Pyykinpesukoneen puhdistus

Pyykinpesukoneen puhdistus

Pyykinpesukoneen puhdistus tulee mieleen viimeistään silloin, kun pyykinpesukone alkaa vuotaa tukkeutuneen nukkasiivilän vuoksi. Kuitenkin pyykinpesukone kannattaa puhdistaa mielummin hieman ennen kyseistä tapaturmaa, jotta suurimmilta vahingoilta vältyttäisiin. Pyykinpesukoneen puhdistus tuo mukanaan muitakin etuja:

  • Pyykinpesukoneen säännöllinen puhdistaminen lisää pesukoneen käyttöikää
  • Pesty pyykki on oikeasti puhdasta, eikä siihen jää epämiellyttäviä hajuja
  • Pyykinpesukoneen likainen tiiviste saattaa jättää valkopyykkiin ja lakanoihin ei-haluttuja tahroja, joiden puhdistaminen on lähes mahdotonta
  • Pyykinpesukoneen puhdistus pitää nukkasiivilän kunnossa, jolloin poistovesi poistuu letkun kautta eikä valumalla ympäri kylpyhuoneen lattiaa

Pyykinpesukoneen puhdistus – Miten pesukone puhdistetaan?

Pesukoneen puhdistuksessa voi käyttää useita eri pesuaineita tai ihan vaan luonnollisia aineita. Tärkeimmät ongelmakohdat ovat pesukoneen luukun tiivisteet, sivustatäytettävän pesukoneen lasi-ikkuna, nukkasiivilä ja pesuainelokero. Näiden lisäksi kannattaa muistaa puhdistaa myös pesukoneen rummun kolot, sillä ne keräävät helposti hiuksia, pölyä ja muuta sinne kuulumatonta töhnää. Pesukoneiden puhdistusaineita valmistavat ainakin suomalainen Kiilto, Allegro ja Dr. Beckmann. Myös pesukoneiden valmistajat tarjoavat pesukoneen käyttöikää lisääviä pesukoneen puhdistusaineita, kuten Electrolux. Näistä Kiillon pesukoneen puhdistusaine sopii sekä astianpesukoneen että pyykinpesukoneen puhdistamiseen.

Jos haluat tehdä pesukoneen puhdistuksen manuaalisesti sisäpuolelta, voit myös koittaa puhdistaa pyykinpesukoneen astianpesuaineella (esimerkiksi Fairylla) ja sen jälkeen laittaa huuhteluohjelman käyntiin. Ennen kuin pyykinpesukone alkaa oikeasti haista tai vuotaa vettä, voi sen pestä esimerkiksi joulusiivouksen yhteydessä.

Pyykinpesukoneen puhdistus etikalla

Jos pesukonetta ei ole puhdistettu pitkään aikaan (=ikinä), koita kunnollista etikkakäsittelyä. Pyykinpesukoneen etikkapuhdistuksessa on useita eri tapoja, mutta yksi hyvistä tavoista on kastella vanha pyyhe tai rätti etikalla kauttaaltaan ja laittaa se pesukoneeseen. Tämän jälkeen laita pesuainepulveri tavallisesti pesuainelokeroon ja kuumapesuohjelma (90-95 astetta) pyörimään. Jos tämä ei auta, koita laittaa etikka suoraan pesuainelokeroon ja pyykinpesuaine pesupalloon, tai toisin päin. Etikan sijaan voidaan käyttää myös apteekista saatavilla olevaa sitruunahappoa, jota annostellaan tarvittava määrä suoraan pesuainelokeroon. Toinen vaihtoehto on sekoittaa jauhemaisen pyykinpesuaineen sekaan sitruunahappoa sellaisenaan, ja laittaa seos joko pesupalloon tai pesuainelokeroon. Sekä etikka että sitruunahappo poistavat happamuutensa vuoksi hyvin myös kalkkisaostumia pesukoneesta.

Nukkasihdin eli nukkasiivilän puhdistus pyykinpesukoneessa

Puhdas ja hajuton pyykki on toimivan pyykinpesukoneen merkki.Nukkasihti kannattaa puhdistaa vähintään kerran viikossa, jos pyykinpesukone on kovassa käytössä. Usein tavallisin syy sille, että pyykinpesukone valuttaa vettä, on se, että nukkasihvilä on tukossa. Nukkasihti tukkeutuu tavallisesti niin, että sihdin tiivisteiden väliin pääsee pitkulamainen vierasesine, kuten hiuspinni, hammastikku tai pumpulipuikko, jonka ympärille alkaa jokaisessa pesussa kertyä lisää tavaraa. Toinen mahdollinen tukoksen aiheuttaja on kumilenkki, joka venyy tukkien koko nukkasihvilän. Kannattaakin siis aina ensinnä avata nukkasihvilän aukko pesukoneesta, jotta saat paikannettua mahdollisen tukoksen.

Nukkasihvilän puhdistukseen riittää lämmin vesi ja harja. Käytössä olevaa tiskiharjaa ei ehkä itse tulisi käytettyä nukkasihdin puhdistukseen, mutta jo käytöstä poistettu vanha tiskiharja ajaa asian. Irroita nukkasihti varovasti, sillä tiiviste pitää mahdollisen poistoveden pesukoneen sisällä tai poistovesiputkessa. Kun nukkasihti on irroitettu, huuhtele se vedellä ja nappaa samalla pois kertynyt lika ja muut sihtiin kuulumattomat esineet. Kierrä nukkasihti takaisin paikoilleen. Voit tarkastaa että nukkasihdin tiivisteet pitävät kaatamalla pesuainelokeroon vettä. Jos vesi valuu ulos nukkasihdin reijästä, luultavasti pesukone ei pidä vettä sisällään kunnolla.

Muista puhdistaa myös pesukoneen tiivisteet, sillä ne keräävät helposti likaa ja pyykin mukana tulevaa muuta tavaraa itseensä. Tiivisteet voi puhdistaa astianpesuaineella ja puhtaalla liinalla.

Pyykinpesukoneen puhdistus konetiskitabletilla

Pyykinpesukone ei pidä itseään puhtaana itsestään, vaan pesukone tulee huoltaa säännöllisesti. Konetiskiaineen käyttöä pyykinpesukoneen puhdistuksessa emme suosittele, sillä konetiskiaine ei välttämättä sovi pyykinpesukoneelle, ja pahimmassa tapauksessa se voi tukkia pesukoneen. Konetiskiaine on aika tuhtia tavaraa muutenkin, eikä välttämättä tee hyvää tuleville pyykeille, jos pesukoneeseen on jäänyt pesuainejäämiä konetiskitabletista. Konetiskiaineen sijaan pyykinpesukonetta voi yrittää puhdistaa myös tavallisella suuvedellä, käyttämällä sitä nestemäisen pesuaineen tapaan pesuohjelman aikana.

Pyykinpesukoneen puhdistus kloriitilla

Jos pyykinpesukone haisee todella pahasti, eikä esimerkiksi etikkakäsittely auta, voit yrittää puhdistaa pyykinpesukoneen kloriitilla. Kloriitti on valkaisuaine, jota on saatavilla apteekista ja melkein kaikista päivittäistavarakaupoista. Kloriitti on aikamoista myrkkyä, ja sen käytön kanssa on oltava varovainen. Lisäksi kloriitin kanssa on käytettävä aina kylmää vettä sen höyrytävän vaikutuksen takia, joten suorita pesu korkeintaan 30 asteessa, jos laitat kloriittia koneeseen. Kloriittia voi sekoittaa veteen ja laittaa joko pesupalloon tai pesuainelokeroon. Kannattaa kokeilla vaikkapa parilla korkillisella ensin, koska se luultavasti riittää hajun- ja kalkinpoistoon hyvin. Muista laittaa huuhteluohjelma käyntiin kloriittipesun jälkeen.

Näillä vinkeillä saa pyykinpesukoneesta helposti puhtaan. Jos sinulla on muita vinkkejä pyykinpesukoneen puhdistukseen, kirjoitappa siitä meille sähköpostiin siivousvinkit(miukumauku)siististi.com!

Jätä kommentti