Siisti koti, siistimpi arki.

Pyykinpesukoneen puhdistus takaa puhtaan pyykin

Pyykinpesukoneen säännöllinen puhdistus helpottaa puhdasta pyykinpesua. Myös valkopyykki kiittää siinä vaiheessa, kun se säilyy oikeasti valkoisena ilman tummia raitoja.

Pesty pyykki on elämän pieniä voittoja, joista tulee nauttia joka ikinen päivä. Pyykinpesukoneen puhtaus vaikuttaa huomattavasti siihen, miten puhdasta pyykkiä oikeasti koneesta saa ulos. Etenkin valkopyykin osalta tukkeutunut tai likainen pyykinpesukone saattaa aiheuttaa inhottavan tilanteen, jossa mustat raidat pilaavat lempi t-paidan, topin tai lakanat. Mustat raidat voivat syntyä valkopyykkiin useasta eri syystä, mutta tyypillinen syy on likainen pyykinpesukoneen kannen tiivistin. Kannen tiivistimen puhdistus kannattaa siis hoitaa samaan aikaan muun pyykinpesukoneen puhdistuksen kanssa, jotta pyykki pysyy vaaleana.

Mutta yleensä pesukoneen puhdistus tulee ajankohtaiseksi jo ilman tällaisia ei-toivottuja raitoja ja muita ongelmia. Pääongelmaksi muodostuu yleensä nukkasiivilä. Kun pyykinpesukone alkaa vuotaa tukkeutuneen nukkasiivilän vuoksi, havahdutaan helposti tekemään tilanteelle jotain. Kuitenkin pyykinpesukone kannattaa puhdistaa mielummin hieman ennen kyseistä tapaturmaa, jotta suurimmilta vahingoilta vältyttäisiin. Pyykinpesukoneen puhdistus tuo mukanaan siis paljon:

  • Pyykinpesukoneen säännöllinen puhdistaminen lisää pesukoneen käyttöikää
  • Pesty pyykki on oikeasti puhdasta, eikä siihen jää epämiellyttäviä hajuja
  • Pyykinpesukoneen likainen tiiviste saattaa jättää valkopyykkiin ja lakanoihin ei-haluttuja tahroja, joiden puhdistaminen on lähes mahdotonta
  • Pyykinpesukoneen puhdistus pitää nukkasiivilän kunnossa, jolloin poistovesi poistuu letkun kautta eikä valumalla ympäri kylpyhuoneen lattiaa

Pyykinpesukoneen puhdistus: Miten pesukone puhdistetaan?

Pesukoneen puhdistuksessa voi käyttää useita eri pesuaineita tai ihan vaan luonnollisia aineita. Tärkeimmät ongelmakohdat ovat pesukoneen luukun tiivisteet, sivustatäytettävän pesukoneen lasi-ikkuna, nukkasiivilä ja pesuainelokero. Näiden lisäksi kannattaa muistaa puhdistaa myös pesukoneen rummun kolot, sillä ne keräävät helposti hiuksia, pölyä ja muuta sinne kuulumatonta töhnää. Pesukoneiden puhdistusaineita valmistavat ainakin suomalainen Kiilto, Allegro ja Dr. Beckmann. Myös pesukoneiden valmistajat tarjoavat pesukoneen käyttöikää lisääviä pesukoneen puhdistusaineita, kuten Electrolux. Näistä Kiillon pesukoneen puhdistusaine sopii sekä astianpesukoneen että pyykinpesukoneen puhdistamiseen.

Jos haluat tehdä pesukoneen puhdistuksen manuaalisesti sisäpuolelta, voit myös koittaa puhdistaa pyykinpesukoneen astianpesuaineella (esimerkiksi Fairylla) ja sen jälkeen laittaa huuhteluohjelman käyntiin. Ennen kuin pyykinpesukone alkaa oikeasti haista tai vuotaa vettä, voi sen pestä esimerkiksi joulusiivouksen yhteydessä.

Pyykinpesukoneen puhdistus etikalla

Jos pesukonetta ei ole puhdistettu pitkään aikaan (=ikinä), koita kunnollista etikkakäsittelyä. Pyykinpesukoneen etikkapuhdistuksessa on useita eri tapoja, mutta yksi hyvistä tavoista on kastella vanha pyyhe tai rätti etikalla kauttaaltaan ja laittaa se pesukoneeseen. Tämän jälkeen laita pesuainepulveri tavallisesti pesuainelokeroon ja kuumapesuohjelma (90-95 astetta) pyörimään. Jos tämä ei auta, koita laittaa etikka suoraan pesuainelokeroon ja pyykinpesuaine pesupalloon, tai toisin päin.

Pyykinpesukoneen puhdistus sitruunahapolla

Etikan sijaan voidaan käyttää myös apteekista saatavilla olevaa sitruunahappoa, jota annostellaan tarvittava määrä suoraan pesuainelokeroon. Toinen vaihtoehto on sekoittaa jauhemaisen pyykinpesuaineen sekaan sitruunahappoa sellaisenaan, ja laittaa seos joko pesupalloon tai pesuainelokeroon. Sekä etikka että sitruunahappo poistavat happamuutensa vuoksi hyvin myös kalkkisaostumia pesukoneesta.

Nukkasihdin eli nukkasiivilän puhdistus pyykinpesukoneessa

Puhdas ja hajuton pyykki on toimivan pyykinpesukoneen merkki.

Nukkasihti kannattaa puhdistaa vähintään kerran viikossa, jos pyykinpesukone on kovassa käytössä. Usein tavallisin syy sille, että pyykinpesukone valuttaa vettä, on se, että nukkasihvilä on tukossa. Nukkasihti tukkeutuu tavallisesti niin, että sihdin tiivisteiden väliin pääsee pitkulamainen vierasesine, kuten hiuspinni, hammastikku tai pumpulipuikko, jonka ympärille alkaa jokaisessa pesussa kertyä lisää tavaraa. Toinen mahdollinen tukoksen aiheuttaja on kumilenkki, joka venyy tukkien koko nukkasihvilän. Kannattaakin siis aina ensinnä avata nukkasihvilän aukko pesukoneesta, jotta saat paikannettua mahdollisen tukoksen.

Nukkasihvilän puhdistukseen riittää lämmin vesi ja harja. Käytössä olevaa tiskiharjaa ei ehkä itse tulisi käytettyä nukkasihdin puhdistukseen, mutta jo käytöstä poistettu vanha tiskiharja ajaa asian. Irroita nukkasihti varovasti, sillä tiiviste pitää mahdollisen poistoveden pesukoneen sisällä tai poistovesiputkessa. Kun nukkasihti on irroitettu, huuhtele se vedellä ja nappaa samalla pois kertynyt lika ja muut sihtiin kuulumattomat esineet. Kierrä nukkasihti takaisin paikoilleen. Voit tarkastaa että nukkasihdin tiivisteet pitävät kaatamalla pesuainelokeroon vettä. Jos vesi valuu ulos nukkasihdin reijästä, luultavasti pesukone ei pidä vettä sisällään kunnolla.

Pyykinpesukoneen luukun tiivisteen puhdistus

Pyykinpesukoneen luukun tiiviste kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin, sillä pesujen aikana likaa ja nukkaa päätyy myös tiivisteen ympärille. Kertynyt lika saattaa vaiheuttaa valkopyykkiin erilaisia jälkiä ja raitoja. Paras tapa puhdistaa tiiviste on pyyhkiä se puhtaalla puhdistusliinalla ja pienellä määrällä astianpesuainetta kauttaaltaan ainakin kerran kuukaudessa, jos pesukoneen käyttötahti on 2-3 kertaa viikossa.

Pyykinpesukoneen puhdistus konetiskitabletilla

Pyykinpesukone ei pidä itseään puhtaana itsestään, vaan pesukone tulee huoltaa säännöllisesti.

Konetiskiaineen käyttöä pyykinpesukoneen puhdistuksessa emme suosittele, sillä konetiskiaine ei välttämättä sovi pyykinpesukoneelle, ja pahimmassa tapauksessa se voi tukkia pesukoneen. Konetiskiaine on aika tuhtia tavaraa muutenkin, eikä välttämättä tee hyvää tuleville pyykeille, jos pesukoneeseen on jäänyt pesuainejäämiä konetiskitabletista. Konetiskiaineen sijaan pyykinpesukonetta voi yrittää puhdistaa myös tavallisella suuvedellä, käyttämällä sitä nestemäisen pesuaineen tapaan pesuohjelman aikana.

Pyykinpesukoneen puhdistus kloriitilla

Jos pyykinpesukone haisee todella pahasti, eikä esimerkiksi etikkakäsittely auta, voit yrittää puhdistaa pyykinpesukoneen kloriitilla. Kloriitti on valkaisuaine, jota on saatavilla apteekista ja melkein kaikista päivittäistavarakaupoista. Kloriitti on aikamoista myrkkyä, ja sen käytön kanssa on oltava varovainen. Lisäksi kloriitin kanssa on käytettävä aina kylmää vettä sen höyrytävän vaikutuksen takia, joten suorita pesu korkeintaan 30 asteessa, jos laitat kloriittia koneeseen. Kloriittia voi sekoittaa veteen ja laittaa joko pesupalloon tai pesuainelokeroon. Kannattaa kokeilla vaikkapa parilla korkillisella ensin, koska se luultavasti riittää hajun- ja kalkinpoistoon hyvin. Muista laittaa huuhteluohjelma käyntiin kloriittipesun jälkeen.

Pyykinpesukoneen puhdistus soodalla ja etikalla

Ruokasooda toimii pyykinpesukoneen pesurummun puhdistuksessa, mutta parhaan tuloksen saat käyttämällä ruokasoodaa ja etikkaa yhtä aikaa puhdistuksessa.

Siinä missä emäksinen ruokasooda poistaa tehokkaasti hajuja, etikan kanssa ruokasooda poistaa
ja neutralisoi. Etikkaa voidaan käyttää tehokkaasti suoraan pesuaineluukun kautta, kun taas ruokasoodasta ja vedestä tehty tahna poistaa tehokkaasti pesukoneen sisäpintaan jääneitä tahroja, kuten makeisia, steariinia tai muita rasvaisia tahroja.

Etikan kanssa ruokasooda toimii parhaiten niin, että pesukone käsitellään ensin hapolla (etikalla) pesuaineluukun kautta.

  1. Laita pesukone pyörimään kuumimmalla ohjelmalla ja lisää pesuainelokeroon 3-4 desilitraa viinietikkaa.
  2. Anna ohjelman pyöriä 5-10 minuuttia. Tämän jälkeen lisää desi ruokasoodaa pesuainelokeroon. Anna ohjelman pyöriä pari minuuttia, ja pysäytä sen jälkeen ohjelma. Anna veden seisoa pesukoneessa vähintään puoli tuntia.
  3. Tämän jälkeen aloita ohjelma uudestaan alusta ja anna pyöriä loppuun asti, jotta etikka ja ruokasoodasaadaan tehokkaasti myös pois koneesta.

Video: Pyykinpesukoneen puhdistus

Allaolevalla CleanMySpace – kanavan videolla näytetään käteviä vinkkejä siihen, miten pyykinpesukoneen puhdistus tapahtuu nopeasti ja helposti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös