Siisti koti, siistimpi arki.

Sängyn puhtaus: Patjan ja vuodevaatteiden hoito

Makuuhuoneen puhtaanapito ja siivous ei kokonaisuutena ole hirveän haastava operaatio, kunhan muistaa pitää pölyn ja lian aisoissa säännöllisellä imuroinnilla. Makuuhuoneen puhtaudessa lattiapölyä tärkeämpää on kuitenkin sänky. Sängyn puhtaanapito ja vuodevaatteiden puhdistus ovat tärkeitä yleisen puhtauden kannalta. Tämän lisäksi sängyn puhtaus voi vaikuttaa myös uneen.

Vietämme noin kolmasosan elämästä sängyssä, joten on vaikea keksiä tekosyitä sängyn vuodevaatteiden puhtaanapidolle. Puhtaat lakanat ja muut petivaatteet voivat toimia hyvien yöunien viimeisenä silauksena, ja kyllähän vastavaihdetut lakanat vaan tuntuvat kaikista parhaimmalta. Toisaalta huonosti hoidettu patja voi myös kerätä hometta.

Patjan puhdistus on tärkeä osa sängyn puhtautta: Patjan puhdistus kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa.

Mutta miten sängyn patjan puhdistus tai vuodevaatteiden hoitaminen kannattaa tehdä? Tässä artikkelissa käymme läpi sängyn puhtauden patjan puhdistamisesta lähtien.

Sängyn puhdistus: Patjan puhdistus

Sängyn patjan puhdistus on hyvä tehdä pari kertaa vuodessa. Ota vuodevaatteet pois sängystä ja poista aluslakana. Imuroi patja harjapäisellä imurilla molemmilta puolilta. Patja kannattaa samalla kääntää, sillä näin sen sisämateriaali pysyy huokoisena ja joustavana pidempään. Kun patja on imuroitu kauttaaltaan, suihkuta vesi-käsitiskiaineliuosta patjaan ja poista mahdolliset tahrat hinkaten tavallisella keittiörätillä. Jos patjassa on pinttyneitä tahroja, voi tähän käyttää tekstiileille tehtyä tahranpoistoainetta.

Kun pöly, lika ja tahrat on saatu patjasta irti, voi siihen silti jäädä epämiellyttäviä hajuja. Hajut saa neutralisoitua tehokkaasti ruokasoodalla. Ota ruokasoodapurkki ja ripottele ruokasoodaa koko patjan päälle, ja anna vaikuttaa vähintään 15 minuuttia. Imuroi sooda pois, ja käsittele patja vielä toiseltakin puolelta ruokasoodalla.

Sängyn puhdistus: Vuodevaatteiden puhdistus

Vuodevaatteiden vaihto: Kuinka usein lakanat pitää vaihtaa?

Kuinka usein lakanoiden vaihto pitäisi tehdä? Optimaalista olisi, jos vuodevaatteet saisi vaihdettua noin kahden viikon välein. Mitä enemmän sängyssä vietetään aikaa, sitä useammin lakanat kannattaa vaihtaa. Jos esimerkiksi kesäaikaan omassa sängyssä nukkuminen on hikoiluttavaa puuhaa, tai jos sängyssä hikoillaan muista syistä, kannattaa lakanat vaihtaa kahden viikon välein. Myös allergikoille suositellaan tiheää lakanoiden vaihtoväliä. Koska lakanat ja tyynyliinat ovat suorassa kontaktissa omaan ihoon, kannattaa ne puhdistaa säännöllisesti.

Lue myös: Kidesoodan käyttö siivouksessa: 10 vinkkiä!

Lakanoiden pesu

Tyynyt kannattaa pestä 3-4 vuodessa, ja peitot 1-2 kertaa vuodessa. Pese vuodevaatteet erillään muusta pyykistä: Sekä aluslakana, päällyslakana että pussilakana pestään tavallisesti pesuohjeen mukaan. Yleisin lakanoiden pesu lämpötila on 60 astetta. Useimmat lakanat ovat puuvillaa, joten lakanoiden pesu ohjelma löytyy pesukoneen puuvilla-osiosta 60 asteessa. Täysin valkoiset lakanat voi pestä myös korkeammassa pesulämpötilassa. Ennen kuin laitat pussilakanan pesuun, käännä pussilakana nurin päin. Lakanoita pestessä kannattaa käyttää hajusteetonta pesuainetta. Aseta lakanat pesukoneeseen, laita 60 asteen ohjelma päälle, ja anna pyöriä.

Huom: Kun ostat lakanat kaupasta, voi olla hyvä pestä lakanat ennen käyttöä.Näin pääset varmasti puhtaisiin lakanoihin. Lakanoiden esipesu ennen käyttöä poistaa mahdolliset allergeenit lakanan pinnasta.

Tyynyliinojen pesu

Myös tyynyliinat kannattaa pestä samaan aikaan muiden lakanoiden kanssa, mutta tyynyliinoja voi vaihdella myös useammin kuin kahden viikon välein. Myös tyynyliinat kannattaa kääntää ennen pesua nurin päin. Tyynyliinat pestään pesuohjeen mukaan 60 asteessa.

Vuodevaatteiden pesun jälkeen

Kun vuodevaatteet ovat puhtaat ja pesusta kosteat, aseta ne kuivumaan joko ulos tai pyykkinarulle. Jos haluat ekstrahyvän mukavuuden tunteen sänkyyn, kannattaa lakanat silittää tai mankeloida.

Katso myös: Tapetin puhdistaminen hellävaraisesti ja helposti

Tyynyjen ja peittojen pesu

Peiton pesu

Makuuhuoneen puhdistus alkaa puhtaasta sängystä. Peiton eli täkin pesu kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa. Pese peitto 60 asteessa ja kevyellä linkouksella. Pesuainemäärän kanssa ei tarvitse peiton pesussa törsäillä, vaan noin kolmannes tavallisesta pesuainemäärästä riittää. Kun otat peiton pois pesukoneesta, tasoita se kosteana muotoonsa niin, että täyte levittyy kunnolla. Pesun jälkeen peitto kannattaa kuivata kuivausrummussa kevyesti. Jos peitto kuivataan narulla tai muulla tavalla roikuttamalla, kannattaa peittoa pöyhentää ja käännellä kuivauksen aikana.

Lue myös: Tehokas 12 kohdan kevätsiivous

Tyynyjen pesu

Tyynyt kannattaa pestä hieman useammin kuin peitot, 3-4 kertaa vuodessa. Myös tyynyjen pesussa noin kolmannes tavallisesta pesuainemäärästä riittää hyvin. Valitse pesuohjelmaksi pesu 60 asteessa ja kevyt linkous, saman tapaan kuin peiton pesussa. Jos sinulla on käytössäsi kuivausrumpu, tyynyt ja peitot saa kätevästi pöyhennettyä pesu/tennispallojen käyttämisessä kuivauksen yhteydessä. Jos kuivaat tyynyt ja peitot ilman kuivausrumpua, kannattaa niitä käännellä kuivauksen aikana. Näin saat tasapaksuiset peitot ja tyynyt myös pesun jälkeen.

Vieritä ylös