Siisti koti, siistimpi arki.

Tuholaistorjunta – 12 vinkkiä luonnolliseen tuholaistorjuntaan kotona ja puutarhassa

Tuholaistorjunta puutarhassa tai kasvihuoneessa - Kannattaa kokeilla luonnollista tuholaistorjuntaa ennen myrkkyjen käyttämistä.

Tuholaistorjunta kotikonstein

Tuholaistorjunta on rahan lisäksi ennen kaikkea ällöttävää puuhaa, sillä vaikka harvat tuholaisista tulevat fyysisesti niin sanotusti iholle, tuntuu siltä, kuin kotiin olisi murtauduttu. Mitä isompi tuholainen, sitä likaisemmalta itsestä tuntuu, vaikka usein tuholaistorjunta tai sen tilaaminen ei tarkoita, että mitään vakavaa olisi tehty väärin. Jostain syystä vain tietyt tuholaiset vain tykkäävät juuri sinun kodistasi. Monet etenkin puutarhassa käytetyt tuholaistorjuntaa aineet, kuten surullisen kuuluisa RoundUp (TM) sisältävät sellaisia ainesosia, joita ei välttämättä kasveille haluaisi laittaa.

Tuholaistorjunta puutarhassa tai kasvihuoneessa - Kannattaa kokeilla luonnollista tuholaistorjuntaa ennen myrkkyjen käyttämistä.

Voi myös tietysti olla, että kodin hoidossa kannattaa enemmän keskittyä puhtaanapitoon ja siivoukseen, ja usein tämä tulee myös halvemmaksi kuin tuholaistorjunnan tilaaminen. Tässä artikkelissa keskitymme vinkkeihin tuholaisten välttämiseksi, sekä annamme 12 hyvää ja luonnollista vinkkiä siihen, miten tehdä tuholaistorjunta kotona luonnollisesti. Huomioi, että suurin osa tässä ohjeessa annetuista seoksista tulee säilyttää viileässä ja kuivassa, eivätkä ne siltikään välttämättä ole yhtä tehokkaita enää parin kuukauden säilytyksen jälkeen. Sellaista se luonnollinen tuoretavara tuppaa olemaan.

Psst! Haittaavatko muurahaiset? Tsekkaa vinkit, joiden avulla muurahaisten torjunta ja hävittäminen on helpompaa!

Tuholaistorjunta luonnollisesti kotona ja puutarhassa

 1. Tuholaistorjunta ulkona: Luonnollinen minttu-valkosipuli-tuholaistorjunta-aine

Jos haluat, että tuholaiset, kuten kirvat, jättävät viherkasvisi puutarhassa rauhaan, kannattaa kokeilla mintulla ja valkosipulilla terästettyä tiskiainesprayta. Osta puskallinen minttua ja yksi kokonainen valkosipuli, leikkaa valkosipulit hieman pienemmiksi ja laita muutaman mintunlehden kanssa pari valkosipulin kynttä tehosekoittimeen ja lorauta sekaan puoli litraa vettä. Laita seos vanhaan kattilaan ja kiehauta, lisäten tätä ennen sekaan yksi purskautus luonnollista tiskiainetta (fairykin käy, jos olet rohkea).

Anna seoksen hautua yön yli (ei siis kuumalla liedellä, vaan ihan huoneen lämmössä), ja laita tökötti spraypulloon. Spraypullon sisällön tulisi olla hieman ruskeahtavaa, mutta varmasti tehokasta tuholaistorjunta-ainetta. Varoituksen sanana sanottakoon luonnollisesti, että tätä litkua et välttämättä halua suihkuttaa hajun puolesta mihinkään muualle, kuin kasvien varsiin. Jos siis ajatuksena on tehdä tuholaistorjunta sisällä, kannattaa käyttää muita tämän artikelin keinoja!

Valkosipulin ja mintun aromit toimivat myös silloin, jos tarkoituksena on mansikoiden tuholaistorjunta. Tällöin hyvä keino on kasvattaa mansikan yhdeydessä esimerkiksi valkosipulia, joka pitää ainakin ötökät loitolla (mansikan ollessa kyseessä linnut ovat tietysti asia erikseen, mutta niitä varten on linnunpelättimet)

2. Tuholaistorjunta sisällä: Muurahaisten torjunta ja hävittäminen kahvinpuruilla

Kodin tuholaistorjunta kattaa ainakin hyönteisten, sekä jossain tapauksissa myös jyrsijöiden tuholaistorjunnan. Koska suomalaiset ovat tunnetusti ja tutkitusti aikamoisia kahvihiiriä itsekin, lähes jokaiselta meistä löytyy kodista tämä kätevä ja yksinkertainen tapa toteuttaa pienen luokan tuholaistorjunta itse. Vaikka itse rakastaisit kahvia, etenkin pienistä koloista tuleville tuholaishyönteisille se voi olla todellinen piina, ja muurahaisia vastaan ainakin käyttämättömät kahvinpurut toimivat kuin mikä tahansa muurahaiskarkoite.

Emme ole kokeilleet, toimisivatko myös käytetyt kahvinpurut muurahaisten karkottamiseen, mutta luultavasti myös niissä on jäljellä kofeiinia ja muuta muurahaisille tappavaa myrkkyä. Ripottele kuivia kahvinpuruja niihin koloihin, joista epäilet, että hyönteiset, kuten muurahaiset, tulevat asuntoosi. Tämä luonnollinen hyönteiskarkote on testattu ainoastaan kuivilla kahvinpuruilla, mutta jos testaat sitä käytetyillä kahvinpuruilla, kerro kokemuksistasi meillekin!

Yksi tärkeä osa tuholaistorjuntaa on sen ennaltaestäminen. Yleinen hygienia sekä kodin siivous ja puhtaanapito on tärkeää myös tuholaistorjunnan näkökulmasta!

3. Tuholaistorjunta puutarhassa: Tupakka-vesi hyönteistorjunta-aine

Tämä torjunta-aine ei välttämättä ole ihan kaikkien viherpiipertäjien mieleen, ja se toimiikin parhaimmillaan hätätilanteessa, jossa puutarhan on jo vallannut joku mahdollisista inhokkieläimistä. Ota yhden sätkätupakkapaketin tupakat, ja sekoita ne noin kolmeen litraan lämmintä vettä. Anna seoksen tasaantua yön yli.

Aamulla seoksen väri pitäisi olla hieman jääteetä muistuttavan ruskeahko. Suihkuta kyseistä seosta kaikista eniten vaurioituneille alueille, kuitenkin niin, että peität kasvien terveet alueet. Huom! Tämä vaihtoehto ei sovellu missään nimessä myöskään syötäville kasveille, joten älä suihkuta kessuvettä tomaateille tai perunoille!

4. Luonnolliset tuholaistorjunta aineet: Neempuun tai neemöljyn käyttö tuholaistorjunnassa

Neempuu on Intiassa villinä kasvava mahonkikasveihin kuuluva puu, joka on luonnollisessa kasvuympäristössään erittäin monella tapaa hyödynnetty. Muiden mahonkipuiden tapaan neem soveltuu hyvin myös rakennusaineeksi, ja neempuun hedelmät ovat syötäviä. Neempuun juuret ja hedelmien siemenet taas toimivat luonnollisena tuholaismyrkkynä. Neempuuta käytetään Suomessa lähinnä ihonhoitoon, mutta sen siemenistä tai juurista tehtyä jauhetta kannattaa kysellä luontaistuotekaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta, luonnollista tuholaistorjuntaa varten.

Neemöljyä voi käyttää myös ihan hyttyskarkoitteena iholla. Tuholaistorjunta aine neempuusta valmistuu sekoittamalla kaksi ruokalusikallista neemöljyä yhteen teelusikalliseen luonnollista nestesaippuaa. Sekoita neemöljy kahteen litraan lämmintä vettä. Laita seos jäähtymisen jälkeen isoon spraypulloon, jätä tunniksi tekeytymään ja anna palaa. Seosta voi käyttää koko kasville, keskittyen niille pinnoille, joissa voit jo nähdä tuholaisia tai niiden tekemiä tuhoja.

Tsekkaa myös 5 + 5 vinkkiä keittiön säilytykseen ja sisustukseen täältä!

5. Tuholaistorjunta puutarhassa: Krysanteemit luontaisena tuholaistorjunta-aineena

Krysanteemi, tuo todella värikäs ja ihana kukkanen, piristää monen suomalaisen kotia ja puutarhaa. Harva kuitenkin tietää, että samaan sukuun kuuluvat kasvit sisältävät pyretriini-nimistä luontaista hyönteismyrkkyä, jolla on monia hyönteisiä halvaannuttava vaikutus. Jotta saat pyretriinit krysanteemista hyötykäyttöön, ota noin 100 grammaa kuivattuja krysanteemeja (tai vaikkapa 10 kukkasta), ja sekoita ne yhteen litraan vettä isossa kattilassa.

Laita lämpö päälle ja keitä seosta 20 minuuttia, sillä keittämisen avulla pyretriini liukenee veteen. Siivilöi seos tämän jälkeen ja säilytä neste, kun taas kukkaset voit laittaa biojätteeseen maatumaan. Kaada luonnollinen hyönteismyrkky spraypulloon ja suihkuttele kasvit tällä. Muista suihkutella myös kasvien alapinnat!

6. Tuholaistorjunta ulkona ja puutarhassa: Appelsiinin ja muiden sitrushedelmien kuoret  luonnollisina torjunta-aineina

Appelsiini, sitruuna ja muut sitrushedelmät toimivat myös oivallisesti luonnollisena tuholaistorjunta-aineena muita kuin kovakuorisia tuholaisia, kuten etanoita ja kirvoja vastaan. Kuori 1-2 vapaavalintaista sitrushedelmää, ja laita kuoret lasipurkkiin, ja kaada sekaan puoli litraa kiehuvaa vettä.

Anna muhia purkissa vuorokausi, ja siivilöi sen jälkeen sitrusvesi toiseen purkkiin.  Laita sekaan muutama tippa lisäaineetonta saippuaa, kuten marseille saippuaa tai muuta öliiviöljysaippuaa. Suppiloi seos spraypulloon ja ammu suoraan tuholaisiin. Myönnetäköön, että sitä espanjansiruetanaa ei kannata yrittää appelsiinilla ruokkia ja tuhota, sillä kyseinen limanuljaska luultavasti vain tykkää näistä kevyemmistä luonnollisista myrkyistä.

7. Öljyn käyttö tuholaistorjunnassa sisällä ja ulkona

Myös tavallista ruokaöljyä voi yrittää käyttää tuholaistorjunta-aineena. Käytä normaalia tiskiainetta, kuten fairya, ja sekoita yksi ruokalusikallinen tiskiainett noin 2,5 desilitraan ruokaöljyä, kuten rypsiöljyä tai oliiviöljyä. Sekoita noin 2 ruokalusikallista seosta puoleen litraan vettä. Ravista ja sekoita seos hyvin!

Tämä tuholaistorjunta-aine toimii hyvin sekä ulkokäyttöön että myös huonekasveille. Kannattaa tarkistaa myös se, mitä tiskiainetta käyttää, ja jos tuntuu, että kasvien väri muuttuu tai ne eivät muuten vain pidä siitä, vaihda tiskiaine miedompaan. Öljysuihketta kannattaa erityisesti käyttää alueille, joissa hyönteiset pesivät.

8. Pölypunkkien torjunta öljyllä

Tavallisesti pölypunkit ovat täysin harmittomia ihmisille, ja joidenkin tutkimusten mukaan pölypunkit itse asiassa kuuluvat luontaisesti ihmisasutuksiin, kuten koteihin. Jos tuntuu, että pölypunkkeja on omassa asunnosasi paljon, tai jos sinulla tai jollain perheenjäsenistäsi on pölypunkki-allergia, voit koittaa luonnollisesti poistaa niitä öljysprayllä. Tämä spray tarvitsee useamman ainesosan, mutta tarkoituksena onkin suihkuttaa sitä sängylle. Eikä kukaan halua, että oma sänky tuoksuu rypsiöljylle tai kahville.

Sekoita morttelissa tai lautasella yhteen mausteneilikkaa, eukalyptusta, laventelia ja piparminttuöljyä. Kuumenna kaksi desiä vettä huoneenlämpöiseksi, ja sekoita jauhetut mausteet ja öljy veteen. Anna maustua yhden päivän ajan, ja sen jälkeen siivilöi seos spraypulloon. Suihkuta seosta kohtuullisesti suoraan sänkyyn.

9. Tuholaistorjunta kotona: Kotitekoinen pippurisuihke chilistä ja vedestä

Mansikan tuholaistorjunta on hyvä hoitaa luonnollisesti, sillä näin ainakaan mansikan maku ei muutu. Jos olet kasvattanut chiliä joko huonekasvina tai puutarhassa, olet varmasti huomannut, että sattuneista syistä chilillä ei satu olemaan hirveästi luonnollisia vihollisia puutarhassa. Chilin sisältämät kemialliset yhdisteet, lähinnä kapsaisiini, toimivat myös hyönteismyrkyn tavalla.

Kapsaisiinilla saattaa olla joidenkin tutkimusten mukaan myös sienitautien kasvua ja leviämistä torjuvia ominaisuuksia. Sekoita kolme ruokalusikallista chilihiutaleita tai chilijauhetta kolmeen litraan vettä, ja hauduta seosta matalalla lämmöllä kattilassa vartti. Tämän jälkeen anna tekeytä huoneenlämmössä vuorokausi, ja laita seos spraypulloon. Tämä keino toimii erityisesti hyönteisiä torjuvana luonnollisena hyönteismyrkkynä. Kokeile esimerkiksi marjojen, kuten mansikan tuholaistorjunnassa.

10. Tuholaisten torjunta – Banaanikärpäsansa etikasta

Keittiön lempparituote etikka saa uutta käyttöä, kun sekoitat valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa sekä pilkottuja hedelmiä esimerkiksi pulloon tai purkkiin, jonka suuaukkoon on teipattu esimerkiksi suppilo. Käytännössä ei ole väliä, mikä suuaukon pitää suppeana, kunhan kärpästen on helppo mennä hajun perässä sisälle mutta vaikea päästä ulos. Banaani ja omena ovat hyviä hedelmiä tätä banaanikärpäsansaa varten.

11. Omenapuun tuholaistorjunta: Rusakkokarkoitin pienjyrsijöille

Jäniksille ja muille pienille jyrsijöille ei normaalisti maistu valkosipuli eikä minttu, ja sekoitettuna vielä pistäväntuoksuiseen etikkaan, tämä seos voi toimia todella hyvin tuholaiskarkoitteena puutarhassa. Ota muutama valkosipulin kynsi ja mintunlehti, ja blendaa etikan seassa tehosekoittimessa tästä nestemäinen tahna. Sekoita joukkoon pari kananmunanvalkuaista ja puoli litraa vettä. Siivilöi neste suihkepulloon ja käytä luonnollisena tapana päästä eroon jyrsijöiden jyrsimisestä.

12. Kirvojen torjunta: Alumiinifolio ja banaaninkuoret

Kirvojen torjunta puutarhassa voi onnistua tällä seuraavalla vinkillä: Leikkaa banaaninkuoret pieniksi paloiksi, ja laita banaaninkuorta mullalle kasvien ympärille. Banaaninkuoret karkoittavat kirvat. Jos haluat tehostaa menetelmää, vuoraa lisäksi kasvien varret mullan ympäriltä alumiinifoliolla. Tämä voi auttaa kirvojen karkottamisessa.

Tuholaistorjunta ja kotitalousvähennys

Verohallinnon listauksen mukaan tuholaistorjunta on sellaista työtä, josta voidaan hakea kotitalousvähennys. Kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä ovat sellaiset työt, jotka suoritetaan omassa tai vanhempien kodissa tai vapaa-ajan asunnolla. Tähän kategoriaan kuuluu myös tuholaistorjunta.

Näillä vinkeillä tuholaisten karkottaminen voi onnistua omasta kodista helposti. Jos kuitenkin vaadit kovempia välineitä tai tällaiset vinkit on jo testattu, kannattaa tilata tuholaistorjunta kotiin.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös