Siisti koti, siistimpi arki.

Muurahaisten torjunta ja hävittäminen

Muurahaisten hävittäminen on monissa taloissa haasteena joka vuosi. Vaikka muurahaisten näkeminen ulkona ei luultavasti häiritse ketään, oman keittiön kynnyksen vierestä menevän muurahaispolun näkeminen saattaa aiheuttaa voimakkaita negatiivisia tunteita omakotitalossa ja rivitalossa asuville ihmisille.

Tuholaistorjunta – Muurahaisten hävittäminen ja karkoitus

Muurahainen on suhteellisen sinnikäs hyönteinen, jonka torjunta ja hävittäminen vaatii usein järeitä keinoja. Jos omaa kotia ei halua suihkuttaa Raidilla tai muilla aineilla ensimmäisenä vaihtoehtona, voit koittaa artikkelin luonnollisia vinkkejä tuholaistorjuntaan kotikonstein.

Muurahaisten hävittäminen sisältä

Muurahaisten torjunta ja hävittäminen saattaa kestää ainakin kuukauden.Ennen kuin muurahaisten torjunta sisällä aloitetaan, on parempi ymmärtää, mistä muurahaisista on kyse. Muurahaisia nimittäin on, yllättävää kyllä, useita erilaisia! Suomalaisten yleisesti tuntemia muurahaislajeja ovat tavallisesti klassinen sokerimuurahainen ja pistinmuurahainen, joka tunnetaan myös nimellä kusimuurahainen. Kaikki muurahaislajit eivät kuitenkaan viihdy sisätiloissa. Muurahaisten hävittäminen ja muurahaistorjunta on siis huomattavasti helpompaa, kun tiedetään minkäsukuisia muurahaiset ovat.

 

Yleisimmillä muurhaislajeilla on tietyt mieltymykset esimerkiksi ruokaan, sokeriin tai tiettyihin hajuihin. Suomessa esiintyy alueellisesti eniten sokerimuurahaisia, joiden toinen nimi on mauriainen. Muita Suomen kodeissa sisällä esiintyviä muurahaisia ovat hevosmuurahainen ja faaraomuurahainen.

Muurahaisten hävittäminen booraksilla – Miten muurahaisista pääsee eroon luonnollisesti?

Netissä on monia ohjeita kotitekoisen muurahaisansan tekemiseen, jossa käytetään sidosaineena ja muurahaisten myrkkynä booraksia yhdistettynä johonkin makeaan, kuten sokeriin. Booraksi on kuitenkin luokiteltu muutama vuosi sitten EU:ssa myrkylliseksi aineeksi, ja tutkimusten mukaan se voi vahingoittaa sekä siittiöitä että sikiötä. Tämän vuoksi booraksi ei välttämättä ole paras aine, jos haluat poistaa muurahaiset luonnollisesti.

Jos haluat torjua muurahaiset kotikonstein, kokeile etikka-vesiseosta. Koita sen sijaan joka siivoojan lempiainetta eli etikkaa muurahaisten torjuntaan. Laita suihkepulloon 50-50 suhteessa etikkaa ja vettä. Suihkuta etikka-vesiseosta muurahaisten koloihin, tuolinjalkoihin ja kaikkialle, jossa muurahaiset saattavat kulkea. Muurahaiset jättävät jälkeensä kemikaalipolun, jonka mukaan ne suunnistavat, ja etikalla saat tehokkaasti poistettua kyseisen kemikaaliväylän niin, että muurahaiset eivät enää löydä reitilleen. Tämä heikentää muurahaisten taitoja löytää ruokaa ja toimia yhteistyössä. Toista käsittely useamman kerran päivässä. Joidenkin ohjeiden mukaan muurhaisten karkotus kotikonstein onnistuu myös esimerkiksi light-mehuilla ja aspartaamilla.

Muurahaisten torjunta sisällä – Sokerimuurahainen

Sokerimuurahainen on siivetön, noin hieman alle puolen sentin pituinen hyvin tavallinen muurahainen, jonka varmasti jokainen osaa tunnistaa. Sokerimuurahaiset ovat väriltään mustia, ja ne viihtyvät erityisesti sisätiloissa. Sokerimuurahainen pesii omatkotitalon rakenteisiin, kuten kivijalkaan ja erilaisiin koloihin, luonnossa taas esimerkiksi ruohikkoon tai kukkapenkkiin. Yleensä muurahaisongelma alkaa keväällä ja loppuu syksyllä, sillä talvella muurahaiset ovat tavallisesti horroksessa.

Sokerimuurahainen tykkää nimensä mukaisesti sokerista ja muista makeista ruoista, kuten pöydälle ja lattialle kaatuneista virvoitusjuomista. Mauriainen on ihmiselle vaaraton veijari, mutta se voi kesäaikaan kasvattaa kirvoja, joiden herkkua taas ovat esimerkiksi puiden ja muiden kasvien lehdet. Jos huomaat, että pihalla on useita muurahaiskekoja, voi kyseeseen tulla myös muurahaisten torjunta puutarhassa. Jos sokerimuurahainen on tavallinen talon asukki myös talvella, muurahaisen pesä on jossain talon lämpimissä rakenteissa.

Ennaltaehkäisäksesi muurahaisongelmaa, säilytä ruokatuotteet, etenkin makeat, kiinniolevissa pusseissa ja yläkaapeissa. Muurahaiset voivat kaikesta huolimatta ilmaantua rakenteita pitkin myös kaapistoihin, olivat ne kuinka korkealla tahansa, joten esimerkiksi sokeri, keksit ja makeiset on todella tärkeää pitää suljetuissa pusseissa. Pyyhi pölyt lattialta usein, erityisesti keittiössä, jotta muurahaiset eivät saa leivän-, ja pullanmuruja ravinnokseen.

Muurahaiset eivät tavallisesti ole ärsyttäviä puutarhassa, mutta ne saattavat kasvattaa kirvoja. Jos tiedät, mistä muurahaiset tulevat, tuki muurahaisten reitit. Muurahaisten ennaltaehkäisy hyvällä hygienialla ja ruokatuotteiden pitämisellä järjestyksessä onkin yksi tärkeimmistä ja helpoimmista keinoista päästä muurahaisongelmasta eroon. Viimeisenä vaihtoehtona voit sulkea kaikki makeat erilliseen minigrip-pusseihin aina hunajapurkeista ja sokeripusseista lähtien ja panostaa muutenkin keittiön säilytyksessä tiiviisiin tuotepaketteihin. Muurahaisten hävittämisessä voi kuitenkin kestää joka tapauksessa vähintään muutama viikko.

Hevosmuurahaisten torjunta ja hävittäminen

Hevosmuurahaiset ovat joko mustia tai keltamustia, tavallisia sokerimuurahaisia isompia muurahaisia, jotka tykkäävät erityisesti puusta. Hevosmuurahaisten karkoitus on asia erikseen, sillä hevosmuurahaiset ovat todella sitkeitä tapauksia. Hevosmuurahaiset voivat asustaa sekä ulkona että sisällä, ja niitä löytää tavallisesti kosteasta tai lahonneesta puusta, yleensä kuitenkin talon ulkopuolelta. Hevosmuurahaiset ovat hieman niljakkaan olemuksensa lisäksi myös todella haitallisia varsinkin puutalon rakenteille, lattialle ja perustuksille.

Jos epäilet että omassa kodissasi on hevosmuurahaisia, kannattaa etsiä niitä ikkunalaudoilta, kuistilta ja kattorakenteista, sillä hevosmuurahaiset viihtyvät siellä, missä kosteus pääsee puun kanssa tekemisiin. Hevosmuurahaisten torjunnassa tärkeää on löytää niiden pesä, jonka löytää usein talon läheltä, mutta kuitenkin sen ulkopuolelta. Koska hevosmuurahaiset syövät puuta ja tekevät koloja ja kulkureittejä puuhun, hevosmuurahaisten pesän läheltä löytää usein sahanpurua. Tarkasta siis etenkin talosi ulkopintojen nurkat, joissa pesä todennäköisimmin sijaitsee. Pyri hävittämään koko pesä, jotta pääset hevosmuurahaisista eroon.

Hevosmuurahaisista eroon luonnollisesti – Piimaan käyttö tuholaistorjunnassa

Paras tapa päästä hevosmuurahaisista eroon ilman “myrkkyjä” on ehdottomasti piimaa. Heittomerkeillä siksi, että myös piimaa voi olla haitallista etenkin ihmisen limakalvoille. Piimaa on hienoksi jauhettua fossiilista kivijauhetta, joka koostuu lähinnä erilaisista leväperäisistä kasveista. Piimaa toimii tuholaistorjunnassa tarttuen tuholaisten, kuten hevosmuurahaisten tukirankaan ja ulkopintaan, jonka seurauksena muurahainen kuivuu ja kuolee. (Joidenkin lähteiden mukaan itseasiassa piimaa toimii terävinä piikkeinä hyönteisiä vastaan, mutta riippumatta siitä, millä tavalla hyönteisten hävittäminen tapahtuu, piimaa toimii.)  Vaikka aine on luonnollista, se ärsyttää voimakkaasti myös ihmisen limakalvoja, kuten nenää ja suuta. Tämän vuoksi piimaan käytössä tulee olla ehdottoman varovainen, ja välttää tuotteen joutumista keuhkoihin tai silmiin.

Faaraomuurahaisten torjunta ja karkotus

Faaraomuurahainen on kaikista pienin ihmisten kodeissa viihtyvä muurahainen, joka elää suomalaisissa kodeissa sekä kesällä, että talvella. Toisin kuin sokerimuurahainen ja hevosmuurahainen, faaraomuurahainen on tullut Suomeen tropiikista, ja viihtyy korkeassa lämpötilassa, ainakin yli 18 asteessa. Faaraomuurahaisia voi olla kaikkialla, myös kerrostaloissa ja ravintoloissa. Usein niiden pesä löytyy jonkun lämpölähteen, kuten patterin tai uunin, läheisyydestä.

Faaraomuurahainen on todella ärsyttävä kutsumaton kotieläin, sillä sen hävittäminen ja torjunta sisällä on todella haastavaa. Faaraomuurahaisten pesärakenne ja reviiri on laaja, ja tavallisessa faaraomuurahaisten yhdyskunnassa voi olla jopa 10 etäpesäkettä. Faaraomuurahainen rakentaa pesänsä haastaviin paikkoihin, ja pienuutensa vuoksi faaraomuurahainen pääsee käytännössä kulkevaan mistä vaan reijästä. Faaraomuurahainen on kaikkiruokainen, mutta sillä on erilainen ruokavalio kuin sokerimuurahaisella.

Faaraomuurahainen tykkää erityisesti valkuaisaineesta eli proteiinista, kuten lihasta. Lisäksi faaraomuurahainen syö esimerkiksi jätteitä ja lemmikkien ulostetta. Torjumisen ykköskeino on siis laittaa kaikki proteiinituotteet, kuten lihat ja muut ruoat hyvään jemmaan jääkaappiin aina lemikkien ruokia myöten. Lisäksi kannattaa siivota usein, sillä faaraomuurahaiset syövät myös kuolleita hyönteisiä.

Faaraomuurahaisten torjunta on haastavaa, sillä ne ovat sitkeitä ja yhdyskunta on levittäytynyt laajalle alueelle, ja pesät sijaitsevat tavallisesti kiinteiden rakenteiden takana. Paras ja fiksuin konsti päästä eroon faaraomuurahaisista on kutsua paikalle tuholaistorjunta, ja keskittyä hyvään siivoukseen asunnossa. Jos näät faaraomuurahaisten kulkureittejä, voit myös yrittää sulkea ne myrkyllä tai etikalla.

Tuholaistorjunta aineet muurahaisten torjuntaan

Jos kotitekoiset konstit eivät auta muurahaisten torjumiseen, kannattaa ottaa kovemmat konstit käyttöön. Muurahaistorjuntaan tehtyjä myrkkyjä ovat muun muassa Raid Muurahaisrasia, Raid Muurahaisaerosoli ja Baygonin Muurahaissyötti. Tuholaistorjunta aineet myy esimerkiksi Tokmanni ja kaikki muut laajasti varustellut sekatavaraliikkeet.

Onko sinulla hyviä vinkkejä, miten tuholaistorjunta kannattaa hoitaa muurahaisten tai muiden ötököiden osalta? Laita meille sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai alla olevaan kommenttikenttään. Ja ei kun ötökkätalkoisiin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös