Siisti koti, siistimpi arki.

Pyykin pesumerkinnät eli pesumerkit

Pyykin pesumerkinnät auttavat pesemään pyykin oikeassa lämpötilassa ja hoitamaan tekstiilit ja vaatteet oikealla tavalla. Näin pyykinpesu on helppoa ja vaatteet kestävät hyvässä kunnossa pidempään.

Pyykin pesumerkinnät eli pesumerkit, tai viralliselta nimeltään tekstiilien hoito-ohjemerkinnät, ovat tärkein apu hyvälaatuiseen pyykinpesuun. Pesemällä pyykit oikein pesumerkkejä noudattamalla säästät sekä luontoa että omia hermojasi, kun pelkkää pesulappua katsomalla osaat lajitella pyykit oikein. Tavalliset pyykinpesumerkit tunnistavat kaikki, kun taas erikoisemmat pyykinpesumerkit näyttävät vaikeasti tulkittavilta hieroglyfeiltä. Jotta osaat tulkita pyykin pesumerkit oikein, kannattaa kiinnittää huomiota ensinnäkin tekstiilin materiaaliin. Tekstiilin materiaali kertoo paljon siitä, miten pyykki pitäisi pestä. Kun osaa yhdistää oikean materiaalin ja oikeat pesumerkit, pyykinpesu on helppoa ja stressitöntä.

Pyykinpesun pesumerkinnät

Hoito-ohje, eli niin sanottu pesumerkki, on tekstiileissä pakollinen. Se löytyy tavallisesti merkistä, joka on ommeltu kiinni vaatteen tai muun tekstiilin saumaan. Hoito-ohjesymbolit kertovat esimerkiksi soveltuvan pesu- ja silityslämpötilan sekä  saako vaatetta pestä kotikoneessa vai vaatiiko se ammattilaisen tekemän kemiallisen pesun.

Pyykin pyykinpesumerkinnät on sertifioitu, ja jotta vaatteelle voidaan myöntää Suomessa käytettävät pesumerkit, tulee symbolien käyttöön olla lupa. Suomessa Inspecta Oy myöntää luvat pesumerkkien käytölle ja opastaa pesumerkkien käytössä.

Pesumerkeissä tulee olla tiedot tietyistä tekstiilin hoito-ohjeista. Pesumerkin tulee sisältää tiedot vesipesusta, pyykin valkaisusta, rumpukuivauksen käytöstä, silittämisestä ja kemiallisesta pesusta (kuivapesu pesulassa).

Lue myös: Ruokasooda pyykinpesussa: Näin käytät ruokasoodaa pyykin pesuun.

Pyykin pesumerkinnät: Tekstiilin vesipesu

Tekstiilin vesipesun symbolissa näkyy sekä pesulämpötila että tieto siitä, minkälaista pyykinpesuohjelmaa tekstiilin kanssa tulee käyttää. Tekstiilin vesipesun symbolina on ämpäri, jossa on sisällä vesipesun maksimilämpötila kirjoitettuna. Lisäksi ämpärin alla olevat viivat kertovat, tuleeko pyykin pesussa noudattaa herkille tekstiileille tehtyjä pesuohjelmia. Myös käsinpesulle on oma symbolinsa, jolloin pyykkiä ei saa pestä koneessa.

30 asteen vesipesu pyykinpesukoneessa 30°C vesipesu pesukoneessa. Pyykki voidaan pestä pesukoneessa 30°C ohjelmalla.
30 asteen hellävarainen pesu pesukoneessa 30°C vesipesu pesukoneessa varovaisella ohjelmalla. Pyykki voidaan pestä pesukoneessa 30°C hellävaraisella pesuohjelmalla vajaatäyttöisenä. Esimerkiksi villavaatteissa tai silkkitekstiileissä on usein tämä merkintä.
Vesipesun pyykin pesumerkki kertoo, missä lämpötilassa ja minkälaisella ohjelmalla pyykki voidaan pestä. 30°C vesipesu pesukoneessa erittäin varovaisella ohjelmalla.  Pyykki voidaan pestä pesukoneessa 30°C hellävaraisella pesuohjelmalla hyvin vajaatäyttöisenä. Tämä pesuohjelma on erittäin herkille tekstiileille, jotka kuitenkin voidaan kemiallisen pesun sijaan pestä pesukoneessa.
Pyykin pesumerkki 40 astetta  40°C vesipesu pesukoneessa tavallisella ohjelmalla. Tavallisin pyykinpesuohjelma.
Vesipesu herkällä pesuohjelmalla 40 asteessa  40°C vesipesu pesukoneessa varovaisella ohjelmalla. Hellävaraista pesua vaativille vaatteille.
Pesu 60 asteessa vesipesulla  60°C vesipesu pesukoneessa tavallisella pesuohjelmalla. Esimerkiksi puuvillavaatteiden usein käytetty lämpötila.
Pesu 60 asteessa varovaisella pesuohjelmalla  60°C vesipesu pesukoneessa varovaisella pesuohjelmalla. Vajaatäyttöinen kone.
Pyykinpesu korkeintaan 95 asteessa  95°C vesipesu pesukoneessa kuuman pesun ohjelmalla. Soveltuu esimerkiksi vaaleiden puuvillakanoiden pesuun.
Pyykinpesu korkeintaan 95 asteessa herkällä pesuohjelmalla  95°C vesipesu pesukoneessa varovaisella pesuohjelmalla. 
Pyykki ei kestä vesipesua, joten kemiallinen pesu ainoa vaihtoehto. Ei vesipesua.
Vesipesu käsin voidaan tehdä joko nyrkkipyykinpesuna tai erillisellä käsinpesuohjelmalla. Vesipesu vain käsinpesuna. Käsinpesu voidaan siis tehdään myös käsinpesuohjelmalla pesukoneessa, kunhan ohjelma ei sisällä voimakasta pyöritystä.

Pyykin pesumerkinnät: Tekstiilin valkaisu 

Tekstiilin valkaisusymboli on kolmio, jossa näkyy tiedot siitä, voiko tekstiilin valkaista, tai voiko tekstiilin valkaista vain happivalkaisuaineella. Yleisimmät valkaisumerkit ovat valkaisu sallittu ja valkaisu kielletty- merkit.

Pesumerkki: Pyykin valkaisu valkaisuaineella Valkaisu sallittu. Pyykin kanssa voi käyttää valkaisuainetta.
Pyykin pesumerkki: Valkaisu vain happivalkaisuna. Vain happivalkaisu sallittu. Pykki voidaan valkaista happeen perustuvalla valkaisuaineella.
Pyykin kanssa ei voi käyttää valkaisuaineita. Valkaisu kielletty. Pyykin kanssa ei voi käyttää valkaisuainetta.

Pyykin pesumerkinnät: Kuivaus

Rumpukuivaus kerrotaan pesumerkeissä neliönä, jonka sisällä on ympyrä. Rumpukuivauksen symboli kertoo, voiko tekstiilin kuivata kuivauskoneessa ja missä lämpötilassa. Rumpukuivaus merkit eroavat toisistaan sen perusteella, tuleeko kuivausrummussa käyttää alhaista lämpötilaa.

Rumpukuivaus voidaan tehdä normaalilla lämpötilalla. Pyykki voidaan kuivata rumpukuivauksella. Käytetään kuivausrummun tavallista ohjelmaa.
Pyykki voidaan kuivata kuivausrummussa alhaisella lämpötilalla. Pyykki voidaan kuivata rumpukuivauksella varovalla ohjelmalla. Käytetään kuivausrummun alhaista lämpötilaa.
Pyykkiä ei voi kuivata kuivausrummussa. Rumpukuivaus kielletty. Vaatetta ei voida kuivata kuivausrummussa.

Pyykin pesumerkinnät: Silitys

Silityssymbolista ei voi erehtyä, mutta silityssymbolin sisällä olevat pisteet voivat hämätä. Ne ovat tieto siitä, kuinka kuumalla silitysraudalla tekstiilin voi silittää: Yksi piste tarkoittaa alle 110 °C silitystä, kaksi pistettä alle 150 °C silitystä  ja kolme pistettä alle 200 °C silitystä. Useimmissa silitysraudoissa on myös omat ohjeet lämpötiloittain eri materiaaleille, jolloin kannattaa tarkastaa pyykin materiaali ennen silitystä.

Silitys alhaisella lämpötilalla. Silityslämpötila enintään 110 astetta. Alhaisessa pesulämpötilassa silitettäviä vaatteita ovat esimerkiksi silkkiset ja muut herkät tekstiilit.
Silitys silitysraudan keskilämpötilalla. Silityslämpötila enintään 150 astetta. Keinokuituiset tai sekoitetekstiilit kestävät normaalisti 150 asteen silityslämpötilan.
Silitys korkealla lämpötilalla. Silityslämpötila enintään 200 astetta. Puuvillaiset ja pellavaiset vaatteet kestävät 200 asteen silityksen.
Pesumerkki tarkoittaa, että pyykkiä ei voi silittää. Silitys kielletty. 

Pyykin pesumerkinnät: Kemiallinen pesu

 Kemiallisen pesun hoito-ohjemerkintä on ehkä vaikein ymmärtää, mutta toisaalta sitä ei tarvitsekaan ymmärtää ihan täysin. Mitä ylipäätänsä tarkoittaa kemiallinen pesu? Kemiallisella pesulla tarkoitetaan pyykin koneellista pesua kemiallisella yhdisteellä ilman vettä. Kemiallinen pesu tehdään aina pesulassa, joten käytännössä nämä pesumerkit ovat ammattilaiskäyttöisiä. Kemiallista pesua kutsutaan myös kuivapesuksi. Tavallisimpia kuivapestäviä tuotteita ovat esimerkiksi juhlavaatteet ja villakangasvaatteet sekä päällystakit. Kemiallisen pesun symboli on ympyrä, jonka sisällä on kirjain. P-kirjain tarkoittaa tetrakloorieteeniä eli perkloorietyleeniä, joka on liuoite. F-kirjain tarkoittaa hiilivetypesua, ja W-kirjain taas vesiemulsiopesua.

Tetrakloorieteeni on perkloorattu liuotin. Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Kemiallinen pesu tehdään pesulassa.
Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä sallittu herkällä pesuohjelmalla. Vaate voidaan pestä kemiallisesti tetrakloorieteenillä varovaisuutta noudattaen. Kemiallinen pesu tehdään pesulassa.
Hiilivetypesu sallittu Vaate voidaan pestä kemiallisesti hiilivedyllä. Kemiallinen pesu tehdään pesulassa.
Kemiallinen pesu hiilivedyllä sallittu herkällä pesuohjelmalla Vaate voidaan pestä kemiallisesti hiilivedyllä varovaisuutta noudattaen. Kemiallinen pesu tehdään pesulassa.
Kemiallinen pesu vesiemulsiopesuna sallittu Vaate voidaan pestä kemiallisella vesipesulla eli emulsiopesulla. Myös emulsiopesu tehdään pesulassa.
Kemiallinen pesu varovaisella pesuohjelmalla sallittu vesiemulsio-pesuna. Vaate voidaan pestä kemiallisella vesipesulla eli emulsiopesulla varovaisuutta noudattaen. Myös emulsiopesu tehdään pesulassa.
Pyykinpesu merkinnät: Kemiallinen pesu kielletty Kemiallinen pesu kielletty.

Amerikkalaiset pyykin pesumerkit

Tämän lisäksi pesumerkki sisältää tiedot vaatteen valmistajasta tai maahantuojasta. Suomessa käytettävät pesumerkinnät ovat eurooppalaisia, kun taas amerikkalaiset pesumerkinnät ovat hieman erilaisia. Amerikkalaisia pesumerkkejä tulee vastaan Yhdysvalloista ostetuista vaatteista. Amerikkalaiset pesumerkinnät ovat hieman eurooppalaisia merkintöjä tarkemmat, ja niissä on erikseen symbolit muun muassa ripustuskuivaukselle ja silitykselle ilman höyryä. Pesulämpötilan ja rumpukuivauslämpötilan amerikkalaisissa pesuohje merkinnöissä ei ole erikseen lämpötiloja, vaan pisteiden määrä kertoo oikean pesulämpötilan. Symbolin sisällä yksi piste tarkoittaa 30°C pesua, kaksi pistettä enintään 40°C  pesua ja kolme pistettä enintään 50°C pesua.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös