erilaisista materiaalista valmistetut pyykit tulisi pestä erillään. Suurin osa ihmisten perusvaatteista, kuten housuista, paidoista, sukista ja alusvaatteista, on tehty muutamasta materiaalista, jotka voidaan jakaa kuituihin ja tekokuituihin. Tekokuidut ovat materiaaleja, joissa on pääasiallisesti teollinen alkuperä. Kuidusta tai luonnonkuidusta tehdyt vaatteet taas ovat luonnollista materiaalia. Yleisimmät tekstiilimateriaalit ovat puuvilla ja polyesteri. Tämän lisäksi vaatteissa käytetään yleisesti myös villaa, nylonia sekä muun muassa viskoosia sekä jonkin verran elastaania. Tekstiilimateriaaleista ja kuitutyypeistä voit lukea lisää Suomen tekstiili- ja muoti r.y.n nettisivuilta. Jos pesuohjeiden mukaan tekstiilit voi pestä samassa lämpötilassa, voit pestä ne keskenään.

Materiaali ja tahrat vaikuttavat pyykin pesulämpötilaan

Pyykin pesemisessä tärkeintä on käyttää oikeaa lämpötilaa. Lämpötilan valitsemiseen vaikuttaa pestävän pyykin materiaali, sekä tahrojen laatu. Vaativimmat tahrat vaativat erillistä käsittelyä esimerkiksi tahranpoistoaineella tai sappisaippualla.

Puuvillaisen pyykin pesu

Puuvilla tulee pestä pesuohjeen mukaisesti 60-95 ºC lämpötilassa. Näissä lämpötiloissa voidaan siis pestä esimerkiksi puuvillasta tehdyt lakanat ja pyyhkeet. Puuvillaiset vaatteet tulee pestä pesuohjeen mukaisesti 40-60 ºC lämpötilassa. Tämä johtuu vaatteissa mahdollisesti olevista sekoitteista tai kankaan viimeistelyssä käytetyistä kemikaaleista, jotka eivät kestä yli 60 ºC lämpötiloja.

Villavaatteen pesu

Villavaatteen pesu kannattaa hoitaa käsin, ellei vaatteessa ole erillistä merkintää pesukonepesulle. Villa on materiaalina hyvä ja hengittävä, mutta kestää huonosti hankausta. Villan hankautuessa sen kuiturakenne alkaa helposti muuttua vanumaiseksi. Jos peset villavaatteita pesukoneessa, kannattaa käyttää 30-40 ºC pesulämpötiloja ja erillistä villapesuohjelmaa.

Polyesterin pesu

Keinokuituna polyester tulee pestä pesuohjeen merkinnän mukaisesti 40-60 ºC lämpötilassa. Polyesteri on materiaalina kestävä ja sitä käytetäänkin esimerkiksi ulkoiluvaatteissa tai urheiluvaatteissa. Polyester kuitenkin nukkaantuu helposti hankauksesta.

Muut tekokuidut

Tekokuidut ovat usein valmistettu hyvin kestäviksi, jolloin niitä voi pestä usein. Esimerkiksi urheilu- ja ulkoiluvaatteiden käyttöikä pääsääntöisesti pitenee niiden säännöllisellä pesulla. Tekokuidut kannattaa pestä 40-60 ºC lämpötilassa, ja noudattaa

Valitse oikea pesuohjelma

pyykin pesu vinkitErilaiset pesuohjelmat saattavat aiheuttaa hieman päänvaivaa, mutta suurin osa pyykistä voidaan pestä tavallisilla vakio-ohjelmilla, joissa voidaan valita pesulämpötila sekä kierroksien lukumäärä. Jos peset vain puolikasta koneellista pyykkiä, useimmissa pyykinpesukoneissa on erillinen half-load ohjelma. Tämän lisäksi yleisimmillä pesukonemerkeillä on erilliset ohjelmat villan ja silkin pesuun, sekä esimerkiksi farkkujen pesuun. Pääsääntöisesti kuitenkin kannattaa noudattaa vaatteiden pesumerkintöjä ja käyttää säädettävän lämpötilan pesuohjelmaa. Näin varmistat parhaan lopputuloksen ja puhtaan pyykin!

Pyykinpesun jälkeen

Pesuohjelman pyörimisen jälkeen pyykki kannattaa asettaa ilmavasti kuivumaan pyykkinarulle tai -telineeseen. Tällä tavalla pyykki kuivuu kaikista nopeimmin. Paidat, takit ja pitkät housut voidaan myös kuivattaa henkareilla, jonka lisäksi paksut ja vettä keräävät materiaalit, esimerkiksi villapaidat ja neuleet, kannattaa asettaa kuivumaan tuolille niin, etteivät vaatteiden helmat veny veden painosta.

Pyykin pesu käsin

Pyykin käsinpesu eli nyrkkipyykkäys on myös helppo tapa pestä pikaisesti pieni määrä pyykkiä. Vaikka pyykistä ei luultavasti tule lähellekään yhtä puhdasta kuin pesukoneella pestäessä, kiireen sattuessa pyykin peseminen onnistuu myös käsin. Helpoin ja perinteinen tapa pyykin käsinpesuun on ottaa kaksi ämpäriä ja puhdistaa kylpyhuoneesta tai vessasta lattia niin, että pyykkiä voi harjata lattiapintaa vasten. Käsinpestävä pyykki laitetaan ensin hetkeksi likoamaan pesuaine-vesiseokseen, jonka jälkeen pyykki pestään käsin joko lattiaa vasten tai ämpärissä. Toisen ämpärin vedellä käsinpestyn pyykin huuhteleminen käy helposti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös