Siisti koti, siistimpi arki.

Pyykin pesu ja tekstiilien puhdistaminen ruokasoodalla

Ruokasoodan käyttö pyykin pesussa ja tekstiilien puhdistuksessa

Ruokasoodan käyttö pyykinpesuaineena on nykyisestä ekologisuustrendistä huolimatta vielä täysin aliarvostettua. Monien asioiden puhdistamiseen ruokasooda on parempaa kuin pyykinpesuaineen tai tahranpoistoaineen käyttö, muista puhdistusaineista puhumattakaan. Pyykinpesuaineet eivät ole ominaisuuksiltaan samanlaisia, ja koska ihmisillä on tapana annostella pyykinpesuainetta liikaa “varmuuden vuoksi”, pyykinpesuaineiden zeoliitti saattaa jäädä jääminä pyykkiin. Vaikka zeoliittien aiheuttamasta ihoärsytyksestä ei ole tieteellistä näyttöä, on ruokasoodan käyttö pyykinpesuaineena joka tapauksessa luonnollisempaa verrattuna useita hieman epäilyttäviä ainesosia sisältäviä nykyisiä pesuaineita. Ruokasoodaa voikin suositella tehokkaana  tahran- ja hajujenpoistajana myös allergiakotien asukkaille. Vaikka nykyään lähes jokaiselta pesuainemerkiltä löytyy hajusteeton ja lisäaineeton pyykinpesuaine, ruokasoodan käyttö esimerkiksi hajunpoistajana tulee pitkässä juoksussa ainakin edullisemmaksi. Monilla ruokasoodaa sitä paitsi löytyy ihan kodin kuivakaapistakin, joten sitä ei tarvitse erikseen lähteä hakemaan silloin, kun tekstiilien hajunpoistoon halutaan ryhtyä.

Etikka ja sooda pyykinpesussa

Happama etikka ja emäksinen ruokasooda muodostavat yhdessä superpesuaineen, joka tehoaa etenkin hajujen ja tahrojen poistoon myös silloin, kuin pelkästä soodasta ei siihen olisi. Mihin kaikkeen ruokasoodaa ja etikkaa voidaan käyttää tekstiilien ja pyykin pesussa?

Ruokasooda pyykinpesuaineena

Pyykin valkaisu ruokasoodalla

Ruokasoodaa voidaan käyttää nestemäisen pyykinpesuaineen yhteydessä palauttamaan kellastuneisiin vaatteisiin värit ja poistamaan pinttyneitä tahroja. Lisää nestemäisen pesuaineen joukkoon muutama korkillinen etikkaa, ruokalusikallinen ruokasoodaa, ja anna pyöriä tavallisen peruspesun.

Hajunpoisto vaatteista ruokasoodalla

Ruokasoodaa voi käyttää sellaisenaan tai etenkin etikan kanssa vaatteiden hajunpoistoon laittamalla vaatteet yöksi likoomaan ruokasoodan-etikkaveteen, jonka jälkeen vaatteet tulee pestä tavallisen pesuohjelman mukaan. Ruokasoodan ja etikan yhdistelmää kannattaa koittaa myös urheiluvaatteiden puhdistukseen, sillä hien haju tarttuu pitkän käytön jälkeen vaatteisiin niin, ettei tavallisella pesulla onnistu. Urheiluvaatteiden puhdistus etikalla ja ruokasoodalla poistaa tehokkaasti pinttyneenkin hien hajun.

Deodoranttien kellastumien poistaminen

Oletko pohtinut, mistä kellastumat valkoisten paitojen kainaloon syntyvät? Kyseessä on tavallinen antiperspiranttien käyttöön liittyvä ongelma. Tällaisten kellastumien poisto on hyvin hankalaa edes kaupan tahranpoistoaineilla. Kannattaa kuitenkin kokeilla etikan ja ruokasoodasta tehtyä tahnaa, jota hierot valkoisen paidan kainaloihin. Anna käsittelyn jälkeen seoksen vaikuttaa tunti ja laita paita tavalliseen valkopyykkiin.

 Veritahrojen poisto tekstiileistä ruokasoodalla

Veritahrojen poistoon kodin tekstiileistä ja vaatteista kannattaa kokeilla ruokasoodaa. Kastele puuvillarätti vedellä ja lisää tahraan runsaasti ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin tunnin ajan ja hiero tahraa vielä kuivalla puuvillarätillä. Tämän jälkeen pese tekstiili pesukoneessa.

Rasvatahrojen poistaminen vaatteista ruokasoodalla

Rasvatahrat ovat hyvin vaikeita poistaa varsinkin vaaleista vaatteista, eikä esimerkiksi paistinrasvaa saa helposti pois vaatteista millään. Jos kyseessä on kuitenkin tuore tahra, voi ruokasooda auttaa asiaan. Kun rasva on roiskunut vaatteelle, levitä tahran päälle välittömästi ruokasoodaa ja astianpesuainetta. Laita tämän jälkeen vaate likoamaan lämpimään veteen. Näin seos toimii hyvänä luonnollisena tahranpuhdistusaineena. Laita rasvatahraiset vaatteet pyykkiin likoomisen jälkeen ja pese normaalilla pesuohjelmalla.

Vauvanvaatteiden puhdistus

Vauvanvaatteiden pesuun ja puhdistukseen on olemassa paljon erilaisia tuotteita. Jokainen vanhempi tietää, että vauvanvaatteiden hajunpoisto on tärkeää. Muuten vauvan vaatteista tulee helposti kertakäyttötavaraa. Pienten ihmisten iho on herkkää, eikä omaa lasta halua altistaa hajusteille ja turhille kemikaaleille. Vauvanvaatteiden kemikaalittomaan puhdistukseen ruokasooda sopii mainiosti, sillä sillä on helppo saada vauvanvaatteista pois puklu- ja pissatahrat ja varsinkin niistä lähtevät hajut.

Kangasvaippojen puhdistus

Kangasvaipat ovat todella hyvä ja ekologinen vaihtoehto kertakäyttövaipoille, mutta niiden puhdistus koetaan usein vaikeana ja aikaavievänä puuhana, jonka takia monet perheet valitsevat kertakäyttövaipat. Kangasvaippojen pesu ja puhdistus ei ole kuitenkaan yhtään sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan pyykin peseminen. Ongelmaksi voi muodostua vaikeiden tahrojen poistaminen, vähän niin kuin mistä tahansa alusvaatteista. Ruokasoodaa kannattaa testata vaikeiden tahrojen poistamiseen kangastahroista.  Kannattaa sekoittaa lämpimään veteen ruokasoodaa ja antaa kangasvaippojen liota seoksessa ennen konepesua. Näin saat helposti vaikeatkin tahrat kangasvaipoista.

Kenkien hajunpoisto ruokasoodalla

Kengät, varsinkin lenkkarit ja juoksutossut, keräävät helposti itseensä hajuja sukista ja ihmisten jaloista. Tämä johtuu kenkiin kertyneistä bakteereista ja ympäristöstä, jossa bakteerit ja hiki vaikuttavat suljetussa tilassa. Sekoita keskenään pari ruokalusikallista ruokasoodaa, yksi ruokalusikallinen peruna-tai maissijauhoa ja muutama tippa teepuuöljyä. Laita seos kenkien sisälle ja anna vaikuttaa yön yli.

Mattojen puhdistus ruokasoodalla

Kaatuiko matolle nestettä tai tuliko sen pintaan kuraa kengistä? Kokeile saada tahra pois laittamalla tahran päälle etikkaa ja lisäämällä siihen ruokasoodaa. Tahran ympäristö alkaa kuplia, jonka jälkeen kuivaa tahra-alue kangaspyyhkeellä ja imuroi se. Ruokasooda on toimiva ja edullinen maton kuivapesuaine. Maton kuivapesuun ruokasooda toimii kuin muutkin kuivapesuaineet, mutta toki hellävaraisemmin.

Öljyn ja rasvan poistaminen matosta ruokasoodan avulla

Öljyt ja rasvatahrat ovat inhottavia kaikissa tekstiileissä. Varsinkin tavallisen vaatepyykin lisäksi ne ärsyttävät matolla. Syödessä ja ruokaa laittaessa oman kodin matot kuitenkin ovat jatkuvasti öljy-, ja rasvatahrojen kohteena. Ruokasooda toimii myös öljyjen ja rasvatahrojen poistoon matoilta. Kokeile lisätä ruokasoodaa rasvatahran päälle, laita sekaan muutama tippa vettä ja anna vaikuttaa vartti. Tämän jälkeen kuivaa tahra rätillä ja imuroi se myöhemmin.

Oksennus matolla

Jos oksennuspulveri/yrjöpulveri eli ykä ei kuulu oman kotisi vakiovarusteisiin, ruokasooda toimii lähes yhtä hyvin. Kaada ruokasoodaa kunnolla oksennuksen päälle, peitä se pyyhkeellä tai isolla rätillä ja anna vaikuttaa vähintään muutama tunti. Ruokasooda imee itseensä oksennuksessa olevan nesteen muuntaen sen paakuiksi, jonka lisäksi ruokasooda peittää tehokkaasti oksennuksen hajuja. Kun ruokasooda on vaikuttanut, imuroi oksennuspaakut pois. Jos oksennuksesta jää vielä hajuja tai tahrajämiä, hiero tahroihin hieman mäntysuopaa ja putsaa rätillä pois.

Mattojen hajunpoisto ruokasoodalla ja etikalla

Maton puhdistus ruokasoodalla. Imuroi matto käsittelyn jälkeen!Kesäisen mattopesun ja Mäntysuopa (c) käsittelyn yhteydessä on ärsyttävää huomata, että matto haisee pesun jälkeen, ja vielä ärsyttävämpää on, jos kaupasta ostettu uusi matto haisee. Tavallinen matonkude voi tuoksua etenkin märkänä voimakkaasti, mutta haju ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma maton kuivuessa. Kuitenkin, jos matto tai vaatteet haisevat hyvin pinttyneelle, kannattaa ennen vahvempien kemikaalien käyttämistä koittaa kuivapestä matto ruokasoodalla:

Imuroi tai tamppaa matto ennen käsittelyä. Ripottele tämän jälkeen matolle reilusti ruokasoodaa, maton koosta riippuen vähintään pari purkkia. Anna ruokasoodan vaikuttaa hetki ja käytä tavallista juuriharjaa hieroen maton pinnat kauttaaltaan ilman vettä. Anna ruokasoodan vaikuttaa sellaisenaan tai kääri matto rullalle. Parin tunnin päästä imuroi maton pinta kauttaaltaan.

Voiko imuria käyttää ruokasoodan kanssa?
Ruokasooda toimii hyvin myös imurin kanssa, ja ei aiheuta tavallisesti imureille minkäänlaisia ongelmia. Ruokasoodaa voi käyttää myös imurin osien puhdistukseen. Ruokasoodaa voi käyttää helposti sekä pölypussittomien että pussillisten imurien kanssa.

Ruokasoodaa voit käyttää tavallisten räsymattojen puhdistamisen lisäksi myös muovisen polypropeenimaton puhdistamiseen. Tämän lisäksi myös vaikeasti puhdistettavat villamatot kestävät hyvin ruokasoodakäsittelyn. Villa on mattomateriaalina upea, mutta kerää huomattavan helposti itseensä sekä pölyä että likaa, ja usein sen puhdistaminen koetaan hankalana.

Ruokasoodan ja etikan yhdistelmää kannattaa siis kokeilla lähes mihin tahansa tahranpoistoon tai hajunpoistoon. Onko sinulla vielä parempia vinkkejä tämän superpuhdistusaineen käyttöön? Laita meille mailia osoitteeseen siivousvinkit[at]siististi.com. 🙂 Ja sitten kaupan ruokasoodahyllyjä tyhjentämään..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös